• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

22.09.2018

11:06

(INFOGRAFIKA) PLASTIČNA AMBALAŽA RAZARA ORGANIZAM! Izbegavajte plastiku KOLIKO GOD MOŽETE!

Zaštitnik potrošača

(INFOGRAFIKA) PLASTIČNA AMBALAŽA RAZARA ORGANIZAM! Izbegavajte plastiku KOLIKO GOD MOŽETE!

Podeli vest

Jedna od najopasnijih hemikalija je bisfenol A, koji se koristi u proizvodnji polikarbonata, materijala od kojih se pravi raznovrsna ambalaža

Izbegavajte plastičnu ambalažu koliko god možete, upozoravaju stručnjaci. Boce, kutije i kese sadrže sastojke koji mogu biti opasni po zdravlje jer su u dodiru sa hranom ili pićem, pa, hteli mi to ili ne, unosimo ih u organizam. Jedna od najopasnijih hemikalija je bisfenol A, koji se koristi u proizvodnji polikarbonata, materijala od kojih se pravi plastična ambalaža. Ona bi na sebi trebalo da ima trouglasti znak u koji je upisan broj 7.

Opasna "sedmica"

7 u trouglu označava da ambalaža sadrži bisfenol

Iako je još tridesetih godina prošlog veka dokazano da je bisfenol A veoma štetan, inicijativa za njegovu zabranu pokrenuta je tek pre nekoliko godina. A koliko je opasan, svedoči to što je dokazano da remeti endokrini sistem oponašajući rad hormona estrogena. Samim tim dokazani su njegovi brojni štetni uticaji na zdravlje, od gojaznosti, preko neuroloških poremećaja, poremećaja u radu mozga, žlezda, do pojave nekih oblika raka, ali i poremećaja seksualnih funkcija.

Oštećuje DNK

- Tek poslednjih godina njegova upotreba pokušava da se zabrani - objašnjava magistar nutricionizma Jasna Čerić i dodaje da su mala deca posebno osetljiva na bisfenol A jer remeti njihov rast i razvoj i oštećuje DNK.

DA LI ZNATE ŠTA PIJETE?! Pronađena PLASTIKA U VODI poznatih proizvođača! MOŽE DA IZAZOVE OZBILJNE BOLESTI!

Prodaja plastičnih flašica za bebe napravljenih od polikarbonata zabranjena je u EU, SAD i Kanadi.

- Međutim, nije zabranjena prodaja hrane upakovane u ovakvu ambalažu. Problem je u tome što je većina pakovane hrane u dodiru s plastikom. Istraživanja su pokazala kako se kod 95 odsto ljudi testiranih u Evropi, Americi i Aziji u organizmu nalazi bisfenol A - kaže Čerićeva.

Bez testova

Ona napominje da se ova izuzetno štetna hemikalija ne nalazi samo u plastičnim bocama nego i u plastičnom omotaču kojim su s unutrašnje strane premazane limenke i konzerve.

Foto: Shutterstock

 

Zabranjeno

Prodaja plastičnih flašica za bebe napravljenih od polikarbonata zabranjena je u EU, SAD i Kanadi

- Ostali elementi koji se nalaze u plastičnoj ambalaži od materijala koji poznajemo kao PVC su ftalati kao i glutaraldehidi. Takođe je dokazana njihova toksičnost za ljudski organizam, a uticaj, na primer, dijetil heksil ftalata na hormone može dovesti do toga da se već kod muških fetusa razviju neke ženske osobine, kao i manji polni organi. Takođe, utiče na gojaznost i krvotok. Ovaj spoj se nalazi u svemu proizvedenom od PVC-a, plastičnim kesama, omotima. Ako hrana sadrži stvari koje ne možemo da svarimo ili nam mogu štetiti zdravlju, takvu hranu treba maksimalno izbegavati - upozorava Čerićeva i dodaje:

ALARMANTNO UPOZORENJE Instituta Batut: UVOZIMO IGRAČKE OPASNE PO ŽIVOT!

- Propisi Evropske unije i drugih zemalja utvrđuju maksimalnu dopuštenu količinu bisfenola A u hrani, ali niko zapravo ne testira hranu na sastave iz plastične ambalaže u hrani osim naučnika. Mnogi od njih smatraju da su propisane količine prevelike.

Brojke na koje morate da pazite!

Svaki proizvod u plastičnoj ambalaži trebalo bi da ima specifičan trouglasti znak u kom se nalazi brojka. Ta brojka označava o kojoj je vrsti plastike reč, kao i da li se reciklirala.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Radojko

pre 5 godina

Mi smo familijarno protiv sve te plastike. Deda je izvadio zube i hoće da bude ekološki svestan iako je mator. Traži da mu socijalno kupi one od metala. Posebno su opasni ti brojevi jer što je veći broj to je otrovnije. Tako kaže komšija.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija