• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović

30.06.2018

09:15

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) GADOST NA STOLU! Buđ u "prezident" pavlaci!

Zaštitnik potrošača

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) GADOST NA STOLU! Buđ u "prezident" pavlaci!

Podeli vest

U tetrapaku "Somboledove" neutralne pavlake, koja je u roku trajanja, novinarka našeg lista pronašla odvratnu masu, najverovatnije buđ. Takav Proizvod može da izazove razne opasne bolesti, a najčešće trovanje, poručuju stručni sagovornici Zaštitnika potrošača

U tetrapaku "Somboledove" "prezident" pavlake za kuvanje, koju proizvođač reklamira pod sloganom "inspiracija za svaki zalogaj", osim ovog mlečnog sosa možete dobiti i ogromnu masu, najverovatnije buđ, otkriva "Zaštitnik potrošača"!

Naime, naša novinarka kupila je ovaj proizvod, a kada ga je otvorila dočekalo ju je mučno i užasno neprijatno iznenađenje, jer se u tetrapaku pored pavlake nalazila i velika čudna dlakava masa koja liči na buđ. Jedina inspiracija koju je dobila jeste da se što pre otarasi te gadosti.

Treba ispitati celu seriju tog proizvoda, jer možda nije pokvarena samo jedna pavlakaMilka Raičević, nutricionista

Buđava hrana je opasna po život

Takozvani buđavi sirevi su veoma zdravi i korisni. Međutim, tu je kraj priče o zdravim plesnima, jer je vrlo opasna ako se nađe u većini namirnica. Izaziva često alergije respiratornih organa, pa čak i česta gušenja kod ljudi koji su osetljivi na plesan. Neke vrste buđi stvaraju mikrotoksine, vrlo otrovne supstance koji su izazivači mnogih bolesti, a najčešće trovanja. Nije dovoljno ni ukloniti samo ubuđali deo namirnice, jer plesan ima i svoj koren.
Namirnice koje nikako ne smete da jedete ako počnu da se buđaju su:
* meso
* salame
* viršle
* variva
* žitarice
* mahunarke
* orašasto voće
* marmelade
* džemovi
* jogurt
* krem-sirevi
* pavlaka
* hleb

- Gladna, umorna i nervozna posle posla svratila sam u prodavnicu i pokupovala namirnice koje su mi potrebne za moju omiljenu pastu karbonare. Odmah sam stavila testeninu da se kuva - započinje svoju priču naša novinarka Katarina Paunović, i dodaje:

BLJAK! UŽASNA ISTINA O OMILJENOM DODATKU SENDVIČIMA: Od pokvarenog kačkavalja PRAVE TOPLJENI SIR!

- Kada je testenina bila već skoro gotova, otvorila sam "prezident" neutralnu pavlaku i sipala je u činiju. Uz malo pavlake kroz otvor na tetrapaku u činiju je bućnulo nešto veliko. Kad sam videla tu ogromnu masu čudnog oblika, koja izgleda kao da je napravljena od buđi, život mi se zgadio! Više nisam bila ni gladna, samo mi je bilo užasno muka od grozote - i dalje uz gađenje priča novinarka našeg lista:

- U prvi mah nije mi bilo jasno šta je, ali kad se u beloj pavlaci pojavila ona buđava zelena boja pomislila sam da je taj tetrapak na rafu u prodavnici stajao ko zna od kada. Pogledala sam rok trajanja, jer sam bila ubeđena da sam kupila nešto što je već odavno pokvareno. Međutim, rok je isticao tek krajem avgusta, tačnije 26. 8. Ne želeći dalje da gledam taj užas, otrčala sam i prosula ga u WC šolju. Bilo mi je jasno da na omiljenu karbonaru neću ni pomisliti neko vreme - završava svoju priču Katarina.

OTKRIVAMO! VAŽNE OZNAKE NA MALIM NALEPNICAMA: Čitajte brojeve na voću, ONI OTKRIVAJU SVE O NJEMU!

Nutricionista Milka Raičević objašnjava da je, s obzirom da je rok trajanja u redu, moralo doći do greške u proizvodnji da bi se stvorila ovako velika masa nepoznatog porekla.

Ono što potrošači mogu da urade jeste da odmah obaveste sanitarnu inspekciju i Ministarstvo poljoprivredeNenad Bumbić, Zaštita potrošača

- To je strašno! Ako je rok trajanja u redu, posredi je neka greška u proizvodnji. Razlog može biti od toga da mašine nisu bile dobro očišćene, preko toga da je nešto upalo unutra, do toga da je kriv sam tetrapak zbog kog je došlo do hemijske reakcije. Treba ispitati celu seriju tog proizvoda, jer možda nije pokvarena samo jedna pavlaka - zgrožena je Raičevićeva i dodaje:

- Koliko je situacija loša zavisi od uzroka zbog kog se ta velika masa nalik na buđ stvorila u hermetički zatvorenom tetrapaku. Buđ je već sama po sebi veoma opasna, a neke vrste stvaraju mikrotoksine, vrlo otrovne supstance koji su izazivači mnogih bolesti, a najčešće trovanja. Muka, dijareja i trovanje svakako bi se javili kod osobe koja bi ovo pojela, a situaciju dodatno pogoršava to što je u pitanju mlečni proizvod.

U "Somboledu" ćute

Informer

Novinari Zaštitnika potrošača zatražili su od kompanije "Somboled", koja proizvodi "prezident" pavlaku za kuvanje, da objasni kako je moglo da dođe do ovoga i pitali ih šta bi mogao da bude uzrok. Međutim, odgovore na postavljena pitanja još nismo dobili.

Predsednik Udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić ističe da svaki potrošač ima pravo na naknadu štete u iznosu cene proizvoda. Ipak, on kaže da kupci uglavnom "progutaju" ovakve situacije, jer niko neće da gubi vreme zbog 100 dinara.

- Ono što potrošači mogu da urade ako se nađu u sličnoj situaciji jeste da odmah obaveste sanitarnu inspekciju i ministarstvo poljoprivrede kako bi proverili i utvrdili o čemu je reč. Potrošači imaju pravo na nadoknadu štete u iznosu cene proizvoda. Ovaj proizvod košta tek nešto više od 100 dinara i retko kome će pasti na pamet da se zbog tih para bakće sa kompanijama - smatra Bumbić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija