Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

31.07.2018

14:49

AKO PUTUJETE U INOSTRANSTVO, OVO MORATE DA ZNATE! 5 saveta za korišćenje platne kartice tako DA VAS POSLE NE ZABOLI GLAVA!

Zaštitnik potrošača

AKO PUTUJETE U INOSTRANSTVO, OVO MORATE DA ZNATE! 5 saveta za korišćenje platne kartice tako DA VAS POSLE NE ZABOLI GLAVA!

Podeli vest

Najpovoljnije je da ponesete keš. Ako već koristite "plastiku", plaćajte na licu mesta, umesto da podižete novac na bankomatu

Korišćenjem platnih kartica u inostranstvu pojednostavljuje se plaćanje roba i usluga, ali i dodatne troškove. Te cifre, iako vam se na prvi pogled čine simboličnim, na kraju mogu da se svedu na i te kako ozbiljan trošak. 

Za početak, kada u inostranstvu podižete novac sa svog dinarskog računa, gubite na nepovoljnom bankarskom kursu prilikom konverzije domaće valute u evro. Na primer na sumu od 1.000 evra, taj trošak će biti bar 2.000 dinara, nego da ste evre kupili u menjačnici u Srbiji pre polaska na put. Zatim, tu su i bankarske provizije koje se prilikom korišćenja platnih kartica kreću uglavnom oko dva do tri odsto po svakoj transakciji. To znači još dodatnih 20 do 30 evra. 

BANKE BI NAM I DUŠU UZELE! Ni pregled stanja na računu na bankomatima NIJE VIŠE BESPLATAN!

1 %provizija za plaćanje u prodavnici
1-3,5 %provizija za podizanje keša na bankomatu
3-5 %provizija za podizanje keša na šalteru banke

Najgora moguća opcija je korišćenje kreditnih kartica gde na sve to plaćate dodatnu proviziju za keš od uglavnom tri procenta. Ono što ne smete da radite ako baš ne morate jeste da dižete gotovinu na šalteru banke, je će vam to naplatiti i do pet procenata.  

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" upozorava da nam banke u inostranstvu naplaćuju znatno veće provizije nego u Srbiji.

- Naknade su veće i za plaćanje karticama i za podizanje novca sa bankomata. Zato je moj savet da se nosi keš i da se što manje koriste usluge banaka, posebno na bankomatima - kaže Gavrilović.

PAZITE DOBRO AKO IMATE BESKONTAKTNU MASTER PLATNU KARTICU! Skinuli mu novac, a NIJE NI PRINEO KARTICU AUTOMATU!

Ipak ako već koristite kartice, neka to bude plaćanje na POS terminalima, jer je provizija trostruko manja nego kada podižete keš na bakomatu.

1. Informišite se u banci- Raspitajte se u svojoj banci koje kartice imaju posebne karakteristike koje su pogodne za određeni vid plaćanja. Treba imati u vidu i da je upotreba kartice ograničena na dnevnom nivou - svaka banka određuje maksimalne limite za kartice koje izdaje, a i neke države imaju svoje limite za podizanje gotovine u toku 24 sata. Na primer, u Austriji je to maksimalno 400 evra, a u nekim zemljama i manje.

2. Plaćanje, a ne keš- Prilikom kupovine u inostranstvu, preporuka je da plaćanje obavite karticom vezanom za devizni račun, na POS terminalu, jer za većinu kartica ne postoji provizija pri plaćanju. Ukoliko vam trgovac (ili bankomat) ponudi konverziju valuta na licu mesta, to odbijte. Kursevi za ovakvu konverziju veoma su nepovoljni. Recimo, ako karticom vezanom za dinarski račun plaćate u Grčkoj i trgovac ponudi da račun iskaže u dinarima, odbijte ponudu. Konverziju će uraditi banka pod povoljnijim uslovima od onih koje biste dobili od trgovca.

3. Debitna, a ne kreditna kartica- Ako vam je potrebna gotovina, podignite je na bankomatu koristeći debitnu, a ne kreditnu karticu, jer su provizije za podizanje gotovine debitnom karticom niže. Ukoliko je banka čiju karticu koristite deo međunarodne grupacije, moguće je i da se za podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatima te grupacije uopšte ne naplaćuje provizija. 

4. Čuvajte PIN- Korišćenje kartica svuda, pa i u inostranstvu zahteva oprez. Prilikom plaćanja računa u kafićima i restoranima obavezno tražite da se plaćanje obavi pred vama. Iz bezbednosnih razloga, karticu nemojte ostavljati bez ličnog nadzora - neka je trgovac upotrebi pred vama. PIN nikako ne nosite zajedno sa karticom i nemojte ga saopštavati drugoj osobi.

5. Sačuvajte račune- Slip koji dobijete prilikom plaćanja računa sačuvajte dok transakcija ne bude proknjižena, tj. dok ne dobijete mesečni izvod iz banke. U slučaju da uočite nedoslednosti ili nepravilnosti na svom računu, odmah kontaktirajte svoju banku.

ALO, BRE BANKARI, DOKLE ĆETE DA NAS DERETE?! Za podizanje keša na tuđem bankomatu UZIMAJU I PO 60% PROVIZIJE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija