• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

20.11.2019

14:12

ČUDO NEVIĐENO PRIRODNI MED OD 1.000%: Obratite pažnju ovakvim cirkuskim deklarisanjem LAŽNI PČELARI OBMANJUJU POTROŠAČE!

Zaštitnik potrošača

ČUDO NEVIĐENO PRIRODNI MED OD 1.000%: Obratite pažnju ovakvim cirkuskim deklarisanjem LAŽNI PČELARI OBMANJUJU POTROŠAČE!

Podeli vest

Med može biti samo med. Ne postoji prirodan med, jer je svaki prirodan. Takođe je zakonom zabranjeno stavljati na etiketi da je neki med 100% med ili 1000% med, ukazuju iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije

Savez pčelarskih organizacija Srbije prijavio je veterinarskoj inspekciji kompaniju "Honey med" iz Vučaka kod Smedereva zbog obmanjujućeg deklarisanja meda. Naime, na kutiji u kojoj je upakovan pomenuti proizvod piše "prirodan" i "1000%" med, što je u potpunosti suprotno zakonu, piše Zaštitnik potrošača.

Pozivamo potrošače pčelinjih proizvoda, kao i sve pčelare da čim primete ovakve "bisere" ili imaju sumnju da neki med na tržištu nije ispravan, odmah to prijave SPOS

- Konačno je Srbija dobila pravi med, nudi ga firma "Honey med" iz Vučaka kod Smedereva! I to ne samo što je pravi, on je, o zamislite "čuda", i "prirodan", kako suprotno zakonu piše na kutiji! I takođe ne samo što je pravi, on je, zamislite i to "čudo", "1000% med", opet suprotno zakonu!

Ovu bruku je SPOS odmah po saznanju prijavio veterinarskoj inspekciji, očekujemo brzu reakciju inspektora - saopštili su iz ove organizacije.

Poznate činjenice

Oni ukazuju na koji je način ovaj proizvođač prekršio zakon.
- Med može biti samo med. Ne postoji prirodan med, jer je svaki prirodan. Veštački med ne postoji, sem u žargonu. Takođe je zakonom zabranjeno stavljati na etiketi da je neki med 100% med ili 1000% med.

 

 

Takođe, treba reći da 1000% u stvarnom svetu ne postoji, sem u žargonu. Nešto može biti samo 100%, ali je za med zabranjeno stavljati da je 100% med, jer je on po svojoj prirodi već sam po sebi i prirodan, a zabranjeno je stavljati odrednice koje to potenciraju, jer su to opšte poznate činjenice - kažu u SPOS-u i apeluju:

 

 

 

- Pozivamo još jednom sve potrošače pčelinjih proizvoda, kao i sve pčelare, da čim primete ovakve "bisere" ili postave opravdanu sumnju da neki med na tržištu nije ispravan, odmah to prijave veterinarskoj inspekciji, a ako se plaše iz ne znamo kog razloga, neka prijave SPOS-u, a mi ćemo obavestiti inspekciju, ne spominjući njihovo ime.

Foto: InformerDN

 
Falsifikatori

Rodoljub Živadinović, prvi čovek SPOS-a, za Zaštitnik je ispričao da se ova organizacija godinama bori da uredi tržište meda, a pre svega da se izbori sa falsifikatorima. Da podsetimo, med spada u jednu od tri namirnice koje se najčešće falsifikuju, pa je u jednom trenutku čak 70 odsto meda na srpskom tržištu bilo lažno. Na pitanje šta se podrazumeva pod falsifikovanim medom Živadinović je objasnio:

- Neispravan med je onaj koji nije u skladu sa pravilnikom. On može biti i od pčela, ali ako je pregrejan, on nema biološku vrednost koju očekuje potrošač. Mnogi ljudi u Srbiji ne znaju da je kristalisani med ispravan med, jer med koji prave falsifikatori nikad ne može da se ušećeri.

 

 

Kristalisani med postaje tečan, a ne gubi svojstva ako se lagano zagreje na temperaturi do 40 stepeni. A falsifikatori, koristeći veštačke boje i arome, naprave takav med da i pčelara mogu da prevare.


FAKTI O LAŽNOM MEDU:

* Kako se pravi lažni med?
- Najčešće direktnim falsifikovanjem, odnosno dodatkom u manjem ili većem procentu nekog šećernog sirupa u med.

* Šta on sadrži?
- Obično takav falsifikat ima neprirodan šećerni profil, tj. količine pojedinačnih šećera i njihovi međusobni odnosi ne odgovaraju prirodnom, autentičnom medu. Pored toga, može da sadrži i boje, prirodne, što je manje štetno, ili veštačke, neke strane enzime, povećan sadržaj hidroksimetilfurfurala usled pregrevanja.

* Da li u njemu ima sastojaka štetnih po ljudsko zdravlje?
- Obično falsifikati, iako su najčešće higijenski ispravni, sadrže sastojke štetne po ljudsko zdravlje a, sa druge strane, ne sadrže neke supstance kojih ima u medu i koje blagotvorno deluju na zdravlje, kao na primer esencijalne aminokiseline, fenolne kiseline i flavonoidi kao prirodni antioksidansi, minerali, naročito mikroelementi.

Pozivamo potrošače pčelinjih proizvoda, kao i sve pčelare da čim primete ovakve "bisere" ili imaju sumnju da neki med na tržištu nije ispravan, odmah to prijave SPOS

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goga

pre 4 godine

Kao i ˋPrirodan Med Stevanović’ koji prodaje Hemiju na Ukus Festu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija