• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M. D.

20.08.2018

08:45

PAPRENO! SVESKE SA FUDBALERIMA I ŠLJKICAMA DUPLO SKUPLJE! Za školski pribor jednog đaka treba cela plata

Zaštitnik potrošača

PAPRENO! SVESKE SA FUDBALERIMA I ŠLJKICAMA DUPLO SKUPLJE! Za školski pribor jednog đaka treba cela plata

Podeli vest

Pribor sa omiljenim junacima poput "Elze", "barbike" ili fudbalskih asova traženiji, ali zato mnogo više košta od običnog

Ove godine školski pribor drastično je skuplji nego prethodne. Prodavci se lukavo trude da zarade neki dinar više pred početak školske godine, pokazalo je istraživanje Zaštitnika potrošača.

Dve sedmice pred prvi školski dan knjižare i supermarketi preplavljeni su sveskama, blokovima, pernicama, uvijačima, a cene variraju, i to drastično, što roditeljima stvara dodatne muke. Za kompletnu opremu jednog školarca potrebna je skoro cela mesečna plata. Da stvar bude još gora, osim što je školski pribor papren, roditelji one dece koja žele pribor za omiljenim crtanim junacima, ukrasima ili šljokicama moraće da izdvoje dva puta više novca.

Drastična razlika

Ekipa Zaštitnika potrošača obišla je nekoliko prodajnih mesta u Beogradu i zaista se uverila u drastičnu razliku cena koje su prodavci istakli za školski pribor pred početak škole. Prema rečima prodavaca, devojčice uglavnom biraju šljokice roze i ljubičaste boje, a dečaci se odlučuju za omote sa slikama automobila, likovima fudbalera ili junaka crtanih filmova. Tako, na primer, đačke pernice, u zavisnosti da li su prazne ili pune, kreću se od 450 do 2.500, male sveske na kocke ili linije možete kupiti od 30 do 50 dinara, ali ukoliko budete birali one sa ilustracijama nekog crtanog junaka ili fudbalera, moraćete da izdvojite i do 100 dinara. Dok velike sveske idu i do 400 dinara.

Vodene boje koštaju od 170 do 300 dinara, a cene tempera, u zavisnosti od pakovanja i veličine, kreću se od 150 do čak 1.000. Ni drvene bojice nisu ništa jeftinije, pa ukoliko želite najskuplje za svog školarca, moraćete da platite jedno pakovanje od 12 komada 400 dinara.

(FOTO) ŠOKANTNO! Ovakve sveske u beogradskim radnjama prodaju deci

Hit, ali preskup

Beograđanka Sanja M. kaže za Zaštitnik potrošača da je školski pribor ove godine preskup, a da joj dodatni trošak predstavljaju sveske sa crtanim junacima koje su totalni hit među decom.
- Moja ćerka ide u drugi razred i, pošto je bila odlična prošle godine, žao mi je da joj ne kupim sveske kakve mi traži, jer je zaista zaslužila. Međutim, mrak mi je pao na oči kad sam videla da obične sveske sa šljokicama koštaju i tri puta više nego one obične. Da vam ne pričam da je u odnosu na prošlu školsku godinu ove sve duplo skuplje i da se tačno vidi cilj prodavaca da zarade što više. U ponudi ima najviše pribora sa omiljenim junacima poput "Elze" i "barbike" ili fudbalera. Takav pribor je tri puta skuplji od običnog, iako se razlikuje samo po tome što ima slike tih omiljenih dečjih junaka - kaže Sanja M. i dodaje da će morati za ćerkin školski pribor ove godine da izdvoji celu platu, jer je sve preskupo.

Cene školskog pribora

* sveske male (obične) 30-50 
* sveske male (ukrasne) 60-100
* sveske velike (obične) 70-150
* sveske velike (ukrasne) 90-300
* ukoričene sveske 150-500
* pernice 450-2.500
* šestari 70-200
* pakovanje lenjira 95-200
* vodene bojice 170-300
* tempere 150-1.000
* drvene bojice 99-400
* blok br. 5 50-80
* blok br. 5 sa crtanim junacima 80-100
* đački rančevi 1.500-8.000
*prosečne cene u dinarima u marketima i knjižarama




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vns

pre 5 godina

Da li ima školskog pribora sa likovima iz zadruge? Gola Kija,genitalije Đeksona i Mine, Lepi Mića???

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija