• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

29.11.2019

15:28

OTROV VREBA IZ DEČIJIH LUTAKA! Decu trovali Elzom, Anom i ponijem, pronađene supstance MOGU UZROKOVATI OZBILJNA OŠTEĆENJA!

Zaštitnik potrošača

OTROV VREBA IZ DEČIJIH LUTAKA! Decu trovali Elzom, Anom i ponijem, pronađene supstance MOGU UZROKOVATI OZBILJNA OŠTEĆENJA!

Podeli vest

Supstance pronađene u igračkama u prodavnicama u Crnoj Gori mogu naškoditi zdravlju dece i uzrokovati oštećenje reproduktivnog sistema

Kompanija "Sonita" iz Tuzi u Crnoj Gori povukla je iz svoje radnje igračke "lutka beba", "lutka frozen" i "poni set" zbog povećanog sadržaja ftalata. Ftalati mogu naškoditi zdravlju dece i uzrokovati oštećenje reproduktivnog sistema.

 

 

Iz te kompanije su agenciji Mina kazali da je Zdravstvena sanitarna inspekcija utvrdila da navedene lutke sadrže povećan nivo dibutil i diisodecil ftalata koji su štetni po zdravlje dece.

Kontrola u toku

Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su da je kontrola predmetnih igračaka još u toku.

- Pregledi igračaka obavljaju se metodom procene rizika, kao i uvidom u nebezbedne igračke iz ranijih godina i nedeljnih obaveštenja Rapeka - rekli su iz Uprave za inspekcijske poslove.
Prilikom kontrole igračaka, kako su pojasnili, pregleda se dokumentacija kod pojedinih vrsta igračaka i da li nedostaje isprava da one sadrže ftalate iznad propisanog nivoa.

 

 

Zabrana prodaje

- Ukoliko je inspektor utvrdio da je igračka nebezbedna, uvoznik zabranjuje dalju distribuciju igračaka i nalaže povlačenje iz prometa kod svih trgovaca kojima su prodali igračke, a zatim se u štampanom mediju objavljuju podaci o neispravnosti kako bi potrošači koji su kupili igračku mogli da je vrate u objekat - istakli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Foto: Shuterstock

 

Prema njihovim rečima, nakon sprovedenog povlačenja nebezbednih igračaka od trgovca i objavljenog opoziva, sve igračke koje su zatečene u objektima ili su opozvane skladište se kod uvoznika, nakon čega se uništavaju u skladu sa propisima.

 

 

- Prilikom pronalaženja neispravnih igračaka podaci o njima objavljuju se na sajtu www.potrosac.me - naveli su iz Uprave.

Opasni proizvodi pronađeni i u BiH

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je upozorenja o više nebezbednih predmeta za decu koji su na tržištu. Tako je utvrđeno da lutka "atinil - fashion show" predstavlja hemijski rizik jer sadrži ftalate u količinama koje nisu u skladu sa propisim.

Nije bezbedna ni dečija stolica za hranjenje i predstavlja ozbiljan rizik od povrede za decu jer nije stabilna i može da se prevrne. Povučen je još jedan nebezbedan proizvod za decu, a reč je o trotinetu iz Kine.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

 

Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija