• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M. D. - K. P.

18.06.2018

11:11

GARDEROBA U BUTICIMA JE VELIKO LEGLO ZARAZE! Obišli smo "Zaru", "H&M" i "Teranovu" i zatekli JEZIV PRIZOR NA POLICAMA I VEŠALICAMA!

Zaštitnik potrošača

GARDEROBA U BUTICIMA JE VELIKO LEGLO ZARAZE! Obišli smo "Zaru", "H&M" i "Teranovu" i zatekli JEZIV PRIZOR NA POLICAMA I VEŠALICAMA!

Podeli vest

* Košulje, haljine, majice i ostali komadi odeće prodaju se po punoj ceni iako su vidno prljavi i smrde na znoj * Takve stvari sadrže niz bakterija koje izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme, upozoravaju stručnjaci

Garderoba u najprometnijim buticima u Srbiji je prljava, smrdi na znoj i sadrži niz bakterija koje izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme. Košulje, majice, pantalone, kupaći kostimi i obuća leglo su zaraze i prljavštine, pokazalo je istraživanje Zaštitnika potrošača! Zbog loše higijene u radnjama, lekari ocenjuju da se na odeći koja se nalazi na vešalicama može pronaći velika količina fekalnih klica, norovirusa i bakterija, uključujući streptokoke i stafilokoke.

Shutterstock

Da stvar bude još gora, stvari u radnjama se ne probaju samo jednom, već isti komad u toku jednog dana može se isprobati i 100 puta i dovoljno je da svaki drugi potrošač ostavi trag karmina, pudera, znoja, gljivice sa nogu, pa da dođe do ozbiljne zaraze. Sve te vidno štrokave stvari trgovci uredno iz kabina vraćaju na vešalice i rafove i prodaju ih kao da je reč o potpuno ispravnim stvarima. Stručnjaci smatraju da bi u najboljem slučaju, ako već ne mogu da povuku tu garderobu, trgovci trebalo da je izdvoje i naglase da te stvari imaju nedostatke i eventualno snize cene.

Nakon probe takvih komada odeće dolazi do iritacije kože, alergijskih promena, ali i gljivičnih i bakterijskih infekcijaDr Nevenka Dimitrijević, lekar

Prodaju i stvari sa greškom

Osim veoma loše higijene, među policama smo pronašli i felerične stvari koje se bez blama prodaju po regularnoj ceni. Tako, na primer, u "Zari" smo našli torbu za 1.999 dinara (pogledajte sliku).
Međutim, ubrzo smo primetili da je u pitanju roba sa felerom, jer je kaiš bio pokidan. Kada smo upitali da li je zbog ovog "propusta" snižena cena, prodavačica nam je odgovorila:
- Nije. Samo smo dali popust na određene torbe. Stiže još jedna serija.

Ekipa Zaštitnika potrošača obišla je nekoliko poznatih i prometnih prodavnica, poput "Zare", "H&M" i "Teranove", i sama se uverila u ove tvrdnje. Na vešalicama i rafovima u svakoj od pomenutih radnji uočili smo pregršt prljavih stvari, umazanih znojem, puderom, karminom, stikovima i dezodoransima, a pojedini komadi bili su razbacani po podu... Po ivicama kragni i ispod pazuha jasno je bila vidljiva prljavština od, verovatno, silnog probanja.

Kada smo prišli prodavcima u svim radnjama i pitali ih da li imaju neki drugi, čist komad, jer je ovaj što je na vešalici prljav i neuredan, svako od njih uz osmeh nam je odgovorio:

- Nemamo! Nije to ništa strašno. Samo ga operite u mašini!

Začuđeno smo gledali u njih, pa u one stvari koje su, iako su iz nove kolekcije, izgledale kao polovne.

Shutterstock

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo vrlo porazna situacija i da je ovo veliki problem koji mora biti regulisan boljim pravilnikom o pravima i zaštiti potrošača. Jer, osim što su im u ponudi prljave i loše održavane stvari, kupovina ovakvih komada odeće može ozbiljno ugroziti zdravlje kupaca i izazvati brojne infekcije i zaraze. Stoga oni savetuju da, ukoliko probate odeću u šoping-centrima ili buticima, obavezno nosite neku haljinu ili drugi komad odeće ispod artikla koji tek probate. Jedino na taj način možete zaštititi sebe od opasnih bakterija. Nikad se ne zna da li neki kupac koji je probao odevni predmet za koji ste vi zainteresovani možda ima neko kožno oboljenje ili nešto slično.

Osim tržišne inspekcije, ovde mora da se uključi i sanitarni nadzor, da se prodavci dovedu pametiGoran Papović, NOPS

Specijalista opšte prakse dr Nevenka Dimitrijević upozorava da probanje prljavih i nehigijenskih stvari može da izazove alergijske promene, ali i gljivične i bakterijske infekcije.

- To je dobro poznati problem sa kojim se potrošači godinama susreću. Prljave, upotrebljene stvari, obuća po nekoliko puta probana... To nije po propisu. Sve to što želite da kupite, sem jakni i sakoa, ide direktno do kože i zato dolazi do zdravstvenih tegoba. To ne može da prođe bez posledica. Uglavnom nakon probe takvih komada odeće dolazi do iritacije kože, alergijskih promena, ali i gljivičnih i bakterijskih infekcija, koje su neizbežne kada probate obuću - objašnjava dr Dimitrijević.

Shutterstock

Prema njenim rečima, pored boljih kontrola i uredbi, najbolje rešenje bi bilo da se stvari i ne probaju po radnjama, već kod kuće, nakon dubinskog pranja.

- Problem je, naročito ženama, da kupe nešto bez probanja. Ali nisu ni svesne da svaki ulazak u kabinu može da dovede do neke infekcije. Da ne pričam o sezoni kupaćih kostima, koje dame probaju bez razmišljanja i ne pomišljaju da zbog toga mogu da navuku ozbiljne gljivične infekcije, osipe po intimnim delovima... Zato je najbolje da se stvari ne probaju u radnji, već nakon pranja, jer ne znate ko je to nosio pre vas. Ukoliko probate obuću, obavezno ponesite vašu čarapu, nikako ne na bosu nogu, jer osim neprijatnog mirisa, mogu se javiti i gljivična oboljenja - naglašava naša sagovornica.

Opasne hemikalije u stvarima

Ako vam odeća pušta boju dok je nosite ili osećate peckanje i svrab čim je obučete, bacite je odmah i javite se lekaru. Ovo su sigurni pokazatelji da garderoba nije bezbedna i da sadrži hemikalije koje narušavaju zdravlje, pa čak i izazivaju kancer.Istraživanje organizacije Grinpis, koja je u više navrata ispitivala ispravnost odeće i obuće u Evropi, pokazuje da među štetnim hemikalijama u garderobi preovlađuju formaldehid, dimetil-fulmarat i nonilfenol, koji može narušiti hormonalnu funkciju. Formaldehid se, inače, koristi za očuvanje leševa, a u tekstilnoj industriji služi da bi sprečio gužvanje prilikom dugog transporta.
Kada se koristi u većim koncentracijama, formaldehid je kancerogen, a pri svakodnevnoj upotrebi može biti opasan i u manjim količinama. Toksične hemikalije preko kože mogu dospeti u krv i izazvati razna oboljenja.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović šokiran je saznanjima da se u najpopularnijim buticima u centru Beograda nalaze tako prljave, zapuštene i higijenski neispravne stvari koje se bez problema prodaju i nude kupcima.

- Ovo je bruka i sramota! Pa da li ti prodavci znaju koje je to leglo zaraza i infekcija?! Kada uzmete prljavu bluzu koja ide do kože i probate, nemate pojma ko je to probao, isprljao, umazao od pudera, da li je bolestan, znojav, ima li neku gljivičnu infekciju. A, isto tako, ne znate da li je ta stvar isprljana tokom silnih probanja ili je, što može biti još mnogo gore, nošena nekoliko dana, pa vraćena. Što je dozvoljeno u mnogim radnjama, a ne postoji kvalitetno zbrinjavanje takvih stvari, već se uredno vraćaju u rafove - napominje Papović i dodaje:

- Još strašnije je što ne postoji pravilnik kada je isprobavanje obuće ili kupaćih kostima u pitanju. Pa to je van svake pameti. I zato smatram da se pod hitno mora sprovesti rigoroznija kontrola i mnogo stroži pravilnik i zakon kada je ovaj deo potrošačke sfere u pitanju. Osim tržišne inspekcije, ovde mora da se uključi i sanitarni nadzor, da se prodavci dovedu pameti, da im se podigne svest o njihovim obavezama, ali i da kupci prilikom probanja pokušaju da budu pažljiviji - naglašava naš sagovornik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija