• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

25.09.2019

16:34

MUĆAK GRATIS! ELEKTRONSKO PLAĆANJE VIŠE NIJE BESPLATNO: Banke navukle klijente na besplatnu uslugu, A SADA JE NAPLAĆUJU!

Zaštitnik potrošača

MUĆAK GRATIS! ELEKTRONSKO PLAĆANJE VIŠE NIJE BESPLATNO: Banke navukle klijente na besplatnu uslugu, A SADA JE NAPLAĆUJU!

Podeli vest

Klijenti Sosijete ženeral banke poslednji su u nizu kojima je banka počela da naplaćuje ovu uslugu. Mnogi smatraju da nisu jasno i na vreme obavešteni, a ima i onih koji tvrde da im obaveštenje nije uopšte stiglo

Kada vam banka ponudi neku besplatnu uslugu, budite uvereni da će kad-tad početi da je naplaćuje. Poslednji u nizu lihvarskih poteza jeste početak naplate provizija za elektronsko plaćanje.

Reč je o usluzi koju su banke i te kako koristile u promotivnim kampanjama kako bi privukli klijente, ali i uz pomoć koje su znatno smanjile troškove poslovanja. Naime, uvođenjem elektronskog plaćanja poprilično je smanjen broj zaposlenih na šalterima, a samim tim su smanjeni i njihovi izdaci na račun plata otpuštenih.

SOSIJETE OSTAVILA NAROD BEZ PARA NA RAČUNIMA! OŠTEĆENI GRAĐANI! Banka danima KRILA VELIKI PROPUST!

Tako će ubuduće u pojedinim bankama, poput Sosijete ženeral, provizija za svaki plaćeni račun iznositi devet, 19 i 29 dinara. Iznos zavisi od paketa računa. Iako se cifra čini simboličnom, i i dalje je manja od one koju biste platili na šalterima, ne treba zanemariti čistu bankarsku zaradu. Ako je prosečan iznos provizije 20 dinara, a elektronski se plati u toku meseca 100.000 računa, zarada je 2.000.000 dinara.

Čista zarada

Predsednik udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" Dejan Gavrilović ističe da je ovakav potez banke krajnje neprofesionalan i nefer prema klijentima.

- Pod izgovorom da će klijentima biti lakše i da će biti lišeni čekanja u redovima, banke su nam ponudile elektronsko plaćanje, i to besplatno. Istovremeno, oni su sebi olakšali poslovanje i smanjili troškove, jer umesto ranijih pet, u filijali sada imaju dva šalterska službenika.

Foto: Shuterstock

 

Dakle, postigli su cilj, uštedeli su, pa sada hoće još dodatno da zarade - kaže Gavrilović i dodaje:

- Da ne pričam o tome da ja, na primer, platu primim 1. u mesecu. Računi stižu oko 15. i ja namenski ostavljam banci novac na raspolaganje još tih 15 dana, a zauzvrat, kao kaznu što obrću moja sredstva, dobijam da im platim proviziju iako obavljam posao bankara.

Naš sagovornik ukazuje i na to da su se mnogi građani žalili udruženjima za zaštitu potrošača da obaveštenje o naplati nisu ni dobili. Kako kaže, bilo je i onih koji su dobili mejl, ali nisu razumeli šta će im to ubuduće biti naplaćeno.

Jasno i na vreme

- Između ostalog se kaže da će se naplaćivati eksterni elektronski prenos u zemlji. Kada sam pročitao to obaveštenje, pomislio sam da tu uslugu uopšte ne koristim i da me to ne dotiče, a onda sam sam tek posle nekog vremena shvatio da će mi plaćanje po računu ubuduće naplaćivati 29 dinara. Vrlo nejasno i teško razumljivo ljudima koji treba da iščitaju čak 12 strana da bi možda uopšte shvatili o čemu je reč.

PRIJA VAM BESKONTAKTNO PLAĆANJE, ALI BRINETE ZA BEZBEDNOST: Da li mogu da vam skinu novac s kartice u prevozu?!

Podsećamo građane da mogu da biraju između više od 20 različitih banaka i da takve poteze kao što je ovo uvođenje naplate treba da kazne raskidom ugovora. A one banke koje žele da zadrže svoje klijente treba da pruže najbolji odnos cene i usluge. Gratis koji se naplaćuje to svakako nije - kaže Gavrilović.

Foto: Shuterstock

 

NBS: Banke dužne da dva meseca ranije obaveste klijente

U Narodnoj banci objašnjavaju da oni ne mogu da utiču na naplatu usluga i iznos, ali kako napominju, banke su dužne da jasno i dva meseca ranije obaveste klijenta o svakoj promeni. U protivnom klijenti mogu da ulože prigovor banci.

- Iako NBS ne utiče na poslovnu politiku pružalaca platnih usluga, ona preduzima sve kako bi obezbedila transparentnost naknada koje naplaćuju korisnicima, i da ukoliko korisnik proceni da su naknade previsoke, lako, brzo i jednostavno može da promeni pružaoca platne usluge i pređe kod onog koji će mu obezbediti istu, ali uz nižu naknadu.

Pružaoci platnih usluga moraju biti svesni da ukoliko žele da zadrže postojeće klijente i privuku nove, moraju pružiti najbolji odnos kvaliteta i cene usluge - saopštila je NBS.

Foto: Informer

 

Sosijete ženeral:Skoro sve banke naplaćuju proviziju

U Sosijete ženeral banci kažu da su proteklih godina maksimalno subvencionisali troškove platnog prometa putem e-bankinga, pa je zato onlajn plaćanje bilo besplatno.

- Danas većina banaka u Srbiji naplaćuje naloge za onlajn platni promet, a mi smo među poslednjima ukinuli potpunu subvenciju ovih troškova. Klijente smo blagovremeno obavestili o promeni tarife, u skladu sa regulativom koja propisuje da obaveštenje bude poslato najmanje dva meseca pre stupanja na snagu planiranih izmena.

NE NASEDAJTE, ČUVAJTE BROJ KARTICE: Zove vas bankar neko vam skida novac s računa, to je samo JOŠ JEDNA OD PREVARA!

Svaki klijent je dobio jasnu, tačnu i detaljnu informaciju putem izabranog metoda obaveštavanja - ili poštom, ili mejlom, ili porukom sa prilogom u e-banking aplikaciji - tvrde u ovoj banci.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 4 godine

Bolje i 9,19 ili 29 din provizije nego 45 ili ti 1%prek0 5000....to je ta alternativa koja se zove posta sa 45 din i cekam u redu dok salteru su boli uvo kojom brzinom radi, prica na telefon i slicno... Ovako sam gospodin za moje pare..

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija