• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

18.11.2018

09:46

TRANSMASTI -  TIHI UBICA IZ HRANE! Proizvođači svakodnevno UGROŽAVAJU NAŠE ZDRAVLJE!

Zaštitnik potrošača

TRANSMASTI - TIHI UBICA IZ HRANE! Proizvođači svakodnevno UGROŽAVAJU NAŠE ZDRAVLJE!

Podeli vest

Najviše ih ima u slatkišima i grickalicama, ali su prisutne i u margarinima, kokicama za mikrotalasnu, kao i u proizvodima koji se spremaju u fritezi. Stalnim unosom ovih sastojaka rizikujete da zaradite dijabetes, kancer dojke ili debelog creva, kardiovaskularno oboljenje, upozoravaju stručnjaci

Transmasti, koje se nalaze u više od 300 proizvoda na tržištu u Srbiji, opasne su po zdravlje ljudi i pod hitno ih treba izbaciti iz upotrebe, upozoravaju stručnjaci za Zaštitnik potrošača!

Zabrana

Najbolje bi bilo potpuno ih zabraniti u Srbiji i izbaciti iz upotrebe kao što su to uradile mnoge evropske zemlje
Jovana Srejić, nutricionista

Najviše ih ima u slatkišima i grickalicama, ali su prisutne i u margarinima, kokicama za mikrotalasnu, kao i u proizvodima koji se spremaju u fritezi. Osim što mogu biti uzročnici raznih trovanja i alergija, svakodnevnim unosom ovih sastojaka, rizikujete da zaradite dijabetes, kancer dojke ili debelog creva, kardiovaskularno oboljenje ili čak da dođe do prevremenog porođaja kod trudnica.

U deklaracijama se kriju iza izraza "hidrogenizovane", ali ne znamo njihov količinski udeo.
Koliko su opasne, ilustruje i podatak da su zabranjene u brojnim zemljama Evropske unije, kao i u Americi. Međutim, kod nas se i dalje nalaze na spisku dozvoljenih supstanci. Stoga domaći stručnjaci ističu da je potrebno izmeniti zakon i transmasti staviti u kategoriju zabranjenih sastojaka.

ANTI-AFRODIZIJAK! Ove namirnice smanjuju vaš libido i ubijaju strast!

Gde ima transmasti:


* slatkiši
* grickalice
* pomfrit iz friteze
* kokice iz mikrotalasne
* margarini

Šta izaziva svakodnevni unos transmasti:

* alergije
* probleme sa varenjem
* poremećaje nivoa šećera i masti u krvi
* kardiovaskularna oboljenja
* kancere
* dijabetes
* poremećaje nervnog sistema

Miroslav Otašević, direktor sajta www.stajedem.rs i aplikacija "nutri-skener" i "šta jedem", kaže za Zaštitnik potrošača da su hidrogenizovane masti strateški proizvod velikog dela prehrambene industrije zbog niske cene, trajnosti i stabilnosti. Naglašava da ih sadrže mnogi proizvodi, čak i oni koji se deklarišu kao "zdrava hrana".

- Zbog primene visokih temperatura prilikom hidrogenizacije, dolazi do razaranja prirodno prisutnih vitamina, esencijalnih masnih kiselina i proteina. Hidrogenizovane masti zapravo predstavljaju jednu "mrtvu i beživotnu" masu, koja se koristi isključivo zbog svojih fizičkih osobina za industrijske potrebe, a ne zbog biološke, nutritivne vrednosti. Skoro svi vitamini koji se u njoj mogu naći dodati su naknadno, uz ostale aditive, boje, arome. Naravno, dodaju se sintetički vitamini, koji nemaju istu biološku vrednost kao prirodni. Za proizvođača je bitno da na pakovanju može naglasiti prisustvo vitamina i na taj način da privuče kupca - objašnjava Otašević i dodaje:

OPREZ! Unosite ga svakodnevno u organizam, a ovo niste znali: MARGARIN JE SMRT!

Foto: Informer ZP

- Na srpskom tržištu postoji trenutno preko 300 proizvoda koji sadrže hidrogenizovane masti u većoj ili manjoj meri. Uglavnom su to masni biskviti, keksovi, grickalice, slatki namazi, margarinski namazi i slični proizvodi. Strašno je što ih proizvođači, svesni da su potrošači upućeni u prirodu i štetnost hidrogenizovanih masti, na deklaracijama nazivaju različitim imenima, poput monogliceridi i digliceridi. U nekim zemljama, poput Švajcarske, Danske i Švedske, njihova upotreba je zabranjena u prehrambenoj industriji, dok u EU zahtevaju minimalizaciju njihove upotrebe - upozorava on.

Na svakom koraku

Ne smem ni da pomislim u kom procentu se nalaze u našem organizmu
Branka Grujić, lekar

Nutricionista Jovana Srejić upozorava da su transmasti veoma opasnog i kancerogenog sastava i da im nikako nije mesto u hrani koja se svakodnevno konzumira, a pogotovo ne u onoj namenjenoj deci.

- Dozvoljeno prisustvo šećera u proizvodima može da ide i do 10, a transmasti nula odsto, što jasno pokazuje njihovu štetnost i opasnost po ljudsko zdravlje. Ovaj tip masti može biti uzrok raznim hroničnim oboljenjima, poput kancera dojke i debelog creva, srčanih problema, oštećenja krvnih sudova, poremećaja metabolizma, hormona, prevremenog porođaja, nivoa masti u krvi, ali i šećera, što jasno vodi ka dijabetesu. Najstrašnije je to što ih ima i u proizvodima koji su omiljeni kod najmlađih - ističe Srejićeva i navodi gde sve ima ovog opasnog sastojka:

Kako ih prepoznati

Na pitanje kako da potrošači prepoznaju proizvod koji sadrži ovaj opaki sastojak Jovana Srejić savetuje:
- Na svakoj deklaraciji ili u sastavu proizvoda obično stoji "sadrži hidrogenizovane biljne masnoće". Kada to pročitate, znajte da to nije zdravo, niti preporučljivo u ishrani jer je to oznaka za transmasne kiseline.

- Transmasti se nalaze u raznim grickalicama i slanišima, industrijskim slatkišima, margarinu, ali i hrani pripremljenoj u fritezi, kao što je pomfrit. Ima ih čak i u kokicama iz mikrotalasne. Stoga smatram da bi najbolje bilo potpuno ih zabraniti u Srbiji i izbaciti ih iz upotrebe, kao što su to uradile mnoge evropske zemlje. Time ćemo u prodaji imati mnogo više dostupne kvalitetnije proizvode - naglašava naša sagovornica.

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić ističe da to koliko su transmasti loše po naše zdravlje najbolje pokazuje podatak da se njihovim konzumiranjem smanjuje nivo dobrog holesterola, a povećava nivo lošeg.

- Transmasti su, nažalost, veoma česte u hrani koju svakodnevno jedemo, a veoma su nezdrave i loše utiču na naše zdravlje. Ove masti smanjuju nivo dobrog holesterola, dok u isto vreme povećavaju nivo lošeg. Da stvar bude gora, one usporavaju metabolizam i otežavaju eliminaciju toksina iz našeg organizma. Takođe, transmasti povećavaju nivo insulina u našoj krvi. U svetu su ove masti uglavnom zabranjene i naučnici ističu da transmasti u telu smeju da budu isključivo u tragovima. U Srbiji je druga priča, transmasti nisu zabranjene i ne smem ni da pomislim u kom procentu se nalaze u našem organizmu, s obzirom na to da znamo da ih veliki broj proizvoda koje konzumiramo sadrži - objašnjava Grujićeva.

Preporuke SZO

Foto: Informer ZP

S obzirom na štetan uticaj na zdravlje, Svetska zdravstvena organizacija je preporučila da se unos transmasti ograniči na 1% ukupnog energetskog unosa ili oko 2 g dnevno. Ipak, dokle god rafovi budu puni namirnica sa transmastima, ovako mali unos će za prosečnog stanovnika Srbije biti nedostižan.
Mnoge zemlje su već uvele obavezno obeležavanje sadržaja transmasti na ambalaži proizvoda, dok su neke ograničile količinu transmasti u proizvodu na 2% od ukupnih masti, dakle ne 2 g na 100 g proizvoda, već 2 g na 100 g masti u proizvodu, što je mnogo manje. Ovu regulativu je u Evropi prva uvela Danska 2003. godine, a kasnije su je sledile Austrija, Švajcarska, Island i druge zemlje. Takva politika vodi značajnom smanjenju broja kardiovaskularnih bolesnika i ogromnim uštedama u budžetu za lečenje ovih pacijenata.

Za zabranu ovakvih sastojaka zalaže se je i predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović. On smatra da je potrebno da se proizvođači ugledaju na sve zemlje u kojima su transmasti zabranjene.

- Ako nešto nije zdravo i ako ima samo štetnost, a nikakvu dobrobit po zdravlje potrošača, to samim tim i ne sme biti ni u hrani ni u vodi. Ne sme biti u proizvodima na tržištu. Zato smatram da proizvođači konačno moraju da razmisle malo o kupcima i njihovom zdravlju, a da zaborave na zaradu i prodaju. Ovde ima dosta prostora i za nadležne institucije, ali i izmene Zakona i stavljanje u zabranu štetnih sastojaka - objašnjava Papović.

300 proizvoda na srpskom tržištu sadrži transmasti





 





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 5 godina

Sve to znamo.Znamo da netreba jesti sve sto je transformisano,znaci sve suhomesnate proizvode,sve sto se pravi od brasna i sva konzervirana hrana.Ostaje nam da se vratimo u 19-ti vek ili koristimo sve u umerenim dozama, znaci ne svakodnevno navedene proizvode.Naj bolje je jesti voce i povrce.Umerenost u svemu.

miki zajecar

pre 5 godina

Svaka instant "kafa" sadrzi hidrogenizovane biljne masti, ne samo ova sa slike, uostalom o cemu pricamo kad kompletno ugostiteljstvo za pripremu hrane koristi palmino ulje koje je u razvijenim drzavama zabranjeno, a kod nas je u slobodnoj prodaji!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija