• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

30.07.2018

09:11

POČEK U "TEMPU" JE - MINUS U BANCI! Ako u 'DELEZOVIM' RADNJAMA kupujete čekovima na odloženo BUDITE SPREMNI DA - ODMAH PLATITE!

Zaštitnik potrošača

POČEK U "TEMPU" JE - MINUS U BANCI! Ako u 'DELEZOVIM' RADNJAMA kupujete čekovima na odloženo BUDITE SPREMNI DA - ODMAH PLATITE!

Podeli vest

To što u dogovoru sa prodavcem napišete datum realizacije čeka kako biste isplanirali budžet ne znači ama baš ništa. Ovaj trgovinski lanac često pušta čekove mimo dogovorenog datuma, što vas direktno vodi u nedozvoljeno prekoračenje

Plaćanje čekovima na odloženo u trgovinskom lancu "Tempo", koji posluje u okviru kompanije "Delez", može da vas odvede u nedozvoljen minus, i to ne vašom krivicom. To što vi na čekovima, a u dogovoru sa prodavcem, napišete datum realizacije ne znači ama baš ništa. U to su se uverili brojni kupci ovog marketa koji su dovedeni u neprijatnu situaciju, ali i u nedozvoljeno prekoračenje na tekućem računu jer nije ispoštovan dogovoren datum realizacije.

Kada potrošaču ponudite datum plaćanja, samim tim on planira svoju likvidnost i materijalno stanje na računu, i tog roka se treba držatiDejan Gavrilović, Efektiva

Jedna od prevarenih potrošača kojoj je ček pušten 15 dana kasnije, zbog čega je otišla u nedozvoljeni minus i platila kamatu, jeste i Beograđanka Jovana Matić, koja je sa nama podelila svoju priču. Naime, prilikom kupovine na veliko pred slavu u januaru ove godine, ispisala je u "Tempu" četiri čeka koji, u zavisnosti od dana, treba da se realizuju između 16. i 18. dana u mesecu. Međutim, jedan ček umesto 15. juna prošao je tek početkom jula i našu sagovornicu doveo u problem.

- Otišla sam pred slavu u nabavku i napisala četiri čeka, koje sam popunila shodno uputstvu na kasi. Izabrala sam jun, jul, septembar i oktobar. Datumi su mi odgovarali jer primam platu petog u mesecu, pa sam bila sigurna da ću imati pokriće, a da o tome ne moram posebno da vodim računa. Međutim, ček koji je trebalo da se realizuje 18. juna nije prolazio. Bilo mi je čudno, pa sam se zbunila da li sam uopšte pogodila datum. Na računu sam ostavila sredstva za ovaj ček, ali ceo jun ona nisu skinuta. Zvala sam banku, a broj nerealizovanih čekova je ostajao nepromenjen. Pomislila sam da sam ja nešto pogrešila i da nisam imala ček za jun, pa sam novac podigla. A onda sam 3. jula dobila obaveštenje da je moj račun u minusu jer mi je prošao ček. Bila sam šokirana i ljuta jer će mi u julu onda proći dva čeka, što nisam planirala. Tolika neprofesionalnost i sloboda da vi nečiji ček pustite 15 dana kasnije su van svake pameti. Uostalom zašto nam uopšte i nude datume za odloženo plaćanje, kada se to ne poštuje - ogorčena je naša sagovornica.

Ko ne pita, čeka u redu sat vremena

Reporter Zaštitnika potrošača zatekao se u utorak po podne u jednom od prestoničkih "Tempo" marketa i šokirao se neprofesionalnošću ovog velikog trgovinskog lanca. Naime, žena je doživela neprijatnost i izgubila više od sat vremena samo na kasi zbog njihovog lošeg poslovanja, a očigledno i manjka poštovanja prema vernim kupcima. - Stao sam u red u kome je ispred mene bila samo jedna gospođa sa velikim prepunim kolicima namirnica. Ono što nisam video jeste da je već pokretnu traku napunila robom. Znao sam da će se moje čekanje odužiti, ali sam ipak ostao u redu jer je i na drugim kasama bila gužva. Kada je napokon, posle pola sata, sve bilo gotovo i gospođa poslednje proizvode popakovala u kesu, tek tad je nastao haos - prepričava naš reporter i dodaje:- Izvadila je nekoliko papira jer je želela da račun od oko 36.000 hiljada dinara plati preko administrativne zabrane. Tada joj je kasirka rekla da to nije moguće i da mora ceo račun da poništi i otkuca svu robu ponovo na drugoj kasi koja se nalazi u drugom delu radnje. Već opasno iznervirana, žena je pitala gde stoji to obaveštenje za kupce, na šta je dobila odgovor: nema obaveštenja! Žena koja je, pretpostavljam, šefica smene objasnila je ženi da kupci uglavnom to pitaju pre kucanja računa i da ne postoji drugi način da ostvari svoje namere sem da provede još pola sata na drugoj kasi.

I Beograđanin Neša Simonović imao je još gori problem jer mu je ček iz "Tempa" realizovan sedam dana ranije. Iako mu je docnja bila minimalna, zbog nje je bio kažnjen, te sledeći put u banci nisu hteli da mu izdaju novi blanket čekova zbog nedozvoljenog minusa.

- Kad god ostavite čekove za odloženo plaćanje, tražite ugovor od firme kada će da pusti čekove. To vam je jedini način da se obezbedite. Meni su u "Tempu" pustili ček sedam dana ranije i otad ništa ne kupujem od njih - ispričao nam je Simonović.

Informer

15 dana kasnije pušten je ček Jovani Matić koji je napisala u "Tempu"

Problem sa datumima realizacije nije jedina zamka sa čekovima u "Delezu". Prilikom kupovine, na samoj kasi možete doživeti šok kad vas prodavačica u "Tempu" obavesti da primaju čekove samo određenih banaka koje zvanično posluju na tržištu Srbije. Zato se nemojte iznenaditi kad saznate da čekom svoje matične banke više nećete moći da koristite tu pogodnost i kada budete u situaciji da u kolicima ostavite svu robu, ukoliko kod sebe nemate keš. Marija Lukić je podelila sa nama svoje iskustvo.

7 dana ranije pušten je ček Nenadu Simonoviću koji je napisao u "Tempu"

- Otišla sam pred slavu Đurđevdan u veliku nabavku u "Tempo". Presudno mi je bilo da pazarim kod njih to što daju plaćanje čekovima na odloženo, te sam htela da malo rasteretim budžet tog meseca. Klijent sam Direktne banke, koja ni po čemu nije problematična na ovom tržištu. Štaviše u ekspanziji je i širi se kupovinom drugih banaka, te nijednog trenutka nisam posumnjala da bi sa njihovim čekovima postojao bilo kakav problem jer ga do tada nigde nisam imala. Račun je bio oko 20.000 dinara i htela sam da napišem tri čeka i ostatak platim u gotovom. Prodavačica mi je izvadila spisak sa datumima za realizaciju, ali kada je videla da popunjavam ček Direktne banke, rekla je da ih oni ne primaju kao sredstvo odloženog plaćanja, već samo za trenutnu realizaciju. Na pitanje u čemu je problem, rekla je da imaju spisak određenih banka za odloženo plaćanje i da ne zna zašto ova nije na spisku. Na svu sreću, imala sam gotovine da pokrijem ceo račun. Razumem ja da je to njihovo pravo i poslovna odluka, ali bi isto tako mogli da obaveste kupce unapred da ne bi bilo neprijatnih situacija - kaže Marija i dodaje da otad u veće kupovine ide u druge trgovinske lance koji se profesionalnije ponašaju prema kupcima.

TROVAČNICA SRBIJA! "AMAN" I "MAKSI" NAM I DALJE PRODAJU ZABRANJENO MESO!

Da je dobrovoljni datum "puštanja" čeka u realizaciju nemarnost i propust kako trgovca koji ga je primio, tako i samog "Tempa", smatraju i domaći stručnjaci! Predsednik Udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže za Zaštitnik potrošača da u ovom slučaju nema prevare niti kršenja zakona, ali i te kako ima nepoštovanja kupaca i loše poslovne prakse, koja se negativno odražava na potrošače.

- Datumi koji se ponude za odloženo plaćanje čekovima građana moraju da se poštuju i puste kada rok to zahteva. Ne bi smeli da prekorače rok, odnosno da puste ni kasnije ni ranije. Jer kada vi potrošaču ponudite datum plaćanja, samim tim on planira svoju likvdidnost i materijalno stanje na računu, i tog roka se treba držati - objašnjava Gavrilović.

U Udruženju "Zaštita potrošača" kažu da u praksi ima dosta takvih slučajeva.

- Bilo je mnogo slučajeva kada su se potrošači žalili da je ček naplaćen prevremeno. Nažalost, trgovcima se može da rade šta hoće jer je kod nas trenutno jedini zakoniti način plaćanja na odloženo kreditna kartica, a čekovi su njihova dobra volja - objašnjavaju u "Zaštiti potrošača".

PAZITE DA SE OVO I VAMA NE DESI! "Maksi" baš briga ako vam neko ukrade torbu!

Ekipa Zaštitnika potrošača kontaktirala je kompaniju "Delez" kako bi dobila odgovor na neprofesionalno poslovanje kada su "Tempo" radnje u pitanju. Međutim, odgovor na naše pitanju ko odlučuje o datumima za realizaciju čeka nismo dobili.

- Kompanija "Delez" obavlja naplatu čekova u skladu sa predviđenim rokovima, koji su transparentno iskomunicirani na mestu prodaje. Uvek se trudimo da zajedno sa bankama iskoordiniramo i iskontrolišemo ceo proces i da na taj način osiguramo realizaciju čekova u predviđenom roku. U skladu sa kompanijskim procedurama i važećom regulativom, kupci su u našim radnjama u prilici da odlože plaćanje robe čekovima banaka koje su transparentno istaknute u svakoj prodavnici - poručili su iz "Deleza".

BEZOBRAZLUK: Kesa u "Tempu" 5 dinara

Naplata plastičnih kesa po dva dinara u velikim trgovinskim lancima, pod izgovorom da to rade zbog podizanja ekološke svesti, izazvala je sumnje u njihovu krajnju nameru. Ekološka udruženja, ali i oni koji se bave zaštitom potrošača, tvrde da, kada je "Delez" uveo naplatu kesa u radnjama "Šop end go", sve se svodi na zaradu trgovca.

Nenad Bumbić iz Udruženja "Zaštita potrošača" kaže da, ako stvarno postoji namera da se plastične kese izbace iz upotrebe, niko im ne bi stavljao simboličnu cenu od dva dinara. To je kusur koji mnogi ionako ostave kasirkama.

- Podržavam da prestane upotreba plastičnih kesa, ali mislim da ovo nije rešenje. Na kraju se sve svodi na to da se podmire troškovi nabavke ovih kesa - priča Bumbić.

Od pre nekoliko dana kese se naplaćuju i u "Tempu", samo što one više ne koštaju dva dinara kao u ostalim "Delezovim" prodavnicama, već su 150 odsto skuplje, odnosno pet dinara. Imajući u vidu da se u "Tempo" uglavnom ide u veće nabavke, evidentno je da je i zarada na kesama veća.

U "Delezu" kažu da je stvar u dimenzijama.

- Kese iz "Tempa" su većih dimenzija, a njihova veličina prilagođena je većim kupovinama i navikama potrošača u tom hipermarketu. Odluka o sistemu naplate kesa je odgovorna, usmerena ka povećanju ekološke sveti i u skladu sa društveno odgovornim poslovanjem. Cena kesa je formirana da bude simbolična, da sve podstakne da nosimo ceger u kupovinu i samim tim utičemo na pozitivne promene u društvu - kažu u kompaniji "Delez Srbija".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Beli

pre 5 godina

Do safa sam u Tempo prodavnicama dao bar pedesetak čekova,i to ugla nom na 270 dana i nika nije bio problem u realizaciji.

Dack

pre 5 godina

Za prvi slučaj,cekove skupe na gomilu pa ih onda nose u banku,neće niko nositi 10-15 cekova svaki dan.Svaki potrošač dobije uz čekove i listing pa prati šta je prošlo ili ne,a gospodja kao nije znala dal je za taj mesec ispisala ček ili ne pa ostalo na računu 5 soma dinara,od naše velike plate nema teorije da ostane na računu toliki novac.Ranije da prodje nije mi se nikad desilo samo kasnije ali to opet nema veze sa tempom već sa njihovom bankom pa nju treba prijaviti inspekciji .Kese su verovatno veće pa otuda i cena ali retko kada idem u tempo pa ne znam,što bi i išao u tempo kad su cene slične kao u maxi-u pa i metro oduvek naplaćuju kese i to preko 10 dinara

Marcco

pre 5 godina

Zar ovako datirani cekovi jos postoje? Alo, bre! Pa pogresno datiranje cekova je krivicno delo i jednako je stampanju para bez pokrica. Krivicno su odgovorni i oni koji ih izdaju i oni koji ih primaju.

Vlado

pre 5 godina

Potpuno si u pravu, jer na taj način direktno povećavaju inflaciju i onda plaćamo njihovu beskamatnu kupovinu SVI MI! Zato postoje krediti, gde se plaća kamata, jer niko daje pare za dž. Mnogi su navikli na "socijalizam", čekove bez pokrića, kredit bez kamate i otpis dugovanja! Sad će se javiti oni dušebrižnici, koji će reći da ne mogu drugačje a ja ih pitam zašto onda drugima zavlačite ruku u džep, zašto bi oni trerbali da plaćaju vaš "beskamatni" račun???!!!

Mile

pre 5 godina

Čemu ovolika priča? Ako je dotičnoj kasnio ček 2 nedelje, ne vidim problem, bitno je da se ček ne realizuje pre dogovorenog vremena. Dotična je videla da ček nije realizovan do 18 i odmah potrčala da podigne novac misleći da su zaboravili. Ako imaš potraživanja np. 18 taj novac ostavi na svom računu a ne odmah 7 dana posle potrčiš da ga podigneš. Mislim da dotična nije u pravu. Onima kojima je pre vremena realizovan ček to nije u redu, i tu mogu podneti krivičnu prijavu.

Milan

pre 5 godina

Ne vidim sta je ovde problem, ostavis pare na racunu i kad prodje prodje, problem je da ide pre nego sto treba a kasnije je sasvim normalno u skoro svim radnjama

Darko

pre 5 godina

Sve je to dobro u tempu samo narodu nikad udovoljiti..ne odgovara ni neki dan kasnije pomisle da se cek izgubio pa pozure da podignu pare..ee.

Nesa

pre 5 godina

Obicno sam isao u Tempo jednom mesecno kad se primi plata i trgovao za celi mesec ono sto se moze naravno. E sad mi nije jasno kako oni ocekuju da nosim ceger. Ili koliko cegera covek mora da ponese da potrguje za mesec dana. Pa nije to otici u piljaru i uzeti hleb mleko i salame, pa stavis u ceger. A sto se tice ekoloske svesti to se radi lako. Naterati trgovce da kupuju razgradive kese umesto plasticnih i eto resenja. No ne. Ovo me podseca samo na ujdurmu trgovackog lobija da nam dublje zavuku ruku u dzep.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija