• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

14.07.2018

11:08

TROVAČNICA SRBIJA! "AMAN" I "MAKSI" NAM I DALJE PRODAJU ZABRANJENO MESO!

Zaštitnik potrošača

TROVAČNICA SRBIJA! "AMAN" I "MAKSI" NAM I DALJE PRODAJU ZABRANJENO MESO!

Podeli vest

U ovim prodajnim lancima i dalje se prodaje mešano mleveno meso kome ne znamo ni sastav ni rok trajanja. U "Delezu" se vešto dosetili da ovaj proizvod nazovu "mešano meso za pripremu jela" kako bi izbegli kazne

U najvećim trgovinskim lancima "Aman" i "Maksi" i dalje se prodaje mleveno meso u rinfuzu, iako je to strogo zabranjeno Zakonom o bezbednosti hrane, otkriva Zaštitnik potrošača! Istina, "Maksi" se dosetio da ovaj proizvod nazove "mešano meso za pripremu jela" kako bi zadovoljio važeći pravilnik.

Ekipa Zaštitnika potrošača obišla je protekle nedelje ove prodavnice i uverila se da se u hladnim vitrinama i dalje prodaje meso u ovom obliku, bez originalnog pakovanja i deklaracije.

Da stvar bude još gora, prodaja mlevenog mesa u rinfuzu je zabranjena još pre šest godina, ali to lancima poput "Maksija" i "Amana" očigledno ne znači puno, pa na lukav način svojim kupcima prodaju meso bez ikakvog objašnjenja o sastavu, datumu proizvodnje i ostalim bitnim podacima.

OPASNO! PRODAJU NAM MESO KOJE JE ZABRANJENO! Zakon krše Maksi, Idea, Aroma, Aman...

Iako je većina marketa nakon pisanja našeg lista još u novembru prošle godine dobrovoljno promenila poslovnu politiku i iz prodaje povukla mleveno meso u rinfuzu, odnosno promenila način njegove prodaje, ova dva objekta nastavili su po starom. Inače, kazne za takvo poslovanje kreću se i do milion dinara.

Shutterstock

Spolja rumeno, unutra zeleno

Posebno dovodi u zabludu lukavo poslovanje "Maksija", koji ovaj mleveni proizvod, za koji ne znamo ni sastav ni rok trajanja, naziva "mešano meso za pripremu jela", koji važeći pravilnik o hrani prepoznaje i time se "brani" od kršenja zakonskih odredbi.

Od sredine 2011. godine zabranjena je prodaja mlevenog mesa kao posebne kategorije. Mlevenje je usluga, a ne kategorija mesaZoran Nikolić, Udruženja potrošača Kragujevac 

Deklaracija mora da sadrži:

- Ime proizvođača
- Datum klanja
- Identifikacioni broj farme na kojoj je životinja uzgojena
- Kontrolni veterinarski broj klanice u kojoj je zaklana
* Za nedeklarisanje mesa u maloprodaji zakon predviđa novčane kazne u iznosu od 150.000 do milion dinara

Šta se sve stavlja u mleveno meso

* hormoni i antibiotici
* masno tkivo
* nogice, kožura, trtica
* pojačivači ukusa i mirisa
* so, vinobran, šećer

Ono što dodatno zabrinjava je to što se u gotovo mleveno meso najmanje stavlja svežeg mesa, pa potrošači pojma nemaju šta kupuju i jedu. Prema tvrdnjama domaćih stručnjaka, mleveno meso puno je hormona i antibiotika, kožure, masnog tkiva i trtice, ali i pojačivača ukusa, boje, kako bi što duže opstalo.

U prilog tome idu i otkrića mesara M. Stevanovića, koji je godinama radio u jednom poznatom trgovinskom lancu!

- U toj masi svega ima osim pravog mesa! So i hladna voda izvlače smrad iz mesa koje dugo stoji, šećer mu vraća boju, a vinobran daje svežinu. Pored toga, stavljaju se i kocke leda kako bi se dobilo na težini i kako bi se meso lakše oblikovalo. Godinama poslujem sa mesarima i meso koje jedemo iz trgovačkih radnji ravno je lešu uginule životinje. Zato ako vam je meso jako sitno samleveno, spolja rumeno, a unutra tamno i ako počne da peni kad ga dinstate, odmah ga bacite u kantu - upozorava Stevanović i naglašava da ukoliko je meso usitnjeno, nalik testu, znajte da je tretirano na najgori mogući način.

Da je ovakvo poslovanje poznatih marketa nedopustivo i da se njihovim ponašanjem krši zakon i ugrožava zdravlje kupaca, saglasni su i domaći stručnjaci! Predsednik Udruženja potrošača Kragujevac Zoran Nikolić kaže da je ovakvo ponašanje trgovaca nedopustivo.

- Od sredine 2011. godine zabranjena je prodaja mlevenog mesa kao posebne kategorije. Mlevenje je usluga, a ne kategorija mesa. Ova pojava nije bila prisutna u proteklom periodu, verujemo zbog pojačanog nadzora veterinarske inspekcije. Ali je očigledno da nakon toga trgovci opet nastave po starom - kaže Nikolić za Zaštitnik potrošača i dodaje:

SRBIJA JE DEPONIJA HRANE ZA EVROPU! Prodaju nam viršle sa mesom KOJE NE DAJU NI PSIMA!

Shutterstock

- Mleveno meso može da se prodaje, ali samo pod uslovom da potrošač zatraži od trgovca da mu na licu mesta samelje neki komad ili kao roštiljsko oblikovano meso u koje su dodati neki sastojci, recimo u ćevape ili pljeskavice. Formalni problem sa mlevenim mesom je što ne poseduje deklaraciju. Tako da i ne znamo šta kupujemo kada nam prodaju "mešano mleveno meso". Šta je unutra? Koja kategorija mesa, u kom odnosu, od koliko vrsta mesa... Sve to su jako bitna pitanja, koja zaslužuju posebnu pažnju.

Nepoznat sadržaj

Naš sagovornik ukazuje na to šta bi sve trebalo da bude dostupno kupcu prilikom kupovine mesa.

Stroga pravila

Zakonom o bezbednosti hrane iz juna 2011. godine prodaja mlevenog mesa moguća je pod uslovom:
- Ako potrošač zatraži od trgovca da mu na licu mesta samelje neki komad
- Kao roštiljski oblikovano meso u koje su dodati neki sastojci
- Ukoliko je propisno zapakovano i deklarisano (sastav, poreklo, datum mlevenja, rok trajanja...)

- Formalna obaveza trgovaca je da za sveže meso koje prodaju jasno istaknu deklaraciju, na kojoj će biti navedeni: ime proizvođača, datum klanja, identifikacioni broj farme na kojoj je životinja uzgojena i kontrolni veterinarski broj klanice u kojoj je zaklana.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije upozorava da se potrošači svakodnevno žale na nesavesne trgovce koji neće da im na licu mesta samelju sveže meso jer već imaju samleveno.

- Problem je u tome što se ne zna poreklo i šta sadrži to izloženo mleveno meso, a time ni njegova bezbednost. Ovako bahatom ponašanju trgovaca i proizvođača na put mogu da stanu jedino mnogo strože kazne, uz veće nadležnosti inspektora, kojima bi trebalo da bude omogućeno da na licu mesta izriču mandatne kazne - poručuje Papović.

Ako vam je meso jako sitno samleveno, spolja rumeno, a unutra tamno i ako počne da peni kad ga dinstate, odmah ga bacite u kantuM. Stevanović, mesar

Sa njima je saglasna i nutricionista Jovana Srejić, koja upozorava da postoji čitav niz bolesti koje se mogu dobiti jedenjem nekvalitetnog mlevenog mesa.

- Kada svaki dan jedete gotovo mleveno meso, u bilo kom obliku, postoji velika opasnost da obolite od karcinoma želuca ili debelog creva i dobijete holesterol od previše masnoće. Danas sve više ljudi oboleva i od crevnih infekcija jer su, zbog preteranog unosa antibiotika iz mesa i prerađevina u organizam, postali otporni na njih - objašnjava naša sagovornica.

MESAR OTKRIVA: Evo kako da prepoznate SVEŽE MESO! Posle ovog teksta neće moći da vam PODVALE!

Prema njenim rečima, najzdravije je da sami sameljemo meso.

- Najsigurniji način da sačuvamo zdravlje jeste da kupimo sveže meso i sami ga sameljemo kod kuće. Tako ćemo biti sigurni u njegov sastav i sprečiti da zaradimo neku bakteriju zbog nehigijenskih uslova u kojima se ono melje u prodavnicama.

Trgovinski lanci negiraju da krše zakon

Ekipa Zaštitnika potrošača povodom naših otkrića kontaktirala je ova dva poznata trgovinska lanca kako bi od njih čula odgovor na pitanje "Zašto se u prodavnicama prodaje gotovo mleveno meso iako je to zabranjeno Zakonom o bezbednosti hrane?"U "Delez Srbija" su nam poručili da u svom asortimanu nemaju rinfuz mleveno meso i da su svi proizvodi koji se nalaze u prodaji usklađeni sa propisima Republike Srbije u oblasti kvaliteta i zdravstvene ispravnosti.- Proizvod pod nazivom "mešano meso za pripremu jela" spada u grupu usitnjeno neoblikovano meso, koju važeći Pravilnik prepoznaje kao grupu poluproizvodi od mesa. U prilog ovome govore rezultati svih internih sistema kontrole, laboratorijske provere artikala i kontrole koje nad našim objektima vrši veterinarska i ostale inspekcije. Kroz deklaracije i interni sistem sledljivosti u svakom trenutku je potrošačima dostupna informacija o sastavu, vrsti mesa, poreklu i roku trajanja. Kao odgovoran maloprodajni lanac potpuno podržavamo svaku objektivnu inicijativu za kontrolu i proveru kvaliteta hrane na tržištu i potpuno smo otvoreni za saradnju na ovakvim projektima, lokalnim ili nacionalnim - rekli su za Zaštitnik potrošača u ovoj kompaniji.
Međutim, iz trgovinskog lanca "Aman" još nismo dobili odgovor na naše pitanje.

Shutterstock

Uprava za veterinu: Kompanije krše zakon

U Upravi za veterinu za Zaštitnik potrošača naglašavaju da usitnjeno neoblikovano meso ne može stajati u rashladnim vitrinama ako nije upakovano i deklarisano!- Shodno članu 21. Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, usitnjeno meso može da se proizvodi i stavlja u promet upakovano ili da se dobija mlevenjem mesa u prisustvu potrošača. Neupakovano i nedeklarisano mleveno meso odnosno usitnjeno neoblikovano meso tretira se kao meso kome nije obezbeđena sledljivost odnosno meso kome se ne zna poreklo niti rok upotrebe. Pri čemu su Pravilnikom o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda od mesa jasno definisani uslovi kvaliteta usitnjenog mesa.
Kazne za pravno lice definisane su Zakonom o bezbednosti hrane. Članom 80, stav 1, kaže se da će se kaznom u novčanom iznosu od 150.000 do 1.000.000 dinara kazniti pravno lice ako stavlja u promet hranu koja nije označena, deklarisana, oglašena i izložena u skladu sa ovim zakonom i sa 20.000-50.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu stavom 2 istog člana, u kome se kaže da hrana ili hrana za životinje koja se stavlja u promet ili će biti stavljana u promet nije na odgovarajući način označena i evidentirana radi identifikacije i sledljivosti -
kažu u Upravi.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
brane

pre 5 godina

Svako meso peni kad se dinsta bez velike toplote neka ne prica bez veze meso ima u refuzi i na zapadu ali se melje svaki dan po potrebi poz od ugostitelj ne stvaraj te paniku

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija