• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

29.07.2018

09:47

NE(VERO)VATNI PREVARANTI! Grčki marketi i dalje nas OBMANJUJU SA CENAMA!

Zaštitnik potrošača

NE(VERO)VATNI PREVARANTI! Grčki marketi i dalje nas OBMANJUJU SA CENAMA!

Podeli vest

U "Super Veru" robu koja je na akciji često naplaćuju po cenama pre sniženja. Poslednji u nizu primera je kada su Ivanu Đ. tortilje umesto 127,99, naplatili 159,99 dinara

Više nema dileme da prevare sa cenama u "Super Veru" nisu slučajnost već praksa. Sistem za uzimanje novca - ako prođe, prođe. Zato, upozoravamo vas, ukoliko već pazarite u ovom grčkom marketu robu koja je na akciji, dobro proverite koliki iznos će vam otkucati na kasi.

Dok su nam se pre tri nedelje u ovoj kompaniji pravdali da potrošači tumbaju robu i da prodavci ne stignu sve da vrate na svoje mesto, pa tako nastane i problem sa cenama, sada nam je jasno da za takva opravdanja nema mesta. Da podsetimo, naša čitateljka je kupila instant kafu ispod koje je pisalo da košta 489,99 dinara, a na kasi su joj naplatili 210 dinara više. Ista situacija dogodila se proteklog vikenda, kada je Ivan Đ. pazario tortilje ispod kojih je bila istaknuta akcijska cena od 127,99 dinara za pakovanje.

KO JOŠ VERUJE SUPER VERU! Slogan lanca grčkih marketa je ČISTA NAVLAKUŠA!

- Uzeo sam dva komada, a na kasi su mi umesto 127,99, naplatili 159,99 dinara za pakovanje, koliko su tortilje koštale pre sniženja. Kada sam video račun, pobunio sam se, ali mi je prodavačica rekla da njoj tako kasa izbacuje i da ona tu ne može ništa. Ne zbog 64 dinara, već zbog toga što me po ko zna koji put prave idiotom, rešio sam da isteram stvar do kraja i obratio se zaposlenima na info pultu. Ponašali su se prema meni kao da sam ko zna šta uradio, i posle 15 minuta rasprave nevoljno su mi vratili razliku između istaknute i naplaćene cene - ispričao nam je Ivan i dodao:

Informer

- Pa zamislite samo koliko ljudi, naročito ako pazare više artikala, i ne primete da su prevareni. A odabrali su baš taj proizvod jer je na sniženju.

Trgovac ima zakonsku obavezu da naplati po onoj ceni koja je istaknuta, a ne po ceni koja se pojavljuje u kasi

64 dinara Ivana Đ. su zakinuli na dva pakovanja tortilja

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta potrošača Srbije, propisi su u tom slučaju jasni.

- Potrošač ima pravo da izabrani proizvod plati po onoj ceni koja je istaknuta na tom proizvodu ili na prodajnom mestu ispod ili iznad određenog proizvoda - naglašava Bogosavljević:

- Trgovac jednostavno ima zakonsku obavezu da naplati po onoj ceni koja je istaknuta, a ne po ceni koja se pojavljuje u kasi.

NE VERUJTE "SUPER VERU"! Obećali penzionerima popust od 10%, PA SE POSLE PRAVILI LUDI!

Bogosavljević tvrdi da, kada bi se nekoliko potrošača izborilo i sve isteralo načistac, trgovci bi prestali sa takvom praksom. Prema njegovim rečima, potrošač koji smatra da je u pravu, da je jedna cena na kasi, a druga na rafu, trebalo bi da to slika i tako obezbedi dokaze. Trebalo bi, takođe, da ceo problem prijavi i tržišnoj inspekciji.

Da su ovakve situacije česte, potvrđuju i u Nacionalnoj organizaciji potrošača.

- Potrošač plaća cenu koja je na rafu, i samo tu cenu. Trgovci se pravdaju da imaju previše artikala kojima treba da se promene cene, kao i da imaju malo ljudi, ne mogu sve da postignu i slično. Ipak, za takve stvari nema opravdanja, jer se dešavaju prečesto. Trgovci nekada namerno prave takve "greške", po principu "ako prođe - prođe", jer se često desi da potrošač i ne primeti, pogotovo ako kupuje više artikala - kažu u NOPS-u.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maja

pre 5 godina

To je ustaljena praksa u svim marketima.Ne prodje ni jedna nabavka da mi se to ne desi.Zato sad stalno gledam račune.Problem je što nemam uvek vremena.Moram prvo robu odneti u automobil pa se vratiti do rafa da proverim cenu.Prošli put sam batalila sve,imala sam sladed i neke smrznute stvari.Dok ja izadjem na kraj sa njima....

Zlata

pre 5 godina

Ovo je kradja od strane ,lično ,sefa Vera a ne kompanije.Sef prijavji kroz nivelaciju cena koliko ima komada a onda na kasi NE UMANJI CENU i artikal prolazi po visoj ceni.Tu razliku stavlja sebi ,licno u dzep.U isto vreme ,namame potrosace sa nizim ,otstampanim cenama ispod artikla .Naravno ,direkcija sa ovim mahinacijama nema nista vec sef objekta krade licno za sebe.To rade i sefovi jako cesto u Amanu !

Julijana

pre 5 godina

Ako ne gledaš, tako prođeš... U Maskiju sam nedavno kupovala robu na merenje, neko povrće... Vaga je bila nameštena na 0,128 gr više... Ljudi su ladno merili svoje, iako sam rekla da vaga ne pokazuje 0,00... Dok su stigli odgovrni, do tog vremena je barem njih desetoro izmerilo nešto, i sve uz komentar: nije mi stalo do 10-15 dinara!!! Meni su na kasi odbrojali mojih 54 dinara, bez ikakvog storna ničeg...izvadila kasirka pare i dade mi natrag... A ono što su pre mene, ko zna koliko njih, merili robu i plaćali više...e to me zanima gde je otišlo?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija