• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

20.10.2018

09:46

LOPOVLUK! Ako avio-kartu kupujete karticom, NAPLATIĆE VAM NEZAKONITU PROVIZIJU!

Zaštitnik potrošača

LOPOVLUK! Ako avio-kartu kupujete karticom, NAPLATIĆE VAM NEZAKONITU PROVIZIJU!

Podeli vest

Mileni P. su u agenciji "Džambo travel" zahtevali da plati mimo cene karte još dva odsto jer plaćanje obavlja platnom karticom, a ne gotovinom. To je mimo zakona, tvrde u NBS

Dokaz da kartičarske naknade idu na štetu potrošača je slučaj Milene P., kojoj su u agenciji avio-kartu naplatili dva odsto više od istaknute cene jer je plaćala debitnom karticom.

50 do 800 hiljada dinara

je kazna ako pravno lice zahteva posebnu naknadu od platioca za korišćenje platne kartice

Ona se obratila redakciji finansijskog portala "Kamatica" kada je preko agencije "Džambo travel" kupovala avio-kartu do Nemačke, sa poljskom avio-kompanijom "Lot". Preko sajta agencije rezervisala je let i naznačila da će cenu od 38.000 dinara platiti prilikom dolaska u agenciju. Novac je imala na računu i ceo iznos planirala da plati debitnom karticom. Tu nastaje prvi problem.

- U agenciji su mi rekli da, ukoliko plaćam karticom, ukupna cena se uvećava za dva procenta. Objasnili su mi da je to provizija kartičara - priča Milena P. i dodaje:

AKO PUTUJETE U INOSTRANSTVO, OVO MORATE DA ZNATE! 5 saveta za korišćenje platne kartice tako DA VAS POSLE NE ZABOLI GLAVA!

- Kada sam ih upitala zbog čega nigde nije naznačeno da se cena uvećava prilikom plaćanja karticom, rekli su mi da je to poslovna politika firme i da moram da platim uvećanu cenu, jer šta je problem, to je svega 760 dinara. Na to je usledilo moje pitanje, šta bi bilo da sam kupovala dve povratne karte za Australiju i da su mi na taj iznos obračunali proviziju od dva odsto, da li bi i to tada bilo malo? Nisam dobila odgovor.

Smanjuju se naknade

Od 17. decembra ove godine biće ograničene međubankarske naknade na 0,5 odsto za platne i 0,6 procenata za kreditne kartice u narednih šest meseci. Zatim, od 17. juna 2019. godine ove naknade biće limitirane na 0,2 i 0,3 odsto. Do sada su međubankarske provizije išle i do dva procenta i činile i do 80 odsto trgovačke naknade.

Na kraju, na njeno insistiranje da se plaćanje obavi bez naplate provizije, jer nigde nije naznačeno da će istu morati da plati ukoliko ne ponese keš, službenica u agenciji je karte platila direktno onlajn i tim putem nije naplaćena provizija.

Kako se na cenu karata dodaje i provizija agencije od 2.000 dinara, na istu je prilikom plaćanja putem POS terminala Mileni naplaćena provizija od dva procenta, odnosno 40 dinara.

Redakcija "Kamatice" je kontaktirala sa "Džambo travelom", a na pitanje da li se cene avio-karata razlikuju u zavisnosti od toga da li su plaćene gotovinom ili karticom, kao i da li "kartičarsku uslugu" plaća kupac, odgovorili su da pogledamo njihov sajt, rubriku "načini plaćanja", i da su tamo navedeni svi uslovi kupovine avio-karata. Provizija za plaćanje karticom nigde se ne pominje.

Iz Narodne banke objašnjavaju da cena mora biti ista, bez obzira na to da li potrošač plaća gotovinom ili platnom karticom.

Poslovna politika?

Kada sam ih pitala zbog čega nigde nije naznačeno da se cena uvećava prilikom plaćanja karticom, rekli su mi da je to poslovna politika firme
Milena P.

- U skladu sa Zakonom o platnim uslugama, primalac plaćanja, to podrazumeva bilo kog trgovca, uključujući i turističke agencije, ne može od klijenta, korisnika usluge, zahtevati posebnu naknadu za korišćenje platne kartice ili drugog platnog instrumenta. Nije dozvoljeno da trgovci od potrošača naplaćuju posebnu naknadu prilikom plaćanja karticom, a sa ciljem da se nadomesti trgovačka naknada koju trgovcima naplaćuje banka prihvatilac koja je instalirala POS uređaj na platnom mestu - kažu u NBS.

Takođe, istim zakonom predviđeno je da će se novčanom kaznom od 50.000 do 800.000 dinara kazniti pravno lice ako, kao primalac plaćanja, zahteva posebnu naknadu od platioca za korišćenje platne kartice ili drugog platnog instrumenta.

ALO, BRE BANKARI, DOKLE ĆETE DA NAS DERETE?! Za podizanje keša na tuđem bankomatu UZIMAJU I PO 60% PROVIZIJE!

- Prilikom kontaktiranja sa drugim turističkim agencijama, na pitanje da li se cene avio-karata razlikuju u zavisnosti od načina plaćanja, rekli su nam da i to zavisi od toga za koju avio-kompaniju se kupuje karta. Naime, neke od njih obračunavaju proviziju prilikom plaćanja karticom. Na primer, "Er Frans" za kupovinu karte preko platne kartice uzima proviziju od oko 30 evra, dok, na primer, "Lufthanza" ne obračunava ništa - kažu u "Kamatici".

 

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pc

pre 5 godina

Ispravno, Drzava je dozvolila da na sav promet koji ide preko platnih kartica neko uzme dva posto. Jednostavno, kako pljackaju drzavu je strašno. Ne znam zašto država ne ograniči provizije na platnim karticama pa nek radi ko će se pridržavati tih zakona. Pazite ovo nije dva posto od zarade već od prometa.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija