• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović

25.07.2019

09:47

PRIVATNE KLINIKE NAM PIJU KRV! Gore su nego KRPELJI! Evo koliko košta vađenje krpelja!

Zaštitnik potrošača

PRIVATNE KLINIKE NAM PIJU KRV! Gore su nego KRPELJI! Evo koliko košta vađenje krpelja!

Podeli vest

Na klinici "Bel Medic" Beograđaninu su za ovu intervenciju naplatili čak 15.100 dinara, dok je na drugim klinikama cena znatno manja

Da vađenje krpelja može da košta čitavo bogatstvo, pokazali smo vam u prošlom broju Zaštitnika potrošača, kada smo objavili račun gde je ta intervencija uz detekciju zaraženosti Milanu Miloviću iz Beograda izbila čak 15.100 dinara iz džepa. Upravo ovoliko mu je naplaćeno na klinici "Bel Medic", gde je sina odveo na pomenutu intervenciju. Tragom te priče istražili smo koliko ova usluga košta u drugim zdravstvenim ustanovama. Kontaktirali smo privatne klinike kako u Beogradu, tako i u većim gradovima Srbije i ni u jednoj cifra nije bila ni približna.

"Bel Medic": Medicina nije trgovina

Na pitanje zašto su usluge na klinici "Bel Medic" ubedljivo najskuplje, sa klinike kažu:
- Krenimo od činjenice da je "Bel Medic" prepun i da nema slobodnog kreveta i ordinacije. Mislimo da to dovoljno snažno govori da pacijenti i te kako znaju da prave razliku i da znaju zašta daju svoj novac. Možda je logičnije pitanje zašto je neko jeftin, a poluprazan ili prazan. Medicina nije kao trgovina, pa da imate zalihe, nedovoljno uposlene doktore, pa pravite akcije, rasprodaje... Medicina je, ipak, nešto sasvim drugo, bezbednost i sigurnost su primarni. Jako je opasno štedeti na opremi, reagensima, ljudima -  kaže dr Jasmina Knežević, direktor i suosnivač ove klinike i dodaje da "Bel Medic" nema druge izvore finansiranja, niti vlasnici druge biznise. 

Prvo smo pozvali pomenuti "Bel Medic", ali informacije koje nam je dao operater nisu se poklapale sa fiskalnim računom koji je Milan Milović objavio na svom Tviter nalogu. Predstavili smo se kao potencijalni pacijent i zamolili ih da nam kažu koliko bi koštalo da izvrše ovaj prost zahvat.

Operater nam je detaljno objasnio da vađenje do tri krpelja košta 3.600 dinara, a samo ukoliko pacijent izričito traži, radi se detekcija zaraženosti i to će koštati još 1.800 ili 6.500 dinara, u zavisnosti od toga koja se metoda koristi. Dakle, maksimalno 9.100 dinara, što je za 6.000 dinara manje nego spornih 15.100 sa računa.

I na drugim klinikama cifra je bila drastično manja. Samo vađenje krpelja u beogradskom Domu zdravlja "Dr Žutić" koštaće vas 1.500 dinara, dok ćete na niškoj klinici "Bocokić" za isti novac dobiti i pregled kod lekara specijaliste. Ako se uputite u neki od domova zdravlja "MediGroup", ostaćete kraći za 4.300, a za taj novac pregledaće vas specijalista i izvaditi krpelja, dok ćete istu uslugu platiti 6.800 dinara ukoliko se odlučite za neku od bolnica "MediGroup". Na "EuroMedic" klinici za 4.500 dinara pregledaće vas specijalista dermatologije i izvaditi insekta, a u "Poliklinici MD" iz Novog Sada za ovu uslugu ćete biti dužni 6.000 dinara.

U Pokretu za zaštitu potrošača ističu da privatne bolnice cene definišu po sopstvenom nahođenju, jer ne postoji zakon koji bi im to zabranio.

- Ne postoji neki određeni kriterijum po kojem privatne bolnice formiraju svoje cene, već oni to rade po sopstvenom nahođenju. Cena može biti visoka onoliko koliko oni procene da mogu da naplate. Prosto rečeno, rade šta hoće, jer im se tako može! Oni ne krše nikakav zakon jer ne postoje etička tela koja bi odredila granicu do koje može da se naplati neka usluga, pa oni to zloupotrebljavaju i zarađuju velike pare. Građani odlaze na privatne klinike kada ne mogu u državne bolnice, ali moj savet svim potrošačima je da ne bacaju ovolike pare kada istu uslugu besplatno mogu dobiti u dežurnim ambulantama državnih bolnica - savetuju u ovom udruženju.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Tražili smo,plaćaj mo.U ovo j državi radi ko kako hoće,uzimaju narodu novac ko kako prohte,j*ebu ovaj narod uzduž i popreko po želji i volji.Živela Šrbija

Sladjan

pre 4 godine

Opet drzava kriva!!!!!nekada Sam ja Sam vadio krpelje i Nikom nisam placao!!!!!a u drzavnim isto tako vade i neplaca se!!!!ovce su za sisanje,Niko ih me bije po usima da idu i Pune privatnicima dzepove!!!!!a posle kukaju po novinama i placu

bubasvaba

pre 4 godine

Ko hoce da nesto kupi prvo pita posto je to nesto i kad hoces kod privatnika ti brate plati sta je tu nelogicno ????? , Kod koje drzavne ustanove je bio ovaj sto se zali pa ga nisu primili????? , Odes u kafanu pa uzmes jelovnik i porucis ono sto mozes da platis ili ides u drugu gde je jeftinije i KRAJ .

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija