• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

06.10.2018

10:47

GOLIŠAVE VIRŠLE PUNE HEMIJE! A Neoplanta ih kroz plaćene tekstove PREPORUČUJE DECI!

Zaštitnik potrošača

GOLIŠAVE VIRŠLE PUNE HEMIJE! A Neoplanta ih kroz plaćene tekstove PREPORUČUJE DECI!

Podeli vest

Najopasniji sastojak "Neoplanitih" viršli jeste mononatrijum glutaminat, koji je toliko opasan i otrovan da se nikako ne sme naći u ishrani. Koliko je opasan potvrđuje i činjenica da se u Americi uveliko izbacuje iz namirnica i na pakovanjima jasno naglašava da ga nema u proizvodu

Golišave viršle "pipi" i "gudi", koje proizvođač "Neoplanta" na sav glas preporučuje kao idealan obrok za decu, prepune su štetnih sastojaka, aditiva, emulgatora, pojačivača ukusa i mirisa, otkriva Zaštitnik potrošača!

Oprez!

Ukoliko se viršle sa ovim aditivom jedu često, može doći i do povećane hiperaktivnosti, ali i poremećaja u ponašanju i centralnom nervnom sistemu
Jovana Srejić, nutricionista

Jedan od najproblematičnijih sastojaka koji se nalaze u ovoj mesnoj prerađevini jeste aditiv mononatrijum glutaminat, koji je na deklaracijama često označen i kao E621. Koliko je on opasan potvrđuje i činjenica da se u Americi već uveliko izbacuje iz namirnica i na pakovanjima jasno označava i naglašava da ga nema u proizvodima.

S druge strane, da stvar bude gora, "Neoplanta" ubeđuje kroz plaćene PR tekstove roditelje da je ova mesna prerađevina puna zdravih i hranljivih sastojaka i preporučuje ga u ishrani najmlađih?!

- "Neoplanta" vam predstavlja "golišave" viršle jer "pipi" i "gudi" viršla nema omotač. Dete će jesti, a vi ćete zaboraviti na jutarnji stres i opustiti se i zabaviti pred polazak na posao. Imamo odličan predlog za mame, tate, bake ili deke koji svojim mališanima žele da serviraju obrok u kome će deca uživati i koji će, naravno, pojesti… Predlažemo vam "pipi" i "gudi" viršle koje su odavno među najmlađom populacijom postale prepoznatljive i omiljene. Svi dobro znamo ukus "pipi" i "gudi" viršli, jer zato ih i kupujemo - glasi deo preporuka proizvođača.



Iako nijedan od sastojaka ovih viršli nije zabranjen u Srbiji, stručnjaci tvrde da su veoma opasni, naročito ako se često konzumiraju. Međutim, proizvođači se i dalje prave ludi i bez problema u prodaju šalju namirnice "problematičnog" sastava uprkos brojnim naučnim istraživanjima koja su dokazala koliko su opasne. Još gore je to, ističu oni, što ovakvu vrstu namirnice proizvođač preporučuje deci i tvrdi da je to idealan obrok za njih.
 

Šta još sadrži mononatrijum glutaminat (E621)

* soja sos
* supe iz kesice
* kocke za supu
* Vegeta
* parmezan
* čips
* paštete i većina mesnih prerađevina

Zbog toga domaći stručnjaci upozoravaju potrošače da pažljivo čitaju deklaracije i da umesto veštačke i instant hrane, biraju zdrave proizvode, naročito u ishrani dece. Prema njihovim rečima, ovakve namirnice mogu samo ugroziti zdravlje potrošača, naročito ako se jedu svakodnevno. Jer, osim alergija, postoji bojazan da dođe do kancera želuca, debelog creva, poremećaja centralnog nervnog sistema, povećane hiperaktivnosti kod dece.

Nutricionista dijatetičar Jovana Srejić ističe da su ove namirnice kancerogenog sastava i veoma štetne, naročito ako se koriste svakodnevno. Među njima su, naglašava ona, veoma nezdrave viršle, paštete, salame i kobasice.

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) GADOST NA STOLU! Buđ u "prezident" pavlaci!

- Što se tiče samih viršli, one u sebi nemaju ništa hranljivo niti zdravo. Najopasniji sastojak ovih "Neoplantinih" viršli jeste mononatrijum glutaminat, koji se na pakovanju označava sa E621! Toliko je opasan i otrovan da spada u toksine i nikako se ne sme naći u ishrani. Pogotovo ne u hrani koja se namenjuje i reklamira za decu. Osim brojnih tegoba koje izazivaju ostala hemijska jedinjenja u ovoj prerađevini, ukoliko se viršle sa ovim aditivom jedu svakodnevno ili veoma često, može doći i do povećanje hiperaktivnosti, ali i poremećaja u ponašanju i centralnom nervnom sistemu. Ovaj aditiv ne bi trebalo da unose ni trudnice, jer može ošteti i plod - upozorava naša sagovornica i otkriva da su Amerikanci E621 već počeli da izbacuju iz hrane.

Foto: informer/shutterstock

Ne verujte u reklamu

Reklama "Neoplante" je neadekvatna i neprimerena. Najstrašnije je to što se ove viršle preporučuju za najmlađe
NOPS

Kako kaže, iako nijedan ovaj sastojak koji se nalazi u ovim proizvodima nije zvanično zabranjen, svakako su veoma štetni i mi stručnjaci namirnice takvog sastava ne preporučujemo u svakodnevnoj ishrani, naročito ne kod najmlađih.

- Mesne prerađevine, poput viršli, salama, pašteta, pune su aditiva, konzervansa, iznutrica, veštačkih boja, soli, kancerogenih emulgatora. A niko ne pročita njihov sastav, gde se jasno vidi da ovakvi proizvodi sadrže štene sastojke sa oznakom "E" i na taj način rizikuju da dođu do ozbiljnih zdravstvenih tegoba poput trovanja, alergija, ali i teškog zapaljenja debelog creva, zatvora, upale crevne sluzokože, ali i raka debelog creva - naglašava Srejićeva.
 

E621

je oznaka iza koje se krije mononatrijum glutaminat

Da se zbog količine otpadaka koji se stavljaju u mesne prerađevine ti proizvodi pod hitno moraju deklarisati kao opasni po život, smatraju i u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS).

- Ono što proizvođači stavljaju u, na primer, viršle, nikako ne bi smelo da ide u hranu! Tim dodacima mesto je u farmaceutskoj industriji i kozmetici, a ne u namirnicama! Zato njih pod hitno treba etiketirati isto kao i cigarete i alkohol, jer su štetne i opasne po ljudski organizam i veoma kancerogene. Samim tim i ova rekla "Neoplante" je neadekvatna i neprimerena, jer je ozbiljno kršenje zakona kada dovodite kupce u zabludu i na taj način potencijalno ugrožavate njihovo zdravlje. Najstrašnije je to što se ova namirnica preporučuje za najmlađe - ističu u NOPS.

SRBIJA JE DEPONIJA HRANE ZA EVROPU! Prodaju nam viršle sa mesom KOJE NE DAJU NI PSIMA!

Foto: informer/shutterstock

 

VODIČ ZA PRAVILNO ČITANJE DEKLARACIJA VIRŠLI

Meso filovano E brojevima

Kada nesavesni proizvođač želi da uštedi, on smanjuje količinu mesa, a stavlja više vode i onda mu treba i više aditiva zbog čvrstine i boje viršle

Svaka viršla sadrži u sebi najmanje deset aditiva, često sakrivenih iza onih svima dobro poznatih E brojeva, za koje, međutim, obični potrošači apsolutno ne znaju šta predstavljaju i šta se iza njih krije. Zaštitnik potrošača pomaže vam da rastumačite brojeve ispisane na deklaracijama svih viršli na našem tržištu (E452, E407, E412, E415, E466, E262, E315, E621, E120, E250...)

Foto: informer/shutterstock


 

Sastav viršli

Osnovni sastojci: Svinjsko ili pileće meso, masno tkivo, voda, vezivno tkivo, kuhinjska so, biljna vlakna, ekstrakti začina
Aditivi (pošto se smeša sastoji od vode i mesa/masnog tkiva, za stabilizaciju je potreban emulgator, on praktično služi da masa bude homogena):
E450, E452
Emulgujuća so. Uloga ovih aditiva je upravo u stabilizaciji smeše voda/masna faza.
E417, E412, E415, E466
Kao što i sama reč kaze, zgušnjivač služi da napravi gušćom masu viršle. E417 je tara guma, E412 je guar guma, E415 ksantan guma i E466 modifikovana celuloza.
E262, E315
Antioksidansi služe da spreče oksidaciju i da održe oksidacionu stabilnost emulzije. E262 je kalijum hidrogen diacetat, E315 je eritrobinska kiselina, dok su E300 poznati vitamin C, E325 Na laktat, E316 Na eritrobinat i E330 poznata limunska kiselina.
E621
Pojačivač arome. Ima ulogu da se formira jači senzorni osećaj ukusa na jeziku
E250
Natrijum nitrit, poznati konzervans za proizvode od mesa
E120
Karmininska kiselina koja daje dodatnu boju proizvodu

Dr Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju, za Zaštitnik potrošača objašnjava da u ovoj vrsti proizvoda nije problem u samim aditivima, već koliko ih ima i kako su korišćeni.

- Postoje dva scenarija za problematične proizvode - prvi je da neodgovorni proizvođač zbog cene, koja je znatno niža, koristi aditive koji su isključeni sa liste. Dakle, radi se o zakonskom prekršaju. Drugi scenario, koji je realniji, jeste da se, recimo, želi smanjenje udela mesa u viršlama na račun vode i zato je potrebno više emulgatora i stabilizatora da bi viršla i dalje bila čvrsta. Ili, ako je meso tamno od stajanja, dodaje se više boje i u tim svim kombinacijama koje su krajnje neprofesionalne može se ući u zonu kada neki aditiv ima veću koncentraciju od dozvoljene - navodi dr Blagojević.

Kako kaže naš sagovornik, imajući sve prethodno u vidu, najvažniji su kontrola i sistem kvaliteta u samoj proizvodnji i odgovornost proizvođača, kao i u svakom drugom poslu.

On, međutim, konstatuje da se prehrambena industrija danas teško može zamisliti bez aditiva.

- To jesu strane supstance, koje se prirodno uglavnom ne nalaze u namirnicama, i zbog toga je ustanovljena internacionalna procedura za određivanje njihove zdravstvene bezbednosti. Nije moguće dokazati apsolutnu neškodljivost aditiva, već se pre može govoriti o stepenu njihove škodljivosti, koji zavisi od načina i količine upotrebe - objašnjava Blagojević.

Postoji li viršla bez aditiva? Sigurno da ne, čvrsta emulzija se ne može dobiti bez emulgatora i zgušnjivača, a i meso se mora zaštititi od mikrobiološkog propadanja konzervansom. Sigurno da postoje kvalitetniji proizvodi koji nemaju, recimo, dodatu boju i nemaju pojačivač ukusa, već se koristi jača smeša začina.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
romanov

pre 5 godina

zabraniti prodaju virsli sa otrovima,ce biti veoma tesko,,jer mesari u njih stavljaju ve otpatke koje bi inace bacili,,strasno,,jedini lek bolje kupite pola kila cistog mesa ili kilo ribe ili kilo piletine nego kilo virsle a cena je ista 200din

veki

pre 5 godina

Moja deca su dobijala osipe od Neoplantinih viršli, tako da njihove proivode i ne kupujem.

Dragojlo

pre 5 godina

Gde su vam oni koji hvale kontrolu hrane a otrova u hrani nikad nije bilo vise.Primate platu i lupetate na televiziji.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija