• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

23.02.2019

17:20

SVAKO JAJE IMAĆE SVOJ BROJ! Donet novi pravilnik o klasifikaciji ove važne namirnice!

Zaštitnik potrošača

SVAKO JAJE IMAĆE SVOJ BROJ! Donet novi pravilnik o klasifikaciji ove važne namirnice!

Podeli vest

Novim pravilnikom o kvalitetu jaja propisana su dodatna pravila u proizvodnji i prodaji ove prehrambene namirnice, a Tamara Bošković iz Uprave za veterinu navodi da taj pravilnik donosi podelu na jaja A i B klase, s tim što će u prometu biti samo klasa A

Jaja su dosad po veličini bila podeljena u sedam klasa - Š, S, A, B, C, D i E. Š su bila najkrupnija sa 70 grama, a E najmanja sa 45 grama. Novi pravilnik ima potpuno drugačiju klasifikaciju.

- A klasa znači da su jaja sveža i u prometu će se nalaziti samo jaja A klase. Takođe, postojaće i jaja izuzetne svežine - stara najviše 10 dana od nošenja. Postojaće i ekstra sveža jaja - do četiri dana posle nošenja - napomenula je Boškovićeva.

Od S do XL

Klasa B više neće postojati u prometu, već će ići u industrijsku proizvodnju - u konditore ili kao hrana za životinje.

Klasifikacija po veličini jajeta ostaće ista - od jaja S veličine ispod 53 grama do jaja XL veličine preko 73 grama. Takođe, postojaće i klasifikacija na osnovu ishrane koka.

- Oznaka 0 su organska jaja, 1 jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja podnog uzgoja, 3 kavezna jaja - navela je Boškovićeva dodajući da će ta oznaka biti sastavni deo broja koji se nalazi i na jajetu i na spoljnom pakovanju.

0 - organska jaja
1 - jaja iz slobodnog uzgoja
2 - jaja podnog uzgoja
3 - kavezna jaja

Svako jaje će biti numerisano brojem - broj tipa hranjenja kokoške, broj objekta gde se jaje proizvodi, RS oznake za Srbiju i registracioni broj koji se dodeljuje u bazi podataka Uprave za veterinu.

Rok 30 dana

Kada je reč o jajima koja se prodaju na pijacama, ona po novom pravilniku nose naziv "neupakovana jaja". Takođe, i na pijacama će smeti da se prodaju samo jaja A klase.

- Individualni proizvođač će morati da ima oznaku istaknutu na tabli - da li je organski uzgoj, koja je veličina i tako dalje - kazala je Boškovićeva.

Rok trajanja, i u prodavnicama i na pijacama, ne sme da bude duži od 28 dana od dana nošenja.

- Do 21. dana od dana nošenja jaje može da dođe na tržište, sedam dana je period koji se više ne toleriše. Jaja će biti te svežine koje kupac u Srbiji i treba da zahteva - istakla je Boškovićeva.

Prema njenim rečima, novi pravilnik uveden je kako bi se standardi u Srbiji usaglasili sa pravilima u regionu koja su na snazi već desetak godina.

ŠTA KAŽU STRUČNJACI: Čuvati jaja u frižideru, ili ne?




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Musa

pre 5 godina

Òce li se bar-kod stancati u kokosijem supku ili ce to ekipa da odradi kasnije...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija