• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

16.09.2019

15:26

PRIJA VAM BESKONTAKTNO PLAĆANJE, ALI BRINETE ZA BEZBEDNOST: Da li mogu da vam skinu novac s kartice u prevozu?!

Zaštitnik potrošača

PRIJA VAM BESKONTAKTNO PLAĆANJE, ALI BRINETE ZA BEZBEDNOST: Da li mogu da vam skinu novac s kartice u prevozu?!

Podeli vest

Beskontaktno plaćanje je najkomfornije plaćanje koje (za sada) postoji, ali bojazni, koje su često u vezi sa bezbednošću beskontaktnog plaćanja

Osim što je sve više kartica koje podržavaju ovu tehnologiju, izuzetno je važno i to što je prihvatna mreža aparata sve rasprostranjenija, kako u svetu, tako i u Srbiji.

Posebno je zanimljivo i korisno to što na beskontaktnim uređajima možete da plaćate ne samo karticama, već i pametnim telefonima, kao i drugim uređajima opremljenim beskontaktnom NFC tehnologijom.

NFC je skraćenica od „Near Field Communication“, što bukvalno znači komunikacija u bliskom polju – jer je razdaljina između uređaja koji razmenjuju podatke nekoliko centimetara.

Zanima vas tehnička strana ovog procesa? Nije previše komplikovano. POS terminal koji podržava beskontaktno plaćanje radi na principu radio talasa, sa ugrađenim malim predajnicima i prijemnicima.

Tako, kada približite ili prislonite svoju karticu na uređaj, dolazi do razmene informacija tj. obavlja se transakcija.

Foto: Shutterstock

 

PIN ne morate unositi kada plaćate u relativno malim iznosima, a ako ste se pitali čemu to ograničenje – ono služi kao osiguranje u slučaju eventualne zloupotrebe. Potencijalni gubitak (to jest plaćanje koje bi kradljivac kartice mogao da izvrši, a da ne ukuca PIN) bio bi relativno mali. Maksimalan iznos za plaćanje bez PIN-a možete proveriti sa bankom koja izdaje karticu. Trenutno je u rasponu od 2000 do 4000 dinara.

NE NASEDAJTE, ČUVAJTE BROJ KARTICE: Zove vas bankar neko vam skida novac s računa, to je samo JOŠ JEDNA OD PREVARA!

Kada smo već pomenuli krađu kartice, postoje i druge bojazni, koje su često u vezi sa bezbednošću beskontaktnog plaćanja. Na primer – da li će neko da mi ukrade novac tako što će aparat da približi tašni u kojoj držim novčanik sa karticom?

Evo i odgovora:

* Za obavljanje beskontaktne transakcije potrebna je velika blizina, svega nekoliko centimetara.
 

* Da bi bili povezani s računima u banci, svi POS aparati moraju da budu registrovani, pa je mogućnost zloupotrebe minimalna, a osigurano je praćenje transakcije.

* Teoretski, moguće je očitavanje bezkontaktne kartice bez znanja korisnika, ali se mogu pročitati samo broj kartice i datum važenja kartice. Ne može se kopirati kartica, niti obaviti većina transakcija.

Ukoliko plaćate mobilnim telefonom, on može biti povezan sa karticom ili direktno sa vašim računom u banci, a može i da koristi neki od virtuelnih novčanika (poput Google Pay-a) kada oni budu dostupni u Srbiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija