• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

15.11.2019

15:01

PREVARANTI NA INSTAGRAMU RADE PUNOM PAROM: Dalibor je kupio patike od 6.350, A POSLALI MU OVAJ KRŠ ZA 2.500 DINARA

Zaštitnik potrošača

PREVARANTI NA INSTAGRAMU RADE PUNOM PAROM: Dalibor je kupio patike od 6.350, A POSLALI MU OVAJ KRŠ ZA 2.500 DINARA

Podeli vest

Još jedan prevareni kupac koji je pazario patike putem Instagrama i ostao bez željene robe jeste Dalibor Tošić

Stranica iza koje se kriju ovi prevaranti zove se "Patike shop", a prema rečima našeg sagovornika, imaju više kombinacija s pomenutim imenom, samo menjaju znakove na početku ili kraju naziva.

- Naručio sam patike preko interneta, tada je to bila stranica "Patike shop"... Odabrao sam obuću koja je koštala 6.350 dinara, a poslali su mi patike od 2.500. Kad sam s njima kontaktirao da kažem da to nisu te patike, obećali su mi da će mi poslati zamenu. Navodno, slučajno je došlo do greške.

 

 

Obećali su da će sve ispraviti u roku od dva dana. Čekao sam, ali od novih patika ni traga ni glasa. Nisu se javljali kad sam ih zvao na mobilni. Odmah su me blokirali na Instagramu. Poslao sam sa ženinog profila poruku, a onda su i nju blokirali.

Nisu se javljali kad sam ih zvao na mobilni. Odmah su me blokirali na Instagramu
Dalibor Tošić

 

I tako sa nekoliko profila, ali čim otvore poruku, blokiraju. Menjali su ime sajta svakog dana. Čista prevara. Hteo bih da se stane na put takvim prevarantima - ispričao nam je Tošić.

Neprestana borba

S obzirom na to da nam se sve više potrošača javlja sa ovakvim problemom, ponovićemo upozorenja i upustva Tržišne inspekcije, koja se neprestano bori s neregistrovanim onlajn trgovcima. Kontrola prodaje preko interneta posao je Ministarstva trgovine, koje je tokom prošle godine obavilo na desetine inspekcija.

Foto: printscreen

Ovo je naručio

Poseban problem za potrošače je to što nelegalni internet prodavci ne poštuju zakone koji nas štite, pa se često dešava da na robu kupljenu na ovaj način nemamo pravo reklamacije.

Foto: printscreen

A ovo je dobio

Važni podaci

- Trgovac preko interneta je dužan da u trenutku zaključenja ugovora, a najkasnije prilikom isporuke robe, preda potrošaču u pisanoj formi: obrazac za odustanak od ugovora, uputstvo za odustanak od ugovora, kao i primerak potpisanog ugovora o prodaji robe na daljinu. Potrošač ima 14 dana da odustane od kupovine - kažu u Tržišnoj inspekciji.

 

 

Legalni trgovci na Fejsbuku i Instagramu moraju da ostave poslovne podatke, odnosno podatke o svojoj delatnosti, poslovno ime, adresu, telefon, PIB, propisane formulare.

- Kada se ti podaci ne nalaze na Fejsbuk ili Instagram stranici, već se pojavljuje samo mogućnost da se roba naruči preko telefona, potrošač treba da posumnja da je reč o neregistrovanom trgovcu - upozorava inspekcija.

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija