• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Zaštitnik potrošača

26.08.2019

18:10

(HOROR FOTO/VIDEO) MIŠEVI U PAVLACI: Mlekara trovačnica bolesnim ljudima prodaje opasne gadosti!

Zaštitnik potrošača

(HOROR FOTO/VIDEO) MIŠEVI U PAVLACI: Mlekara trovačnica bolesnim ljudima prodaje opasne gadosti!

Podeli vest

Mlekara "Mlekobel", koja između ostalog snabdeva škole i vrtiće, Gerontološkom centru u Subotici pokušala je da podvali mlečne proizvode koje su grickali miševi, a vrhunac je bio mrtav glodar u čaši. Osim toga, još pet isporuka bilo je katastrofalno, između ostalog pokvaren sir i pavlaka u tečnom stanju

Mlekara "Mlekobel" iz Novog Miloševa, koja se hvali implementacijom najviših standarda kvaliteta, a snabdeva vrtiće, škole, zdravstvene ustanove, korisnicima distribuira ubuđali sir, tečnu pavlaku, a "šlag na tortu" su mrtvi miševi u pakovanjima njihovih proizvoda.

Foto: Informer ZP

Da ti se život zgadi

Sve ovo nabrojano desilo se prilikom snabdevanja Gerontološkog centra u Subotici, koji je nakon šest problematičnih isporuka (pogledajte okvir) otkazao ugovor o saradnji pomenutoj mlekari. Osim dokumenata koji na sve ovo ukazuju, o skandaloznom poslovanju "Mlekobela" za Zaštitnik priča i njihov bivši vozač Robert Vaš (24) iz Novog Miloševa. On otkriva da slučaj sa Gerontološkim centrom nije jedini kada je ova mlekara u pitanju i da je opšte poznat njihov loš kvalitet, ali i pokvareni proizvodi. Koliko su loši, tvrdi on, govori i to da nijedna prodavnica u okolini ne želi da ih ima u svom asortimanu.

- Proizvode ove firme uglavnom smo razvozili po vrtićima, školama, ali i u Gerontološki centar u Subotici. Nažalost, česte su pojave da su namirnice pokvarene, buđave, ili sa isteklim rokom, tamne boje, o čemu smo bezbroj puta pisali zapisnike, povlačili robu. Da vam ne pričam da u hladnjači već dve i po godine imaju četiri tone sira koji mešaju sa novim, da se ne oseti kvarljivost. Ali nikom ništa. Uglavnom se sve završi grdnjom gazde kako mi vozači to nismo uspeli da sakrijemo i zašto ga izlažemo trošku. Međutim, ovaj poslednji slučaj sa Gerontološkim centrom je bila kap koja je prelila čašu i morali smo da otkrijemo, jer su to ipak u pitanju životi i zdravlje starih i bolesnih ljudi. I neću da zbog njih snosim posledice, naročito što te proizvode koriste i deca u vrtićima i školama - priča nam Robert i dodaje:

- Najgora je bila tura proizvoda koju smo vozili u Gerontološki centar u Subotici, 12. juna ove godine. Došli smo na zadnji ulaz kuhinje, istovarili proizvode i sačekali da kuvari provere sve ono što su dobili i da uzmemo povratnicu. Međutim, nismo ni slutili kakav horor ćemo doživeti. Iz centra su nam izneli 10 čaša pavlake na kojima je folija bila probušena i videlo se da ih je jeo miš, a iz jedne čaše, verovali ili ne, virio je miš, mrtav miš, umešan u pavlaku! Bili smo šokirani i skamenjeni. Odmah smo sve slikali, napravili zapisnik. Onda, 15. i 19. juna opet je vraćena čitava tura jer su ponovo poklopci bili izgrickani. Međutim, niko od nadležnih nije reagovao. Jedino se nama rad u firmi pretvorio u pakao jer smo mi ispali krivi što nismo "ispeglali" stvar. Onda su usledili otkazi radnicima. Smatram da ovo treba da se vidi i da se reaguje, jer se njihovim proizvodima hrane i deca i bolesni i stari - naglašava naš sagovornik.

Incidenti koji su zabeleženi

  • Prilikom isporuke mlečnih proizvoda 7. maja 2019. godine magacioner i glavni kuvar ustanovili su da je isporučeni mladi sir imao ukus na plesan, te je količina od 20 kilograma vraćena
  • Prilikom isporuke mlečnih proizvoda 13. maja 2019. godine isporučeno je 150 komada/5 gajbi mlečnih proizvoda. Jedna gajba od 30 komada pavlake bila je tečna poput jogurta. Prilikom preuzimanja robe smenski i glavni kuvar su konstatovali nedostatke i navedena roba je vraćena
  • Prilikom isporuke mlečnih proizvoda 12. juna 2019. godine prilikom stavljanja robe u frižider smenski i glavni kuvar primetili su miša u pavlaci, par komada je pregrizao, svih 60 komada je vraćeno
  • Prilikom isporuke mlečnih proizvoda 15. juna 2019. godine smenski kuvar primetio je da je ambalaža odnosno folija na poklopcu progrickana na određenom broju proizvoda (13 komada pavlake, 3 komada kiselog mleka i 4 jogurta). Nakon toga roba je vraćena
  • Prilikom isporuke mlečnih proizvoda 17. juna 2019. godine smenski kuvar primetio je da je ambalaža odnosno folija na poklopcu progrickana na određenom broju proizvoda (3 komada pavlake i 18 komada kiselog mleka). Nakon toga roba je vraćena
  • Prilikom isporuke mlečnih proizvoda 19. juna 2019. godine smenski kuvar primetio je da je mladi sir u količini od 10 kilograma neuobičajeno tamne boje i da je kiselo-gorkog ukusa, te da su na poklopcima proizvoda oštećeni tj. progrickani poklopci (na 17 čaša kiselog mleka i na 1 čaši pavlake). Sva roba je vraćena. 
  •  

    Domaći stručnjaci upozoravaju da je ovo za hitno reagovanje nadležnih i zabranu rada ove kompanije, jer je ovo ozbiljno ugrožavanje zdravlja ljudi, pre svega najmlađih. Da je neko pojeo pavlaku koja je pokvarena ili u kojoj se nalazio mrtav miš, tvrde oni, neizbežni bi bili trovanje, stomačne tegobe i opasna klinička slika, jer pitanje je kada i kako je taj miš dospeo u proizvod.

    Foto: Informer ZP

    Raskid ugovora "Mlekobela" i Gerontološkog centra
    Šok i neverica

    Izneli su 10 čaša pavlake na kojima je folija bila probušena i videlo se da ih je jeo miš, a iz jedne čaše virio je mrtav miš, umešan u pavlaku! Bili smo šokirani i skamenjeni
    Robert Vaš, bivši vozač "Mlekobela"

    Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić smatra da je svaki unos pokvarenog proizvoda u organizam opasan po život.
    - Mlečni proizvodi su generalno problematični kada se pokvare i glavni su okidači trovanja. Naročito kada u njemu pronađete miša koji su nosioci ozbiljnih i velikih zaraza. Naravno da nije moglo doći do toga da neko pojede tu pavlaku, jer je miš bio vidljiv golim okom, ali u ostalim ne znamo da li je bilo tragova ili izmeta miševa. Zato sve proizvodi kojima je kvalitet narušen i kod kojih se bilo kojim čulom osete da nisu kako treba odmah treba baciti i ne koristiti ih. Jer vi na taj način u organizam unosite nepoznate materije koje mogu biti uzrok dijareje, povraćanja, alergije i trovanja sa ozbiljnom kliničkom slikom, koja zahteva hitno bolničko zbrinjavanje - objašnjava dr Grujić.

    "Mlekobel" bez komentara

    Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa nadležnima u mlekari "Mlekobel" iz Novog Miloševa kako bi čula i njihovu stranu priče i objašnjenje za ovakav način poslovanja. Međutim, do zaključenja ovog broja niko iz pomenute firme nije nam se javio, uz obrazloženje da su svi čelnici na godišnjem odmoru?! Na naše pitanje ženi koja se javila na dostupan broj telefona da li može da nas spoji sa nekim ko može da govori za medije, dobili smo odgovor:
    - Žao mi je, tu informaciju ne mogu da vam otkrijem. Sa vama ne može niko da razgovara jer su svi na godišnjem odmoru - poručila nam je radnica ove mlekare.

    U Nacionalnoj organizaciji potrošača ističu da je ovakav proizvod bukvalno opasan po život i da svi odgovorni u lancu moraju snositi posledice.
    - Ovo je velika greška proizvođača jer je očigledno napravljen propust prilikom pakovanja ili same proizvodnje, ili čuvanja pavlake. Očigledno ima propusta u celom sistemu, ako se ističe da ovako nešto nije prvi put. Miševi u blizini hrane, a tek u samoj hrani, veoma su opasni i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe kod ljudi. Nisu smeli da pošalju ovakve proizvode u kuhinje, što govori da je i kontrola zakazala. Zato inspekcijski nadzor mora biti mnogo jači, a osim proizvodnje, inspektori moraju mnogo rigoroznije da kontrolišu i sankcionišu odgovorne. I da ovaj slučaj ne prođe nekažnjeno - poručuju u NOPS-u.

    Ugovor između Gerontološkog centa i "Mlekobela" o snabdevanju mlečnim proizvodima sklopljen je 22. januara 2019. godine. Nakon što je čak šest puta došlo do najblaže rečeno skandaloznih isporuka, Gerontološki centar je 20. juna jednostrano prekinuo saradnju sa mlekarom.
    - U osnovnom ugovoru regulisana je obaveza prodavca da vodi računa o hemijskoj i mikrobiološkoj ispravnosti, kao i organoleptičkim svojstvima proizvoda. Počev od 8. 5. došlo je do nekoliko incidenata koji bi da nisu bili na vreme uočeni i predupređeni od strane zaposlenih u ustanovi ozbiljno mogli ugroziti zdravlje korisnika usluga, zaposlenih kao i drugih lica koja konzumiraju vaše proizvode. Imajući u vidu činjenicu da i pored obaveštenja i reklamacije od strane Gerontološkog centra nedostaci nisu otklonjeni, a da se radi o propustima koji bi ozbiljno mogli ugroziti zdravlje potencijalnih konzumenata, ovim putem raskidamo ugovor - piše u dokumentu koji je potpisao dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra.

     




    Tagovi:

    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    komentari

    Izbori 2024

    TV

    Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!
    Live TV

    Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!

    Od kako se od utorka popodne pojavila informacija da je devojčica Danka Ilić (2) nestala u naselju Banjsko polje kod Bora, cela Srbija se pita samo jedno: gde je moglo da nestane dete koje je, kako se do sada zna, u presudnom trenutku bilo sa majkom, ima nepune dve godine i od koga nema traga na mestu i u okolini nestanka. Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju. Na ovu tremu u "Info jutru" govorili su Ivan Simić, advokat, Nenad Periš, otac stradalog Mateja Periša i Jugoslava Zajić, psihoterapeut.

    28.03.2024

    09:39

    Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
    Live TV

    Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

    Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

    28.03.2024

    08:58

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Magazin

    Džet set

    Srbija