• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. Duduković/J. Matijašević

15.09.2018

09:28

OVIH 5 NAMIRNICA IZAZIVAJU KANCER! Nijedan sastojak nije zvanično zabranjen, IAKO JE DOKAZANO DA JE VEOMA ŠTETAN!

Zaštitnik potrošača

OVIH 5 NAMIRNICA IZAZIVAJU KANCER! Nijedan sastojak nije zvanično zabranjen, IAKO JE DOKAZANO DA JE VEOMA ŠTETAN!

Podeli vest

* Fabrički pudinzi, sutlijaši, čipsevi, gazirana pića i mesne prerađevine često sadrže sastojke koji su opasni po ljudsko zdravlje * Ako na deklaraciji pročitate komplikovane nazive supstanci poput akrilamida ili karagenana, nitrita ili nitrata, izbegavajte ih

Brojne namirnice koje svakodnevno konzumiramo sadrže kancerogene supstance koje se kriju iza komplikovanih hemijskih izraza koje jedva izgovorimo, ali i nekih E brojeva, upozoravaju stručnjaci. Akrilamid, karagenan, hemijske kiseline, veštačke boje i aditivi samo su neke od njih koje mogu biti pogubne za ljudsko zdravlje.

Crna lista

Na crnoj listi nalazi se i većina mesnih prerađevina koje se proizvode sa kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijum-nitrit, koji se koristi da bi meso izgledalo sveže
Milka Raičević, nutricionista

Sadrže ih fabrički pudinzi, sutlijaši, čipsevi, gazirana pića, mesne prerađevine, a upravo se ti proizvodi svakodnevno nalaze u našim potrošačkim korpama. Najstrašnije je to što su omiljene i kod najmlađih, pa često umesto voća ili zdravog obroka deca jedu upravo ove namirnice.

Da stvar bude još gora, nijedan od tih opasnih dodataka i sastojaka nije zakonom zabranjen, pa se proizvođači i dalje prave ludi i bez problema u prodaju šalju namirnice "problematičnog" sastava, uprkos brojnim naučnim istraživanjima koja su dokazala koliko su opasne.

Stoga stručnjaci upozoravaju da potrošači pažljivo čitaju deklaracije i da umesto veštačke i instat hrane biraju zdrave, sirove proizvode od kojih nema bojazni da će zaraditi kancer želuca, debelog creva ili imati problema sa plodnošću ili bubrezima, a u najboljem slučaju alergijama.

"MEK" OPASAN PO ZDRAVLJE! Hrana iz "Mekdonaldsa" PUNA HEMIKALIJA I ADITIVA, zato traje pet godina!?

Nutricionista Milka Raičević kaže za Zaštitnik potrošača da veliki broj grickalica, slatkiša, gaziranih napitaka sadrži veliki broj štetnih sastojaka koji svakodnevnom upotrebom mogu dovesti do pojave kancera. Posebno je problematično to, napominje ona, što su označeni raznim brojevima, skraćenicama, ali i nestručnim izrazima, pa običan potrošač ne ume da ih prepozna, niti zna njihovu ulogu ili opasno dejstvo na organizam.

- Akrilamid, karagenan, razne veštačke kiseline, boje, aditivi i emulgatori sve su prisutniji među proizvodima na rafovima naših radnji. Njihovo prisustvo na deklaraciji i u proizvodima još nije zabranjeno, ali i te kako jeste štetno za ljudski organizam. Tako, na primer, čips i slični prženi proizvodi sadrže akrilamid, koji nastaje termičkim obrađivanjem, uglavnom prženjem na visokim temperaturama, pa tako i ove namirnice postaju rizične po ljudsko zdravlje. Takođe, opasna je i konzervirana hrana, ali i gazirani napici koji su puni boja, šećera i 4-metilimidazola. Dakle, sve ono što većina ljudi voli i jede i pije svaki dan na poslu, kod kuće, u školi - kaže Raičevićeva.

Foto: Shutterstock

Ona dodaje da se na crnoj listi nalazi i većina mesnih prerađevina koje se proizvode sa kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijum-nitrit, što se koristi da bi pakovano meso dobilo jarkocrvenu boju i kako bi izgledalo sveže.

PAŠTETA IZAZIVA RAK DEBELOG CREVA! Ako je jedete svakog dana OZBILJNO SE IGRATE SA ŽIVOTOM!

- Kobasice, salame, viršle, paštete, pored ovih kancerogenih sastojaka, sadrže i hemijske konzervanse, boje i aditive koji treba da ih učine dugotrajnim i privlačnim na oko, a pogubni su za ljudsko zdravlje. Nitriti i nitrati se povezuju sa povećanjem rizika od kancera debelog creva. Zato je najbolje da izbegavate mesne prerađevine u ishrani. Takođe, sve namirnice koje sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i dodatnih sastojaka, a nemaju hranljivu vrednost mogu ozbiljno naškoditi zdravlju. Zato je važno da čitamo deklaracije i da vodimo računa šta sadrži namirnica koju kupujemo. Svakako da su brojni emulgatori, dodaci, boje i ukusi kancerogeni i veoma opasni - dodaje ona.

Preskočite!

Iako nijedan ovaj sastojak nije zvanično zabranjen, svakako je veoma štetan i mi stručnjaci namirnice ne preporučujemo u svakodnevnoj ishrani
Jovana Srejić, nutricionista-dijetetičar

Sa njom je saglasna i nutricionista-dijatetičar Jovana Srejić. Prema njenim rečima, pored ovih veoma štetnih i problematičnih proizvoda, među omiljenim namirnicama su i mesne prerađevine, kokice iz mikrotalasne i fabrički pudinzi i sutlijaši.

- Sve ove namirnice su kancerogenog sastava i veoma štetne, naročito ako se koriste svakodnevno. Iako nijedan ovaj sastojak nije zvanično zabranjen, svakako je veoma štetan i mi stručnjaci namirnice takvog sastava ne preporučujemo u svakodnevnoj ishrani, naročito ne kod najmlađih. Mesne prerađevine poput viršli, salama, pašteta pune su aditiva, konzervansa, iznutrica, mlevenih kostiju, veštačkih boja, soli, kancerogenih emulgatora. Pored njih, tu su i kupovni pudinzi i sutlijaši - omiljene poslastice. Praktično pakovanje, dovoljna količina, nema kuvanja i začas posluže kao užina. A niko ne pročita njihov sastav, gde se jasno vidi da ovakvi proizvodi sadrže potencijalno kancerogenu supstancu karagenan, koja je na pakovanju označena kao E-407. Karagenan je aditiv koji se može, osim u pudingu, naći i u drugim namirnicama poput sladoleda, industrijskih džemova... Zbog nezdravog sastojka može doći do ozbiljnih zdravstvenih tegoba poput trovanja, alergija, ali i teškog zapaljenja debelog creva, zatvora, upale crevne sluzokože, ali i raka debelog creva - naglašava Srejićeva i dodaje:

OTAC TADEJ JE ZNAO JE LEK ZA NAJTEŽU BOLEST! Ovaj sveti čovek otkrio je i ostavio nam uputstvo KAKO MOŽE DA SE IZLEČI RAK!

- Ništa manje štetne nisu ni kokice koje se spremaju u mikrotalasnoj pećnici. Naime, unutrašnjost kese u kojoj su ove kokice sadrži takozvanu perfluorobuternu kiselinu, koja sprečava da se masnoća iz kokica zalepi i navlaži kesu. Tokom pripreme kokica ovo jedinjenje isparavanjem prelazi u same kokice. Zagrevanjem, ova kiselina postaje veoma štetna i smatra se da može biti jedan od uzročnika neplodnosti, karcinoma jetre, bubrega, testisa, problema sa štitastom žlezdom. Pored ove "sporne" supstance, sadrže i dijacetil, veoma štetan toksin. Zato smatram da ovu potrošačku sferu treba bolje regulisati, jer je zdravlje potrošača na prvom mestu.

OPASNO!

Zaštitnik potrošača izdvojio je pet namirnica omiljenih među našim potrošačima, ali zbog nezdravih sastojaka mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

1. KOKICE IZ MIKROTALASNE
 

Foto: Shutterstock

* kancerogene supstance:
- perfluorobuterna kiselina
- dijacetil
Pored ove namirnice, ovi dodaci mogu se naći i u pivu, hlebu i elektronskim cigaretama.

2. ČIPS

Foto: Shutterstock

* kancerogena supstanca:
- akrilamid
Pored čipsa, ovaj dodatak može se naći i u kafi, krekerima, pekarskim proizvodima, pomfritu...

3. PAŠTETE, VIRŠLE, SALAME
 

Foto: Shutterstock

* Kancerogene supstance
- nitriti
- nitrati
Ovi dodaci mogu se naći i u kobasicama i konzerviranoj hrani.

4. GAZIRANA PIĆA
* Kancerogene supstance:
- boja karamele
- 4-metilimidazol
Ovi dodaci mogu se naći i u bombonama, sladoledima, dijet sokovima...

5. GOTOVI PUDINZI
* Kancerogena supstanca:
- karagenan
Ovaj dodatak se može naći i u sutlijašima, sladoledima, žele bombonama...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 5 godina

Da sam McDonald's sada bih vas raybio tu\bom da se ne bi oporavili sledecih 5 godina

nikola p

pre 5 godina

Ne rekoste nam sta da jedemo u zamenu za kobasice i salamu? Mozda prsuta,barena slanina...?!

mica

pre 5 godina

Prema ovim saznanjima, dosad bi svi mi bili pokojni.

Nikola

pre 5 godina

Dodajte u tekst i čokoladno mleko. To je strašno što rade ali svako čokoladno mleko sadrži karagenan a piju ga deca najviše. Proverite.

Lazni bot

pre 5 godina

Dodaj te i zivot u Srbiji je opasan po zivot.

goran

pre 5 godina

ako je ovo istina zašto država dozvoljava njihovu prodaju pogotovo ako se zna da su njihovi konzumenti pretežno deca.

Vlado

pre 5 godina

Da li vi znate šta su E brojevi?! Da li znate razliku između nitrata i nitrita? Očito pojma nemate!

zanimljivo

pre 5 godina

Danas nema apsolutno zdrave hrane posto su zemlja i vode zatrovani i zagadjeni, negde vise negde manje a najzdravija je ona hrana koju pravoslavni narod jede tokom posta. Inace ja sam ljubitelj umerenosti sto znaci da se meso jede jednom sedmicno, riba dva puta sedmicno a ostali dani vise posno. Mleko i mlecni proizvodi imaju najvise alergina posto se stoka hrani kosnim brasnom i raznim zivotinjskim otpadom koje se preradjuje nije uopste zdravo koliko neki preporucuju. Budite umereni u svemu pa mozete da jedete skoro sve.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija