• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

30.03.2019

08:28

SMRT ZA KUĆNI BUDŽET! Kradu nas na voću i povrću u celofanu ili mrežici - UPAKOVANA BANANA DVA PUTA SKUPLJA!

Zaštitnik potrošača

SMRT ZA KUĆNI BUDŽET! Kradu nas na voću i povrću u celofanu ili mrežici - UPAKOVANA BANANA DVA PUTA SKUPLJA!

Podeli vest

Za kilogram upakovanog luka izdvojićete dvostruko više novca nego da sami birate glavicu po glavicu, a ništa bolje nije ni sa pomorandžama i bananama

Zapakovano voće i povrće u mrežici ili celofanu uglavnom je višestruko skuplje nego ako ga kupujete na kilogram, pokazalo je istraživanje Zaštitnika potrošača! Osim što će vam novčanik biti olakšan, u pakovanje vam trgovac može ubaciti i ono lošijeg kvaliteta, što je teško primetiti ako sami ne birate komad po komad. Ako obratite pažnju, videćete i da je cena pored zapakovanih proizvoda znatno veća i upadljivija, što je odlična zamka za one koji nisu prilikom kupovine spremni na malo računanja. 

Kako ovo može?

Većina upakovanih proizvoda nema ni deklaraciju ni gramažu

Da stvar bude gora, većina upakovanih proizvoda nema ni deklaraciju ni istaknutu gramažu, pa je u tim slučajevima merenje i računanje neophodno, kao i poređenje sa srodnim proizvodima u rinfuzu. 

Ekipa Zaštitnika potrošača obišla je markete u prestonici i nakon merenja i upoređivanja cena uverili smo se kako prodavci pomenutim trikovima debelo zarađuju. 

FABRIČKI PUDING I SUTLIJAŠ SADRŽE OPASNE SUPSTANCE! Roditelji, ne kupujte deci poslastice KOJE SADRŽE ADITIV SA OZNAKOM E 407!

Tako, na primer, kilogram pomorandži na meru platićete 100 dinara, dok ćete iste te pomorandže, samo već upakovane u mrežicu, za istu gramažu platiti i do 140 dinara. Slično je i sa bananama, jer jedan kilogram košta 130 dinara, a kada one već stavljene u kesu i već spremne za kupovinu stavite na vagu, shvatićete da je kilogram "gotovog" voća čak 200 dinara. Slična situacija je i sa povrćem, pa smo tako kilogram šargarepe na meru platili 50 dinara, a onu opranu i upakovanu četiri puta skuplje, pa nam je račun ispao 210 dinara. Zarađuju i na crnom luku, jer kada birate glavicu po glavicu, kilogram će vam izaći 100 dinara, dok ćete onaj već zapakovani platiti čak 230. (pogledajte grafiku)

Nije sveže

Ono što često viđamo jeste i da upakovano voće i povrće nije baš najboljeg kvaliteta ili svežine
​Vera Vida, CEPS

Stručnjaci ističu da je ovo jedna od većih obmana potrošača, jer svi trgovci koriste moć reklame, ali i lenjost kupaca da pažljivo biraju namirnice, čitaju deklaracije i računaju šta im je povoljnije. 

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović naglašava da su ove stvari oduvek bile "kec u rukavu" velikim trgovcima jer naši potrošači uglavnom biraju sve na gotovo dobijene proizvode, ne razmišljajući koliko je to skuplje.

- Akcijske cene, pa super ponude, popusti, sniženja, sve je to mamac za kupce, iza kojih se uglavnom kriju neke prevare. Isto je i sa kupovinom voća i povrća na merenje. Naši ljudi su takvi, čak i kada idu u kupovinu, sve rade mahinalno i ne obraćaju mnogo pažnju šta uzimaju i koliko plaćaju. Oni će videti, recimo, upakovane banane, veliku istaknutu cenu i automatski pomisliti da je to povoljno i sveže. Neće im pasti na pamet da tu kesu ili vreću stave na vagu, provere njenu gramažu, a kamoli izračunaju da li se više isplati to ili da kupuju na meru i biraju svaki plod posebno. Jer često se desi da su upakovane namirnice samo naizgled sveže, a kada se otpakuje, bude tu i trulog i bajatog - objašnjava Papović.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida potvrdila je da su upakovani proizvodi uglavnom skuplji od onih na komad i apelovala na potrošače da "otvore četvore oči" kada idu u nabavku.

MISLITE DA PIJETE VOĆNI SOK, ALI SE GRDNO VARATE! To su samo ŠEĆERNE VODICE SA UKUSOM VOĆA

- Ova matematika nije najjasnija i ne vidim nijedan razlog zašto bi zapakovano voće ili povrće bilo skuplje od onoga na meru koje potrošač sam bira. Čak, ono što često viđamo jeste i da to upakovano nije baš najboljeg kvaliteta ili svežine. Mada, imamo i situacije kada trgovci robu pred istek roka ili koja je već propala, pakuju i prodaju kao već gotove proizvode kako bi ih sklonili sa rafova. Zato je veoma važno da pažljivo birate namirnice i čitate i cene - savetuje Vida.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija