• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

09.04.2019

09:52

(VIDEO) SVI DETALJI VELIKE "MEKDONALDS" PREVARE! Otkrili smo kako nam TAČNO OTIMAJU PARE!

Zaštitnik potrošača

(VIDEO) SVI DETALJI VELIKE "MEKDONALDS" PREVARE! Otkrili smo kako nam TAČNO OTIMAJU PARE!

Podeli vest

"Grand big mek" je samo 50 grama teži od "big meka", iako je čak 200 dinara skuplji. Da problem bude veći, kada smo kao kupci pitali "Mekdonalds" za razliku u gramaži, rekli su nam da je čak 100 grama
62,5 odsto

je "grand" skuplji od običnog "big meka"

Novi "grand big mek" burger, koji je u ponudu uvrstio "Mekdonalds", nije ništa drugo nego najobičnija šarena laža ove američke kompanije i mamac za lakoverne potrošače. Naime, iako je u reklamnoj kampanji najavljen kao značajno veći burger i sa više sastojaka od svog prethodnika "big meka", "grand big mek" ima svega 50 grama više, a od sastojaka mu je samo dodat još jedan listić topljenog sira.

Da sve bude gore, jedino što je zaista "grand" kod ovog burgera je njegova cena od 520 dinara, čime je za čak 200 dinara ili 62,5 odsto skuplji od "big meka". Narodski rečeno, "Mekdonalds" je ponovo pokušao da namagarči svoje kupce jer 50 grama, koje čine uglavnom hleb i listić sira, naplaćuje čak 200 dinara, što je novac za koji, primera radi, može da se pojede cela pljeskavica ili bečka šnicla.

Foto: Informer ZP

Nakon brojnih prijava naših čitalaca da je "grand big mek" gotovo identičan kao "big mek", novinari Zaštitnika potrošača su prvo kontaktirali poznatu američku kompaniju, gde su nam rekli da to nije istina i da je "naslednik" teži 100 grama. Kako bismo ovo proverili, kupili smo oba burgera i izmerili ih na izuzetno preciznoj vagi. Rezultati merenja su pokazali da "grand big mek" ima 266 grama, a "big mek" 215 grama, što jasno govori da u "Mekdonaldsu" lažiraju stvarnu razliku između ova dva burgera.

Foto: Informer ZP

Predstavnici udruženja za zaštitu potrošača smatraju da "Mekdonalds" ovim krši nekoliko zakona i da nadležni organi moraju pod hitno da mu izreknu višemilionsku kaznu i zabrane ovakvo reklamiranje proizvoda, pa i sam proizvod na određeno vreme.

U Americi kvalitet, a za Srbiju škart

Bogosavljević je objasnio i još jednu veliku prevaru "Mekdonaldsa", a to je da ne prodaju u svim zemljama iste proizvode niti proizvode istog kvaliteta.
- Njima su za Ameriku i Kanadu jedni proizvodi, za razvijene evropske i svetske zemlje drugi, a za nas i ostale siromašnije države treći. Tako da njihovi proizvodi u Americi i Kanadi moraju da budu vrhunskog kvaliteta, a ovde uvaljuju neku treću klasu. I to je mimo zakona, i više puta smo na to ukazivali nadležnim organima - istakao je naš sagovornik.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević smatra da je ovo jedna od većih prevara u ovoj godini jer "Mekdonalds" ne samo da vara potrošače i prevarno se oglašava nego i stvara nelojalnu konkurenciju i stiče nezakonit profit jer bukvalno "prodaje maglu".

- Ovom prevarom "Mekdonalds" krši čak četiri zakona. Prvi je Zakon o zaštiti potrošača jer ih obmanjuju, drugi je Zakon o oglašavanju zbog prevarnog marketinga, za šta je predviđena kazna do 2.000.000 dinara, treći je Zakon o bezbednosti hrane jer nepropisno deklarišu, označavaju i reklamiraju proizvod i četvrti je Zakon o konkurencije jer svojom prevarom prave nelojalnu konkurenciju i nisu pravedni prema nekim poštenim restoranima brze hrane. Zbog toga im je neophodno izreći višemilionske kazne i zabraniti reklamiranje i prodaju tog burgera. Uz to, zbog kršenja Zakona o konkurenciji trebalo bi da im se izrekne kazna do 10 odsto ukupnih prihoda. I na kraju, pošto bukvalno "prodaju maglu" i praktično ni za šta uzimaju 200 dinara više, moraju da odgovaraju i za nezakonit profit koji tako stiču. Pošto je reč o masovnoj proizvodnji i prodaji velikog broja ovih burgera dnevno, to je ogroman novac koji moraju da vrate - jasan je Bogosavljević.

"MEK" OPASAN PO ZDRAVLJE! Hrana iz "Mekdonaldsa" PUNA HEMIKALIJA I ADITIVA, zato traje pet godina!?

Prodavci magle

"Mekdonald" ne samo da vara potrošače i prevarno se oglašava nego i stvara nelojalnu konkurenciju jer bukvalno "prodaje maglu"
Petar Bogosavljević, Pokret potrošača

On smatra da bi tržišna i poljoprivredna inspekcija morale da reaguju jer bi zaslužena drakonska kazna jednom velikom lancu bila pravi pokazatelj svima ostalima da ne smeju da krše zakon.

- "Mekdonalds" je američka firma, a opet u svojoj matičnoj zemlji ovako nešto nikada ne bi uradio jer se zakoni striktno poštuju, a kazne su u desetinama, neretko i stotinama miliona evra. Sa druge strane, u Srbiji olako krše zakon jer misle da neće biti kažnjeni. Zbog toga je neophodno da im tržišna i poljoprivredna inspekcija izreknu drakonsku kaznu kako ovako nešto više nikada ne bi ponovili. Samo rigorozna kazna jednom ovako velikom i poznatom lancu bila bi pravi primer i pokazatelj svim firmama da ne mogu da krše zakon. Jer dokle god budu mislili da mogu nekažnjeno da ga krše, oni će to i da rade - naglasio je Bogosavljević.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 5 godina

Za ovakve tekstove bi vas u toj istoj Americi gde je Mek super po vama taj isti Mek tuzio :). Pre svega Mek kod nas nije americka firma vec DOMACA firma koja drzi fransiznu licencu.

Giša

pre 5 godina

Tako i treba kad letite za to smeće da jedete.Pored domaće hrane treba da nas truju kojekakvim burgerima.Fuj.

realno

pre 5 godina

Потпуно оправдавам поступак Мекдоналда. И треба да буде пељешен свако ко је довољно блесав да једе та њихова ср*ња.

Ivan Antonijević

pre 5 godina

Ajd se kladimo u 100 ćevapa sa lukom da neće da ih kazne za ovu prevaru

Pera Ž

pre 5 godina

Javicemo se kad izmerimo nasu pljeskavicu za 160 din ako izdrzimo do kuće da je ne uštinemo.

Srki

pre 5 godina

Ko je pojeo bilo šta iz meka u americi, zna da je često kvalitet kod nas zapravo bolji. Mek je u americi zadnje đubre, i restorani su im uvek najprazniji. Ima mnogo mnogo bolje hrane.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija