• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

03.10.2018

10:20

NE BUDITE NAIVNI! Svaki treći polovnjak iz Nemačke IMA LAŽNU KILOMETRAŽU!

Zaštitnik potrošača

NE BUDITE NAIVNI! Svaki treći polovnjak iz Nemačke IMA LAŽNU KILOMETRAŽU!

Podeli vest

Lažiranjem kilometraže cena automobila raste od dve, pa do pet hiljada evra. Posebno su pogodni za manipulisanje automobili proizvedeni nakon 2000. godine

Evropski parlament je priznao da brojni automobili na tržištu polovnjaka imaju skinutu kilometražu. U izveštaju o manipulacijama s brojačima kilometara se predlažu zakoni kojima bi takve prevare bile tretirane kao krivično delo.

50 evrića

"Korekcije" se kreću najčešće od 100 do 300 hiljada kilometara, a stručnjak koji lažira kilometražu naplati 50 evra po automobilu

Prema istraživanju Nemačkog automobilskog kluba (ADAC) gotovo svaki treći polovni automobil koji se trenutno prodaje u Nemačkoj ima skinutu kilometražu. U slučajevima polovnih automobila koji su namenjeni za izvoz ta se brojka penje do gotovo 50 odsto.

Dakle, gotovo polovina svih polovnjaka koji se uvezu iz Nemačke zapravo su čista prevara krajnjeg kupca, jer ne dobija onakav automobil kakav je platio.

OTKRIVENA VELIKA PREVARA S POLOVNIM "DIZELAŠIMA"! Umesto na otpadu u Nemačkoj, ZAVRŠAVAJU NA BALKANU!

- Potpuno je svejedno ukrade li se nekome iz novčanika hiljadu ili dve evra ili se za taj iznos prevari na kupoprodaji polovnog automobila, jer kupac plaća nerealno stanje, odnosno onakvo kakvo prikazuje brojač kilometara - kažu iz ADAC-a.

Belgijski model kontrole

U Poljskoj, u kojoj je najveće tržište polovnih automobila u EU, čak 90 odsto uvezenih kola nema korektno prikazanu kilometražu. Najveći izvoznik takvih automobila je već spomenuta Nemačka, iz koje izađe trećina automobila s takvom kilometražom. Primenom belgijskog modela ovakve stvari bi se smanjile. Još 2006. Belgija je uvela sistem "Car-Pass" i napravila bazu podataka u koju se upisuje određen broj kilometara prilikom svake posete autoservisu ili vulkanizeru.

S obzirom na te činjenice, pravnici se slažu da je evropski parlament na dobrom putu i da je nužno prevare s manipulacijom pređenih kilometara tretirati kao krivično delo.

Lažiranjem kilometraže cena automobila raste od dve pa do pet hiljada evra.

- Kada sam prodao prvi automobil jednom čoveku sa Balkana, nisam mogao da se načudim da se kod nas tako smanjuje kilometraža. Nakon što sam kasnije video da to skoro svi kupci rade, ultimativno sam zapretio kupcima da ću objaviti istinu o njima i fotografiju stvarne kilometraže. Mogu reći da je to prestalo, barem kada su moji automobili u pitanju - govori čovek sa naših prostora koji živi i radi u Nemačkoj, u okolini Frankfurta.

Na brzinu

30 sekundi je potrebno da se izmeni kilometraža

"Korekcije" se kreću najčešće od 100 do 300 hiljada kilometara, a stručnjak koji lažira kilometražu naplati u proseku 50 evra po automobilu. Stvarnu kilometražu bez računara nemoguće je utvrditi. Lažiranjem kilometraže cena automobila raste i do pet hiljada evra. Posebno su pogodni za manipulisanje automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kad su mehanički brojači pređenih kilometara zamenjeni digitalnim. Naprave za resetovanje brojača pređenih kilometara mogu se nabaviti za manje od 10.000 evra, a brojač je moguće izmanipulisati u roku od 30 sekundi.

VELIKI POVRATAK "GOLFA DVOJKE" U SRBIJU! Verovali ili ne, možete ponovo da ga UVEZETE!


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
RINGISPIL

pre 5 godina

Dok je budala bice i prevara. Na ulicama nikada nije bilo vise audija i BMW a nego danas krsevi iz 2002 a presli 135.000 ??? Najrealnija cena je da pozovete nase dilere i da im ponudite pomenuti automobil koji biste hteli da kupite i dobicete pribliznu cenu realne vrednosti. Podici eurostandard na 5 i sve je reseno.

Marcco

pre 5 godina

Naprave za resetovanje brojača pređenih kilometara ... 10.000 evra! Alo, bre. Ima ih i za 20 evra, a oni kvalitetniji tj. oni što sa interneta skidaju softver za najnovije modele automobila, koštaju oko 200 evra. I ne radi se o napravama već o kablu i softveru koji se priključi sa jedne strane na OCB II port auta a sa druge strane u interfejs koji je onda priključen na računar. A plaća se taj interfejs i softver. Kablova ima svuda za sitne pare.

Joco

pre 5 godina

Nelupajte gluposti..imaš poseban program sa pištoljima za kontakt sa kompjutorom u autu i tačno se zna bukvalno sve...kad je šta menjano pa i kilometri...kako smo mi nepismen narod...koliko smo mi zaostali pa to je bsš bolno čutati

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija