• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović - J. Matijašević

09.07.2019

09:45

(FOTO) JEZIVO ISKUSTVO! Kad parizer eksplodira, EKSPLODIRAĆE VAM I ŽELUDAC!

Zaštitnik potrošača

(FOTO) JEZIVO ISKUSTVO! Kad parizer eksplodira, EKSPLODIRAĆE VAM I ŽELUDAC!

Podeli vest

Reč je o polutrajnom proizvodu kompanije "Biftek" koji je probio zaštitnu foliju. Stručnjaci tvrde da su greška u proizvodnji i višak gasova krivi za ovaj proces i da to meso nikako ne treba jesti

Kada kupujete proizvode mesne industrije "Biftek", koja posluje u više od 100 prodajnih objekata širom Srbije, dobro pazite, jer ono što se desilo Bobanu Živkoviću sa njihovom posebnom kobasicom nije baš prijatno iskustvo.

Reakcija

Pretpostavljam da je došlo do neke reakcije u procesu proizvodnje i da je to meso sada bakteriološki neispravno
Jovana Srejić, nutricionista

Niz fotografija sa raspalom salamom Boban je objavio na društvenim mrežama i upozorio sve potrošače šta može da im se desi.

- Salama je u važećem roku trajanja. Kada sam hteo je da isečem, već je bila napukla i kao rasparana. Folija je pukla sama od sebe, a sam izgled proizvoda ličio je na sve, osim na salamu. Zaista jedna katastrofa, a što je najgore, ovo nije prvi put da bude nekih problema sa ovim proizvodom - napisao je Boban, čiju su objavu posle nekoliko dana uklonili sa Fejsbuk grupe, gde ju je podelio.

Zgrožena izgledom i kvalitetom salama ove firme bila je i Anita M., kojoj je, kako kaže, verovali ili ne, posebna salama bukvalno iscurela iz pakovanja i podsećala na nekakvu pihtijastu masu, nikako na pileći proizvod sa kojim se prave sendviči. To je, takođe, podelila sa korisnicima internet foruma.

Bogosavljević: Tražiti povraćaj novca

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević smatra da je ovakvo poslovanje za najstrožu kaznu i napominje da je prodavac dužan da kupcu vrati novac.
- U svakom slučaju, potrošač ima pravo da u marketu gde je kupio ovakav proizvod traži zamenu za drugi ili povraćaj novca. Ipak, treba da bude obazriv i ni slučajno ne sme da vrati prodavcu robu pre nego što je pokaže inspekciji. Kazne za proizvođače su velike, kreću se od 200 hiljada do dva miliona dinara, a u zavisnosti od toga šta je izazvalo pucanje salame zavisiće i visina kazne - napominje Bogosavljević.

Domaći stručnjaci smatraju da je ovaj slučaj za hitno reagovanje inspekcija i da osim što krši sve propise i norme kvaliteta hrane, i te kako može da ugrozi zdravlje potrošača, među kojima su i oni najmlađi.

Nutricionista Jovana Srejić objašnjava za Zaštitnik potrošača na koje sve načine prodavci mogu da nas zavaraju kad kupujemo meso i mesne prerađevine.

- Pretpostavljam da je došlo do neke reakcije u procesu proizvodnje i da je to meso sada bakteriološki neispravno. Verovatno da su gasovi doveli do pucanja zaštitnog omota. Zato je jako važno da se ispoštuju sve procedure, meso se po ovim vrućinama mora prevoziti u hladnjačama i odmah po dolasku u prodavnicu ubaciti u rashladnu vitrinu. Najgore je što je u pitanju meso koje se pre konzumiranja ne obrađuje termički, već se odmah jede - objašnjava ona i napominje:

(FOTO) POKVARENA HRANA U PRODAJI! Pozelenele "poli" viršle, A U VAŽEĆEM ROKU TRAJANJA!

- Proizvođači se dovijaju na razne načine, a u cilju što veće zarade u ove proizvode dodaju štetne hemikalije, koje produžavaju njihovu trajnost i poboljšavaju ukus, miris i boju. To im omogućava da bez problema koriste najnekvalitetnije meso. Opšte je poznato da se često u sveže meso dodaje voda kako bi ono dobilo na težini. Loš kvalitet mesa maskira se dimljenjem ili dodavanjem mnogo začina. Takođe, dodaju se i pojačivači ukusa kako bi meso bilo primamljivijeg ukusa za potrošače. Parizeri i slične mesne prerađevine se termički obrađuju i pasterizuju tako da budu bakterijski ispravni, ali to je proizvod niskog kvaliteta i sa puno veštačkih hemikalija koje mogu da budu štetne i da uzrokuju alergijske reakcije kod osetljivih osoba - kaže Srejićeva.

Posledice konzumiranja ovakve salame:


* dijareja
* nadimanje
* alergije
* povraćanje
* trovanje

Prema njenim rečima, ovakva vrsta salama, ukoliko se jede svakodnevno, može da bude uzrok raznih zdravstvenih tegoba.

- Kada svaki dan jedete meso puno aditiva, hormona i antibiotika, postoji velika opasnost da dobijete holesterol od previše masnoće u mesu ili da obolite od crevnih infekcija, karcinoma želuca ili debelog creva. Zato bi meso trebalo da se kupuje kod proverenih prodavaca, a najbolje na selu, gde se uglavnom uzgaja zdravo i bez veštačkih dodataka - objašnjava Srejićeva.

(ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE) NE ŽELITE DA OVO VAŠA DECA JEDU! VOĆNI JOGURT PREPUN BUĐI - umesto komada voća ODVRATNA CRNA MASA!

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević savetuje da ovakve slučajeve odmah treba prijaviti Veterinarskoj inspekciji kako se ne bi još neki kupac zaleteo i pazario ovaj nebezbedan proizvod.

- Taj potrošač koji je kupio ovakvu salamu treba odmah da obavesti Veterinarsku inspekciju kako se ova situacija ne bi dogodila i drugim kupcima. Inspekcija bi kontrolom trebalo da utvrdi da li je u pitanju pojedinačni slučajni propust ili je zaista u pitanju greška u proizvodnji. Ako je ipak ova druga stvar u pitanju, onda je to veliki problem i trebalo bi detaljno proveriti celu seriju posebnih salama "Biftek", ali i sve ostale mesne prerađevine koje oni prave. Takođe, potrebno je da potrošač sačuva ovaj uzorak i da ga da inspekciji na analizu i tako utvrdi šta se zapravo desilo, da li salama više ne liči na salamu, kao i da li je ispravna za jelo - kaže Bogosavljević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Neko

pre 4 godine

Ovo se i meni desilo pre dva meseca,isti proizvodjac ali bila je cureca salama,inace,nebi bilo lose da inspekcija pocne cesce da kontrolise mesare biftek,dobro sam upucen sta oni rade a poznajem i vlasnika te mesare i klanice

alek

pre 4 godine

Kako je tacno ova kompanija prosla inspekcije i labaratorije za kontrolu proizvoda? A da... mi to u Srbiji nemamo. Ko da nam treba.

Dusan

pre 4 godine

Ne dezimformisite narod. Do pucanja omotaca je doslo jer je Prilikom punjenja istog doslo do prepunjavanja. U toku kuvanja doslo je do dodatnog pritiska usled expanzije skroba. Proizvod izgleda ok. U proizvodnji se obicno ovako osteceni proizvodi zadrzavaju. Nemojte da povrsno radite stvari i plasite narod povrsnim izvestavanjem.

gogi

pre 4 godine

nije hteo da plati reket. ma udri bre to dok ne da koliko vam treba. ko sme da se u srbiji osili i ne plati porodici. poydrav ya vucicevica. uyivaj u slobodi prijatelju.

Janko

pre 4 godine

Onda su nam krive NATO bombe za kancer a sami sebe RAZARAMO. Ovo je puno nitrata i nitrita, samo vi jedite ovo SMEĆE! Inspektori neka i dalje primaju državnu platu i "terenske dodatke" od ovakvih proizvođača. Biznis cveta a narod krepa!

Izbori 2024

TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!
Live TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!

Od kako se od utorka popodne pojavila informacija da je devojčica Danka Ilić (2) nestala u naselju Banjsko polje kod Bora, cela Srbija se pita samo jedno: gde je moglo da nestane dete koje je, kako se do sada zna, u presudnom trenutku bilo sa majkom, ima nepune dve godine i od koga nema traga na mestu i u okolini nestanka. Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju. Na ovu tremu u "Info jutru" govorili su Ivan Simić, advokat, Nenad Periš, otac stradalog Mateja Periša i Jugoslava Zajić, psihoterapeut.

28.03.2024

09:39

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija