• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

27.11.2019

13:06

SKANDAL! KO NE ZNA ŠVEDSKI NE RAZUME NI IKEIN RAČUN: Na isečku ni slova na srpskom, KUPCI SE PITAJU ŠTA SU PAZARILI?!

Zaštitnik potrošača

SKANDAL! KO NE ZNA ŠVEDSKI NE RAZUME NI IKEIN RAČUN: Na isečku ni slova na srpskom, KUPCI SE PITAJU ŠTA SU PAZARILI?!

Podeli vest

U švedskoj robnoj kući dobićete račune iz kojih je posle kupovine nemoguće zaključiti šta ste kupili. Nema čak ni skraćenice koja bi ukazala o kom proizvodu je reč

Ukoliko želite da nakon kupovine u robnoj kući "Ikea" proverite račun, to neće biti tako lako kako ste zamislili, jer svaka reč na isečku napisana je na švedskom jeziku. Pored švedskog naziva proizvoda ne postoji čak ni skraćenica na srpskom da biste znali da li se cena odnosi na krpe za sudove ili možda na saksiju, piše Zaštitnik potrošača.

Jedini način da utvrdite šta ste kupili je da svaku stavku pretražite na Ikeinom sajtu

Našoj redakciji nedavno se obratila Staša Lukić sa pitanjem da li je tako nešto zakonski dozvoljeno, jer je i sama upala u zamku računa na kome je bilo više od 30 stavki.

- Pazarila sam u "Ikei" gomilu nekih sitnica za kuću, ali nisu sve bile za mene. Deo mi je naručila sestra, a nekoliko stvarčica je bilo za koleginicu. Nije mi palo na pamet da odvajam račune za svaku ponaosob, već kad stignem kući da izračunam koliki je čiji deo da bismo se raskusurale.

 

 

Međutim, od desetak minuta običnog sabiranja, to se pretvorilo u sizifovski posao. Stavku po stavku, po šiframa, morala sam da kucam na njihovom sajtu kako bih saznala šta je šta zapravo. Šta meni znači što piše "salviken", "storatare" ili dva puta "marit", ali različita cena pored. Da li je to po zakonu, a i ako jeste, da li je moguće da toliko nisu mogli da nas poštuju kao državu i kupce i da bar pored naziva stave skraćenicu da bismo imali predstavu o čemu je reč - pita se naša sagovornica.

"Ikeino" pravdanje

U "Ikei" kažu da u Srbiji koriste svoj globalni šablon za prikazivanje naziva proizvoda na fiskalnim računima.

- To znači da se nakon šifre artikla ispisuje najpre njegovo švedsko ime, a potom i opis na srpskom. Nažalost, kako je prostor na računu ograničen, često smo prinuđeni da opis skratimo, svesni da to u nekim slučajevima može da utiče na jasnoću - navode u toj kompaniji.

 

 

Od 28 artikala koji su se našli na računu naše čitateljke Staše Lukić, samo nam je za jedan bilo jasno na šta se odnosi, a reč je o flašici negazirane vode. Ni jedna druga stavka nije imala skraćenicu koja bi bar nagovestila o kom proizvodu je reč.

Niko to ne radi

U Nacionalnoj organizaciji potrošača kažu da je očigledno da "Ikea" na taj način krši domaće propise, ali da najveće posledice takvog ponašanja trpe kupci.

- Kako da proverite da li ste kupili ono što ste platili ili da rešite bilo koju nedoumicu vezanu za račun? Prema onome što je napisano na računu, potrošači nemaju izbor osim da se vrate u radnju i da na kasi traže objašnjenje - kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

 

 

Papović ukazuje i na to da nijedna strana kompanija koja posluje u Srbiji ne štampa fiskalne račune na maternjem, nego na jeziku zemlje u kojoj posluje, što je u skladu i s našim propisima.


Šta ako neko nema internet?

U "Ikei" objašnjavaju da svi kupci mogu lako da provere svaki artikal tako što uporede njegovu šifru s računa s onom na deklaraciji ili tako što istu unesu u polje za pretragu na njihovom zvaničnom sajtu, upravo ono na šta je bila prinuđena i naša čitateljka. Međutim, Goran Papović ukazuje na činjenicu da nije svako u mogućnosti da uradi tako nešto.
- Možda neko nema pristup internetu i nije u mogućnosti da uporedi šifre - kaže Papović.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

Foto: InformerDN

RAČUN IZ IKEE: Potreban vam je prevodilac

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija