• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

01.08.2018

11:36

OPREZ, ŽVAKAĆE GUME IZAZIVAJU PROLIV! Gumena zanimacija nije za*ebancija!

Zaštitnik potrošača

OPREZ, ŽVAKAĆE GUME IZAZIVAJU PROLIV! Gumena zanimacija nije za*ebancija!

Podeli vest

Na pakovanjima "orbit", "fajv" i "ervejz" žvakaćih guma nigde nije navedeno šta znači prekomerna količina i zašto dolazi do takvog neželjenog efekta

Na pakovanju žvaka raznih proizvođača, poput "orbita", "fajva" i "ervejza", stoji upozorenje da prekomerna upotreba ovih žvakaćih poslastica može izazvati laksativni efekat, odnosno dijareju! Ono što posebno zabrinjava potrošače i dovodi ih u zabludu jeste što nigde nije navedeno šta znači prekomerna količina i zašto dolazi do takvog neželjenog efekta?!

Smatramo da proizvodi sa ovakvim oznakama ne bi smeli da se nađu na rafovima i budu dostupni za prodaju
NOPS

Da stvar bude još gora, pored ovog alarmantnog upozorenja, žvake su prepune veštačkih dodataka, boja, zaslađivača i antioksidanasa, a najvažniji deo sastava je gumena baza koja je zaslužna za rastegljivost. Prema rečima stručnjaka, ovakvi proizvodi su više štetni nego korisni, a posebno ih čini problematičnim to što nigde ne piše koja količina žvaka dovodi do stomačnih tegoba. Kako kažu stručnjaci, osim starijima, ništa dobro ne mogu doneti ni deci, osim karijesa, proliva, slabog apetita.

RODITELJI, ZABRANITE MALIŠANIMA GUME ZA ŽVAKANJE! Žvake izazivaju OPASNE POREMEĆAJE kod dece!

Šta sadrže žvake?

* zaslađivače
* gumi bazu
* glicerol
* arome
* sojin lecetin
* boje
* antioksidanse

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić potvrđuje da su žvake veoma popularne kod potrošača, naročito ove sa raznim ukusima poput jabuke, jagode, borovnice, jako ljute...

- Generalno nijedne žvake na tržištu nemaju ništa dobro u sebi niti prirodno. One predstavljaju skup gumene baze, zaslađivača, boja, mirisa, raznih dodataka za rastegljivost, kiseline... Najveći problem je što se proizvođač trudi da u njih stavi što više dodataka da bi ukus bio što svežiji, jači, dugotrajniji, a žvaka rastegljivija. Zato dolazimo u situaciju da takvi proizvodi, prepuni zaslađivača, koji u velikom broju slučaja mogu biti mnogo gori od šećera, izazivaju probleme sa varenjem. Strašno je to što je na samom pakovanju istaknuto da svakodnevna upotreba može dovesti do dijareje, što znači da oni svesno prave ovakve "problematične" i štetne proizvode. A još strašnije je što nigde ne ističu šta im znači prekomerna upotreba, jer nisu svi organizmi isti, pa kod nekoga i od jednog pakovanja žvaka može doći do zdravstvenih problema - naglašava Srejićeva i savetuje da bi žvake i deca i stariji trebalo da izbace iz upotrebe.

Takvi proizvodi, prepuni zaslađivača, koji mogu biti mnogo gori od šećera, izazivaju probleme sa varenjem
Jovana Srejić, nutricionista

Da se zanimacije sa ovakvim sastavom, koje su pritom napravljene da navodno osveže dah i njihovo delovanje bude što trajnije, nikako ne bi smele naći u prodaji, smatra i Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS).

VEČNO PITANJE: Šta se dogodi u telu kada progutamo ŽVAKU?

- Ovim putem apelujemo na potrošače da obrate pažnju na upozorenje na samom pakovanju ove žvake, ali i na svim ostalim proizvodima. Jer proizvođači se lukavo ograde i stave sve moguće štetne pojave i misle da su tako skinuli odgovornost sa sebe. A na potrošače niko ne misli! Kada proizvođač na svom proizvodu stavi tako nešto, jasno je da je to sigurno tako i da jeste nepovoljno za one koji žvaću tu žvaku. Smatramo da proizvodi sa ovakvim oznakama nikako ne bi smeli da se nađu na rafovima i budu dostupni za prodaju. Tako da ovde ima mesta za sve sektorske inspekcije, jer osim što im deklaracija proizvoda nije potpuna, oni svojim neobjašnjenjem ugrožavaju zdravlje ljudi, jer ne znamo mi da li prekomerna upotreba znači pet žvaka, dva ili tri pakovanja. To je zaista nedopustivo - ističu u NOPS-u.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija