(FOTO) POKVARENA HRANA U PRODAJI! Pozelenele poli viršle, A U VAŽEĆEM ROKU TRAJANJA!

Informer ZP

09:18 Zaštitnik potrošača 0

J. Matijašević - K. Paunović | 14. 05. 2019.

(FOTO) POKVARENA HRANA U PRODAJI! Pozelenele "poli" viršle, A U VAŽEĆEM ROKU TRAJANJA!

Proizvod "Perutnine Ptuj" bio je vidno pokvaren iako je datum na njima bio ispravan. Viršle su po sebi imale čitav spektar boja - zelenu, žutu, crvenu

Kada kupujete proizvode "Perutnine Ptuj", dobro otvorite oči, jer iako su u roku trajanja, mogu biti pokvareni i opasni po zdravlje ljudi, otkriva Zaštitnik potrošača!

Pažljivo

Gledajte dobro prilikom kupovine, meni je promaklo. Dete mi je ostalo bez doručka, na svu sreću
Boba Ilić, kupac

Jedan od takvih primera bile su i viršle "poli" ovog proizvođača, koje su i pored uredne deklaracije i validnog datuma upotrebe, hermetički zapakovane, verovali ili ne, bile žuto-zelene, lepljive i ljigave, što je jasno ukazalo da je do propusta došlo prilikom proizvodnje ove mesne prerađevine.

Beograđanin Boba Ilić, koji je kupio "problematične" viršle, svoje nimalo prijatno iskustvo podelio je na Fejsbuk stranici Centra potrošača Srbije, nakon čega je usledila lavina revoltiranih potrošača, koji su apelovali da viršle treba izbaciti iz ishrane. On je bio šokiran kada je video šta je kupio i napominje da su bile toliko pokvarene da su bile zelene i žute boje.

GOLIŠAVE VIRŠLE PUNE HEMIJE! A Neoplanta ih kroz plaćene tekstove PREPORUČUJE DECI!

- Radi se o viršlama "poli" proizvođača "Perutnina Ptuj", i to sa važećim rokom trajanja, koje sam kupio 1. maja. Ubacio sam ih u korpu i zaista nisam obraćao pažnju da tako nešto može da se desi. Ne bih odmah kritikovao proizvođača, postoji i mogućnost neadekvatnog skladištenja, ali bile su upakovane i obojene bojama od žute do zelene. Zato gledajte dobro prilikom kupovine, meni je promaklo. Dete mi je ostalo bez doručka, na svu sreću! - poručio je Ilić.

Informer ZP

Viršle pune aditiva koji izazivaju rak

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić ističe za Zaštitnik potrošača da su viršle kancerogenog sastava i veoma štetne, naročito ako se koriste svakodnevno. Prema njenim rečima, one bi trebalo potpuno da se izbace iz upotrebe, naročito kod najmlađih.
- Umesto veštačke i instant hrane, potrošači moraju da biraju zdrave proizvode. Ako niko ne pročita njihov sastav, gde se jasno vidi da ovakvi proizvodi sadrže štetne sastojke sa oznakom E i na taj način rizikuju da dođu do ozbiljnih zdravstvenih tegoba poput trovanja, alergija, ali i teškog zapaljenja debelog creva, zatvora, upale crevne sluzokože, ali i raka debelog creva - naglašava Srejićeva.

Zbog toga domaći stručnjači upozoravaju potrošače da pažljivo čitaju deklaracije i da obrate pažnju na pakovanje i sam proizvod koji je upakovan. Jer, cena i važeći rok upotrebe ne moraju biti merilo da je nešto dobro i kvalitetno. Prema njihovim rečima, ovakve namirnice mogu samo ugroziti zdravlje potrošača, naročito ako se jedu svakodnevno i ako nam promakne njihov loš kvalitet. Da stvar bude gora, ukoliko bi se pojeo ovako pokvaren proizvod poput ovih "poli" viršli, trovanje, dijareja i teži oblici stomačnih tegoba bili bi neizbežni.

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić ističe da promena boje viršle jasno pokazuje da je namirnica pokvarena i nije za upotrebu, iako rok trajanja nije istekao.

- Ukoliko primetite da je viršla promenila boju, ni slučajno nemojte da je pojedete jer može doći do trovanja! Promena boje pokazuje da ona nije bakteriološki ispravna, odnosno da je pokvarena. Postoje dve mogućnosti kako je došlo do toga da se viršle pokvare iako im nije prošao rok trajanja. Prva je da je došlo do greške u procesu proizvodnje, a druga da nije ispoštovan temperaturni režim tokom transporta od proizvođača do prodavnice jer viršle moraju da se prevoze u hladnjačama i čuvaju u frižiderima - kaže Srejićeva.

SRBIJA JE DEPONIJA HRANE ZA EVROPU! Prodaju nam viršle sa mesom KOJE NE DAJU NI PSIMA!

Naša sagovornica napominje da ukoliko pojedemo pokvarenu viršlu, gotovo sigurno će doći do trovanja i zdravstvenih tegoba.

- Nikada ne treba jesti meso za koje nismo sigurni da li je i dalje dobro jer može doći do povraćanja, dijareje i trovanja. Posebno burno na ovakve stvari reaguju stariji ljudi, trudnice i naravno deca jer je njihov imunitet oslabljen, a posebno zabrinjava činjenica da su kod njih i omiljene - objašnjava Srejićeva i dodaje:

Obratite pažnju

Nikada ne treba jesti meso za koje nismo sigurni da li je i dalje dobro jer može doći do povraćanja, dijareje i trovanja
Jovana Srejić, nutricionista

- Što se tiče samih viršli, one u sebi nemaju ništa hranljivo niti zdravo. Iako nijedan ovaj sastojak koji se nalazi u ovim proizvodima nije zvanično zabranjen, svakako su veoma štetne i mi stručnjaci namirnice takvog sastava ne preporučujemo u svakodnevnoj ishrani, naročito ne kod najmlađih. One su pune aditiva, konzervansa, iznutrica, veštačkih boja, soli, kancerogenih emulgatora - napominje naša sagovornica.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) ističu da se zbog količine otpadaka koji se stavljaju u mesne prerađevine ti proizvodi pod hitno moraju deklarisati kao opasni po život, naročito nakon ovakvog izgleda kada su u roku trajanja.

- Ovo je velika greška proizvođača jer je očigledno napravljen propust prilikom pakovanja ili same proizvodnje, s obzirom na to da je namirnica bila u važećem roku trajanja. Promenjen izgled namirnice jasno govori da je pokvarena i bajata. Međutim, odgovornost ima i sam prodavac koji je dozvolio da se ovakav proizvod nađe na rafu i bude dostupan potrošačima. Zato inspekcijski nadzor mora biti mnogo jači, a osim proizvodnje, inspektori moraju mnogo rigoroznije da kontrolišu i markete i sankcionišu odgovorne - poručuju u NOPS-u.


Šta sve sadrže viršle

Informer ZP

Osnovni sastojci: meso, masno tkivo, voda, vezivno tkivo, kuhinjska so, biljna vlakna, ekstrakti začina
Aditivi (pošto se smeša sastoji od vode i mesa/masnog tkiva, za stabilizaciju je potreban emulgator, praktično on služi da masa bude homogena):
* E450, E452
Emulgujuća so. Uloga ovih aditiva je upravo u stabilizaciji smeše voda/masna faza.
* E417, E412, E415, E466
Kao što i sama reč kaže, zgušnjivač služi da napravi gušćom masu viršle. E417 je tara guma, E412 je guar guma, E415 ksantan guma i E466 modifikovana celuloza.
* E262, E315 
Antioksidansi služe da spreče oksidaciju i da održe oksidacionu stabilnost emulzije. E262 je kalijum-hidrogen-dijacetat, E315 je eritrobinska kiselina, dok su E300 poznati vitamin C, E325 je Na-laktat, E316 Na-eritrobinat i E330 poznata limunska kiselina.
* E621
Pojačivač arome. Ima ulogu da se formira jači osećaj ukusa na jeziku
* E250
* Natrijum-nitrit, poznati konzervans za proizvode od mesa
* E120
Karmininska kiselina, koja daje dodatnu boju proizvodu



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]