• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

15.11.2018

11:17

"ZARA" NAM UVALJUJE FALŠ GARDEROBU! Pantalone čuvenog brenda se RASPALE PRE OBLAČENJA!

Zaštitnik potrošača

"ZARA" NAM UVALJUJE FALŠ GARDEROBU! Pantalone čuvenog brenda se RASPALE PRE OBLAČENJA!

Podeli vest

Tvrdim da je konac kojim su ušivene potpuno truo, kaže Jelena Gligorijević, kojoj nije prvi put da ima problema sa stvarima poznatog španskog brenda

Garderoba u Srbiji je veoma lošeg kvaliteta, a ni poznate robne marke ne garantuju da ćemo kupiti komad odeće koji nam se neće raspasti već prilikom prvog nošenja. Jelena Gligorijević je nedavno u prodavnici "Zara" kupila pantalone iz nove kolekcije. Kada je uveče htela da ih obuče, sastav na prednjem delu se potpuno rašio.

Škart

Problem je što najbolji primerci proizvoda pravljenih u Kini idu u Evropsku uniju, a nama se često podmeće škart
Nebojša Atanacković, Unija poslodavaca

- Tek kupljene pantalone, koje su mi čak komotnije nego što bi trebalo, raspale su se već prilikom prvog oblačenja. Donela sam ih iz prodavnice, skinula etiketu i počela da oblačim, kada se konac na sastavu na prednjem delu potpuno raspao. Ne mogu čak ni da kažem da su se rašile, jednostavno kao da je konac bio truo - priča naša sagovornica.

Ona kaže da za samo mesec dana drugi put ima problem sa kvalitetom garderobe koju je kupila u "Zari".

- Kupila sam kombinezon koji je bio takođe bio iz nove kolekcije. Rajsferšlus koji se zakopčava sa strane se takođe raspao, i to prilikom prvog oblačenja. Mrzelo me je da ga reklamiram, pa sam dala krojačici da ga zameni. Ali sada sam se zbog pantalona baš iznervirala i ne odustajem od reklamacije - priča Jelena, koja nam se javila nakon posete "Zari", gde je otišla da vrati raspale pantalone.

Foto: Informer ZP

NOPS: Dobijamo oštećene primerke

U Nacionalnoj organizaciji potrošača kažu da u Srbiju često stiže roba proizvedena u Kini koja nije prošla kontrolu u EU.
- Mnogi veliki svetski brendovi svoju proizvodnju preselili su u Kinu i druge istočne zemlje, tako da ne možemo reći da je sva kineska roba lošeg kvaliteta, već je problem u tome što se nama plasiraju oštećeni primerci. To su proizvodi koji zbog sitnih nedostataka ne prođu kontrole na zapadnom tržištu, pa veliki deo tih nekvalitetnih artikala završi na našem. To se potrošačima u Srbiji prodaje kao prva klasa, a zapravo nije - ističu u NOPS-u i upozoravaju da roba koja dolazi iz Kine ne podleže kontroli hemijskog sastava, pa može biti potencijalno opasna po zdravlje.

- Za razliku od menadžerke, prodavačice su bile izuzetno ljubazne. Međutim, menadžerka koja mora da odobri reklamaciju ozbiljno se poigravala sa mojim vremenom i živcima. Pola sata je proveravala da li sam baš tu kupila problematični komad odeće iako sam priložila i račun, i etiketu i slip od kartice. Tek kada je shvatila da neću odustati i dozvoliti da me pravi budalom suvišnim proverama, vratila mi je novac jer nisam želela da uzmem druge pantalone koje su verovatno šivene trulim koncem.

Prema našim saznanjima, više od 95 odsto proizvoda svetskih robnih marki koji se prodaju u Srbiji proizvedeni su u Kini. Čak i roba najskupocenijih i najpoznatijih brendova koja se može naći u našim prodavnicama napravljena je barem delimično u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Stručnjaci kažu da je čak i na proizvodima koji nemaju oznaku "mejd in Čajna" gotovo uvek neki deo ili sastojak proizveden na Dalekom istoku. Prema njihovim rečima, ta roba generalno nije nekvalitetna, ali je problem u tome što se najbolji primerci izvoze u zemlje EU u kojima su kontrole rigorozne, dok nama često uvaljuju škart.

3.290 dinara

koštaju sporne pantalone

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da ne postoji vrsta robe koja se može kupiti u Srbiji a da nije napravljena u Kini, počev od odeće i obuće, preko posuđa i igračaka, do elektronike i bele tehnike.

- Građani Srbije verovatno nisu ni svesni da, kada kupuju neki komad garderobe ili tehniku svetski priznatog brenda, zapravo kupuju nešto što je proizvedeno u Kini. Ovo je slučaj u 95 odsto robe koja je u našu zemlju uvezena. Čak i kada na deklaraciji nije označeno da nešto dolazi iz Kine, obično je bar neki deo tog proizvoda napravljen tamo. Međutim, to što je nešto proizvedeno u Kini ne znači da je nekvalitetno. Brendovi poput "Adidasa", "Sonija" ili "Zare" i na Dalekom istoku prave se po vrhunskim standardima i kontrolisani su od strane matičnih kompanija. Problem je što najbolji primerci tih proizvoda idu u Evropsku uniju, a nama se često podmeće škart - kaže Atanacković i objašnjava kako dolazi do toga:

GARDEROBA U BUTICIMA JE VELIKO LEGLO ZARAZE! Obišli smo "Zaru", "H&M" i "Teranovu" i zatekli JEZIV PRIZOR NA POLICAMA I VEŠALICAMA!

- Problem za naše tržište je što roba koja se uvozi iz Kine stiže u kontejnerima, a carina se plaća po kilogramu. Zbog toga ona i ne može da se sprovede kroz redovan postupak i da se uradi stroga kontrola. Tako nam stižu nekvalitetniji i jeftiniji proizvodi, koji ugrožavaju našu industriju.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gde su mladi tu je sala

pre 5 godina

Zara jeste "poznat" brend i nista vise od toga. Ponajmanje kvalitetan. Na snizenju su im stvari prosecno 3€ , toliko i vrede!

Mk

pre 5 godina

Isti problem sam imala sa farmericama iz Zare, posle prvog pranja konac je pustio boju i mogla sam samo da ih bacim. Nikad više

Vladdimir

pre 5 godina

Da, Zara je baš poznata po tome što svuda po svetu traži zaostale zalihe trulog konca kako bi ga koristila u svojoj proizvodnji, ne bi li na taj način što više naudila kupcima... Inače, opšte je poznato da je konac jako skup, pa se zato stotinama godina čuva u specijalnim hangarima dok se ne pronadju retki kupci koji su spremni da ga kupe.

Dana

pre 5 godina

Em nam uvaljuju skart em nemamo pravi ni da veatimo ko ljudi.

miroslav milankovic

pre 5 godina

Pre par dana imao sam priliku da se uvjerim da beogradski poznati soping centar prodaje tkz.orginalnu garderobu,ponuda dobra,razliciti svjetski brendovi,ali….U poredjenju sa evropskim centrima,primetno je da je kvalitet 2.klase ili cak samo dobra kopija orginala.Nazalost,cijene su vise u odnosu na zapad. Pozdrav iz Svicarske

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija