• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

01.09.2018

13:16

DA LI ZNATE ŠTA PIJETE?! Pronađena PLASTIKA U VODI poznatih proizvođača! MOŽE DA IZAZOVE OZBILJNE BOLESTI!

Zaštitnik potrošača

DA LI ZNATE ŠTA PIJETE?! Pronađena PLASTIKA U VODI poznatih proizvođača! MOŽE DA IZAZOVE OZBILJNE BOLESTI!

Podeli vest

Testirano je više od 250 boca vode deset čuvenih svetskih brendova, a u 93 uzorka su pronađeni komadići plastične materije koja može biti uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema

U vodi 10 poznatih brendova pakovanoj u plastične boce naučnici su otkrili sitne čestice plastike čija štetnost za zdravlje pojedinca zasad nije poznata ni utvrđena, rezultati su istraživanja američkih naučnika.

Većina plastike u vodi potiče iz samih plastičnih boca i plastičnog čepaŠeri Mejson, profesorka

Testirali su više od 250 boca iz devet zemalja sveta, a istraživanje je pokrenula organizacija "Orb medija", koje je vodila profesorka Šeri Mejson na američkom Državnom univerzitetu Njujorka u Fredoniji.

Plastične nanočestice otkrivene su u 93 odsto uzoraka vode velikih svetskih brendova: "Aqua", "Aquafine", "Dasani", "Evian", "Nestle Pure Life", "San Pellegrino", "Bisleri", "Epur", "Gerolsteiner", "Minalba" i "Wahaha".

FABRIČKI PUDING I SUTLIJAŠ SADRŽE OPASNE SUPSTANCE! Roditelji, ne kupujte deci poslastice KOJE SADRŽE ADITIV SA OZNAKOM E 407!

Uglavnom se radilo o polipropilenu, najlonu i polietilen tereftalatu (PET).

Prosečno su otkrili deset plastičnih čestica po litru vode, od čega je svaka bila veća od debljine ljudske dlake.

Plastika u organizmu može da izazove:

- neke vrste karcinoma
- smanjenje količine spermatozoida
- razvoj autizma
- ADHD sindrom kod dece

- Smatram da se nanočestice oslobađaju tokom procesa punjenja boca i da većina plastike potiče iz samih plastičnih boca i plastičnog čepa - objasnila je profesorka Mejson i dodala:

- Brojke nisu katastrofalne, ali su zabrinjavajuće.

U ranije sprovedenoj studiji "Orb medije" pokazalo se da su čestice plastike, u mnogo manjoj količini, pronađene i u vodi iz vodovoda, ali ustanovljeno je i da je ona mnogo sigurnija za konzumiranje.

Shutterstock


Zasad nije poznato je li i u kolikoj je meri konzumacija vrlo malih komadića plastike štetna jer stručnjaci problem još istražuju.

Ipak upozoravaju da je ranije ustanovljena povezanost između izloženosti organizma plastičnim česticama i razvoja nekih vrsta karcinoma, manje količine spermatozoida kod muškaraca, razvoja autizma i ADHD-a (poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje) kod dece.

Šefica ogranka za Severnu Ameriku nevladine organizacije "Okeana", Žaklin Savić, koja se bori protiv zagađenja okeana, smatra da su rezultati istraživanja još jedan razlog za donošenje zakona o ukidanju proizvodnje plastičnih boca za vodu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gorski

pre 5 godina

Ako te ne dignu u vazduh eksplozivom, ako te ne zgaze kolima, ako te ne pretuku na ulici, ako ne umres od gradi, onda ce ti sigurno steteti komadici plastke u vodama koje mi inace ne pijemo osim ako se nas vodopad ne zove San Pellegrino.

Vickasti

pre 5 godina

A u bolnici infuzioni rastvor iz plastične boce direktno u venu??? I to niko ne kontroliše. Ali voda će nam doći glave??? A gde je sipan sok, jogurt, kiselo mleko, gazirana pića, sve da se zabrani pa potpuno je jasno da neko ima skrivenu agendu. Uvek možete da je propustite kod kuće kroz filter bokal i nema problema.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija