• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

23.10.2019

16:30

SKANDALOZNA POLI! SLOVENCIMA ČISTO MESO, A ZA SRBE PILEĆI OTPAD: Za "Perutninu Ptuj", mi u Srbiji smo građani DRUGOG REDA?!

Zaštitnik potrošača

SKANDALOZNA POLI! SLOVENCIMA ČISTO MESO, A ZA SRBE PILEĆI OTPAD: Za "Perutninu Ptuj", mi u Srbiji smo građani DRUGOG REDA?!

Podeli vest

Pileće "poli" kobasice napravljene za slovenačko tržište sadrže isključivo meso prve kategorije, dok mi umesto toga jedemo šije, trtice i mlevene kosti koje se u EU ne upotrebljavaju u proizvodnji hrane

Slovenačka kompanija "Perutnina ptuj" prilikom proizvodnje prerađevina ima dvostruke aršine za naše i njihovo tržište. "Poli" kobasice koje jedu Slovenci napravljene su od čistog pilećeg mesa prve kategorije, dok Srbi dobijaju proizvod od mašinski separisanog mesa, a čistog ima u minimalnoj količini, piše Zaštitnik potrošača

Da smo za Slovence nacija drugog reda, dovoljno je iščitati sastav "poli" kobasica. Tako "poli" pileća posebna za slovenačko tržište sadrži 72 odsto piletine prve kategorije, dok je za srpsko ona napravljena od pilećeg mehanički separisanog mesa (66 odsto) i samo 10 procenata mesa prve kategorije.

 

 

Ništa nije bolja situacija ni kada govorimo o "poli lajt" kobasici. Slovenci dobijaju onu koja sadrži 33 odsto pilećih prsa i 25 procenata pilećeg mesa prve kategorije. Mi o prsima možemo samo da sanjamo, jer umesto toga jedemo svega 29 odsto pilećeg mesa prve kategorije, ali dobijamo zato 31 procenat pilećeg mehanički separisanog mesa.

MSM je najgora kategorija mesa. Tu završi sve ono što u zemljama EU spaljuju. To su samlevene i kožica, i trtica, i šija, hrskavica, pa čak i kosti
NOPS

"Poli" obogaćena sirom napravljena za slovenačko tržište ima 67 odsto čistog mesa, dok mi nismo ni blizu tog kvaliteta sa mehanički separisanim mesom sa udelom od 60 odsto, a mesa prve kategorije ima svega 10 procenata.

Šta je u stvari mašinski separisano meso, koje se na deklaracijama uglavnom krije iza skraćenice MSM?

Štetno po zdravlje

MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo posle otkoštavanja trupa živine mehaničkim putem. O mašinski separisanom mesu poslednjih godina vode se ozbiljne stručne rasprave, i to u dva pravca: prvi je mikrobiološka ispravnost MSM, a drugi mogućnost da se u MSM nalaze i drugi delovi životinja kao što su kosti, tetive i slično, a sve to, na kraju, završi u našem organizmu.

Foto: InformerDN

 

Koliko je ovaj sastojak problematičan, najbolje govori činjenica da ga je u mnogi zemljama Evropske unije zabranjeno. S obzirom na to da je uništavanje u kafilerijama skupo, oni ga izvoze u zemlje poput naše, gde je njegova upotreba dozvoljena.

Jedan od onih stručnjaka koji je bio najglasniji protivnik MSM-a bio je dr Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije, koji je upozoravao o štetnosti ovog sastojka:

- MSM sadrži velike količine mlevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona... Kod pilića su kosti tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je što se štetne supstance, teški metali, antibiotici, hormoni, najviše zadržavaju upravo u kostima - upozoravao je u više navrata Stojšić.
Izvoze ga u Srbiju.

 

 

Prema nezvaničnim podacima, u Srbiju se svake godine uveze čak 38.000 tona mašinski separisanog mesa.

38.000 tona MSM se godišnje uveze u Srbiju

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da je odavno poznato da se u parizere, viršle, kobasice i paštete u Srbiji stavlja sve sem čistog mesa. Navode i da MSM, koji sadrže mnoge mesne prerađevine u Srbiji, u zemljama EU ide ili na spaljivanje ili u izvoz u zemlje poput naše.

- MSM je najgora kategorija mesa. Tu završi sve ono što u zemljama EU spaljuju. To su samlevene i kožica, i trtica, i šija, hrskavica, pa čak i kosti. Najgore je to što se u mnogim delovima tela koji se melju zadržava mnogo toga štetnog što je životinja unela za života. MSM u zemljama EU ide na spaljivanje ili se izvozi u zemlje poput Srbije.

Zapravo, više im se isplati da izvezu nego da još iz svog džepa daju novac za spaljivanje - ističu u NOPS-u.

 

 

Nutricionista Milka Raičević smatra da bi isti proizvod trebalo da ima i istu deklaraciju bez obzira na to za koje je tržište proizvedeno!

- Čudno je da se u istom "poli" proizvodu za slovenačko tržište nalazi samo čisto meso, i to prve klase, a za naše isti taj "poli" sadrži i MSM, odnosno mašinski separisano meso, u koje se često dodaju i samlevene kosti i razni veštački dodaci.

Po toj logici, to su dva različita proizvoda, jer niti imaju istu deklaraciju, niti imaju isti sastav. Međutim, ako su u ovoj kompaniji rekli da je to isti proizvod, potrošačima ostaje samo da im veruju u te tvrdnje, jer se kupci ne smeju dovoditi u zabludu. Svakako, i ove tvrdnje i deklaracije treba proveriti i uporediti i to je posao za inspekcije - ističe Raičevićeva.

UDEO MESA I VRSTA U POLI KOBASICAMA

 

PROIZVOD                           SRBIJA                                            SLOVENIJA

 

POLI POSEBNA      66% MSM + 10% pilećeg mesa 1. ktg        72% piletine 1. kategorije

 

POLI LIGHT        29% mesa 1. kategorije + 31% MSM     33% pilećih prsa + 25% mesa 1. ktg

 

POLI SA SIROM        60% MSM + 10% pilećeg mesa 1. ktg        67% piletine 1. kategorije

"Perutnina ptuj": Kvalitet isti, postupak drugačiji
 

U kompaniji "Perutnina ptuj - Topiko" tvrde da nema govora o razlici u kvalitetu "poli" kobasica za srpsko i slovenačko tržište.

- Navod o drugačijem kvalitetu "poli" kobasice na srpskom tržištu u odnosu na slovenački u potpunosti je neistinit. Meso u oba uporedna proizvoda potiče od apsolutno iste sirovine, samo je donekle različit tehnološki postupak pripreme mesa za proizvodnju kobasice.

Na oba proizvoda je deklarisanje izvršeno u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilnicima koji regulišu ovu oblast u EU i u Srbiji.

Foto: InformerDN

 

Upravo je u razlikama između ovih pravilnika razlog različitog ispisa, nikako u drugačijem kvalitetu - kažu u ovoj kompaniji.

Na pitanje odakle potiče MSM u kobasicama za srpsko tržište, kažu:

- S obzirom na to da "Perutnina Ptuj" poseduje vertikalno integrisan sistem proizvodnje, od njive do trpeze, najveći deo MSM za proizvodnju pilećih kobasica upravo proizvedemo sami po najvišim standardima za proizvodnju ove vrste mesa.

 

 

Samo povremeno, kada domaće sirovine nema dovoljno se obavlja uvoz, i to isključivo od najrenomiranijih zapadnoevropskih proizvođača. "Perutnina Ptuj grupa" lider je u proizvodnji i preradi živinskog mesa u regionu.

Standardi proizvodnje su na najvišem nivou i briga o potrošačima je naš apsolutni prioritet. Vama se zahvaljujemo što ste nam se obratili sa pitanjima.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača: Zastitnikpotrosaca.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 4 godine

Posao trgovca je da zaradi što više i što brže. Posao države je da zakonima speći da se ovakve stvari dešavaju. Zakon nam je takav da u Srbiji može da se prave te salame i vršle od mašinski separatisanog mesa (u prevodu, mlevene koske, hrskavice, kopita, njuše, uši...). U EU, ne može. Naravno, kada usaglašavamo zakone sa EU niko ne vrši pristisak na ovakve zakone koji mogu da pogoduju našim interesima, već isključivo vrše pritisak da usvajamo koje kakve gluposti koji uništavaju našu privredu.

Rasa

pre 4 godine

Hocu dokaz a ne izjavu nekog tamo lelemuda menadzera. Hocu da Srpska inspekcija izvede analizi i da da svoj sud. Po mome Perutinu ptuj ni gratis da mi daju necu uzeti,cak ni pas lutalica nece da je pojede ,nije blesav.

englezii

pre 4 godine

neki dan sam komentarisao Janeze ! NJi treba pod hitno poterati iz Srbije i sa njima nista ne raditi ! To su najklasicniji lopovi kao kobajagi nacija ! UJugi su nas pljackali a sada nas truju ! Napolje iz Srbije !

knez

pre 4 godine

Lepo napisali deklaraciju, a njihovo poimanje nas i namere prema nama , su nam odavno poznate. Sto kupujute , nisu oni krivi. Setite se afere sa zabranom nasih proizvoda (Jafa keks - navodno toksican), mislite da je i jedan slovenac to kupovao. Pa i ova jedno nacionalna trovanja na kosovu ( prvo dece pa sada birackih listova iz Srbije), pitanje ko je izvezao njima tu ideju , slicnosti su verovatno slucajne. Zato braco Srbi navalite na slovenacku robu, podvuceno zutim je najbolje.

Kalimero

pre 4 godine

Tačno tako, njihovo je da to ponude našim uvoznicima a naše inspekcije treba da zabrane uvoz tog smeća. Neće to slovenci baciti, idu te salame u Afriku i islmske države kao alva. Ključ su naši uvoznici koji to smeće od slovenaca kupuju za male pare a onda ga u supermarketima prodaju po paprenim cenama kao vrhunski kvalitet znajući da NIKO od potrošača ne čita deklaracije a sve i da hoće, napisano je toliko sitnim slovima da bez moćne lupe ne može da se pročita ništa. Kad odeš u MAXI, te salame su u hladnjaku i potrošač ne može ni teoretski da pročita deklaraciju dok mu tetkica narezuje 250gr ... Rešenje? Ako vam je život mio, ni za živu glavu ne kupovati te salame i suhomesnate proizvode.

Bure

pre 4 godine

Dajte nam sadrzaje nasih proizvoda, pa da usporedimo malo. Bojim se da nas nasi vise truju nego SLO.

Čarapan

pre 4 godine

Braća Janezi su uvek bili ,,uz Srbe,, kad je lova u pitanju .Oprostićemo mi to jer je naš put ,put u EU po svaku cenu.

don kihot

pre 4 godine

Oj Slovenci, vaše vam kobaje, ne bih džabe da mi neko daje! Perutana i pilići beli, u Evropu nek vam idu celi! Ta Evropa nama je donela da Srbija više nije cela. U Evropi, ništa nije novo, među prvim priznašte Kosovo! Kosovari, prevaranti stari, eto vam ih, jer ko za njih mari!

Skitnica

pre 4 godine

Ja sam ostao veran domacoj dimljenoj slanini a te gluposti ni deci ne dajem.

veronikalake

pre 4 godine

Jeste li sigurni da je to uvezeno iz Slovenije? Ja zivim u BiH, i, naviknuta na dobar kvalitet proizvoda Ptujske perutnine kupih par puta pile, kvalitet nikakav. Jednom se zagledam u deklaraciju i vidim Perutnina Ptuj, Srbac. A Srbac se nalazi u RS. isto tako Cekin, piletina fuj, kad, Cekin iz neke selendre u Srbiji. Aferim

Malena

pre 4 godine

Могу да продају шта хоће, не купујем словеначке и хрватске производе, нарочито лекове и храну. Одавно је познато да им Србија треба само да на њој зараде, ми смо њима само овце за шишање...најгори квалитет, највеће цене...

lol

pre 1 godinu

znaci kriva je drzava srbija jer je msm dozvoljen kod nas, slovenci prodaju sve po zakonu...

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija