• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

21.08.2019

17:41

NAPUNITE REZERVOAR PRE POLASKA NA PUT: Pročitajte gde je gorivo najskuplje, a gde možete da uštedite i do 2.000 dinara

Zaštitnik potrošača

NAPUNITE REZERVOAR PRE POLASKA NA PUT: Pročitajte gde je gorivo najskuplje, a gde možete da uštedite i do 2.000 dinara

Podeli vest

U sezoni godišnjih odmora i putovanja na more, cena goriva jedna je od bitnijih stavki prilikom planiranja letnjeg budžeta

Vozačima se savetuje da na put krenu sa punim rezervoarom, ali kako se cene benzina u okolnim zemljama razlikuju, nije loše znati kako “tempirati” posete benzinskim pumpama.

Najskuplje gorivo u regionu je u Grčkoj, gde litar bezolovnog benzina košta 1,61 evra, a najjeftinije je u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini – 1,08, odnosno 1,10 evra. Srbija je u sredini tabele, sa 1,29 evra po litru, ali je zato među vodećima po ceni dizela.

Dizel najskuplji u Grčkoj

Dizel gorivo na omiljenoj letnjoj destinaciji srpskih turista, dakle u Grčkoj, košta 1,38 evra po litru, a posmatrajući region, već na drugom mestu po visini cene nalazi se Srbija, gde litar dizela košta 1,36 evra. Najjeftiniji evrodizel u regionu, ali i u Evropi, vozači mogu da kupe u Severnoj Makedoniji, za 98 evrocenti po litru, a odmah zatim sledi BiH sa 1,08 evra.

Foto: shutterstock/Informer

 

Tako će vozač za pun rezervoar, koji u proseku ima oko 50 litara, u Srbiji platiti 63,5 evra. Ako gorivo sipa u BiH platiće 58,5 evra, a u Makedoniji 54 evra, što znači da se ušteda po jednom "tankovanju" kreće od 600 do 1.200 dinara.

Ako na putu do mora u proseku pređu 600 kilometara, uz prosečnu potrošnju (u zavisnosti od vozila, uslova i stila vožnje) od 5 litara goriva na 100 kilometara, ušteda za srpske vozače koji sipaju benzin u BiH bila bi oko 1.350 dinara, a ako njihovo vozilo troši dizel skoro 2.000 dinara. Sličnu uštedu ostvariće i ako sipaju benzin u Makedoniji (1.500 dinara), dok će dizelaši uštedeti i više – 2.700 dinara.

Sniženje u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Cena evrodizela u Srbiji je 159-160 dinara, u zavisnosti od naftne kompanije i lokacije benzinske pumpe, i to je 10,91 odsto skuplje od proseka regiona. Evrosuper 95 košta od 149 do 151 dinara, a auto gas TNG je 74 dinara (0,64 evra) i košta 8,6 odsto više od proseka u regionu.

 

DA VAM DUGA VOŽNJA AUTOMOBILOM BUDE LAKŠA! 13 saveta za srećno putovanje!

Cena goriva u Bosni i Hercegovini je 1,10 evra, a dizela 1,08 evra, dok je u Hrvatskoj pre nedelju dana gorivo pojeftinilo, tako da je litar benzina pao na 9,99 kuna (1,35 evra), prema podacima hrvatskog Ministarstva privrede. Pala je i cena dizel goriva, tako da je litar sada u proseku 9,56 kuna (1,29 evra). Jedino je poskupeo autogas, koji sada košta od 4,1 do 4,4 kuna (0,59 evra).

Benzin u Crnoj Gori jeftiniji je od 20. avgusta, dok je cena evrodizela ostala nepromenjena. Cena evrosupera 95 je sedam evrocenti niža i iznosi 1,29 evra po litru, dok je dizel ostao na 1,21 evra, objavljeno je iz crnogorskog Ministarstva ekonomije.

Foto: Informer

 

U Severnoj Makedoniji, koja je najjeftinija u obe kategorije, bezolovni benzin košta 1,08 evra, a cena dizela je 0,98 evra. U Grčkoj je cena litra benzina 1,61 evra, a dizela 1,39 evra.

Cene slične, razliku prave akcize

Prema rečima Tomislava Mićovića, generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije, cene goriva u regionu su prilično ujednačene, a ključnu razliku u maloprodajnoj ceni goriva prave države svojim politikama akciznog oporezivanja, koje nisu jednake i na šta svaka država ima pravo.

"Državna zahvatanja u Srbiji su najveća u regionu kada je reč o ceni dizela i tečnog naftnog gasa (TNG), zato je i njihova cena na srpskim pumpama veća, dok su zahvatanja kod benzina u rangu regionalnog proseka. Inače, sve naftne kompanije u Srbiji i okruženju su ograničene berzanskim kretanjima i tržišnom konkurencijom, i zato se cene u regionu ne razlikuju previše", objašnjava sagovornik "Blic Biznisa".

Foto: Unks

 

Mićović dodaje da su cene goriva u poslednjih nekoliko meseci stabilne i da su kretanja naniže ili naviše minimalna, odnosno ne privlače pažnju.

 

LOŠA VEST ZA VOZAČE: Od 1. januara registracija vozila skuplja za 4.000 dinara

"Trenutno je u toku blagi pad, ali to je u minimalnim granicama, do dinar po litru, kao što se kretao i rast. Tržište je stabilno i nikakvih velikih poremećaja sigurno neće biti."


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija