• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/b92

29.11.2019

17:25

SRBIJA U GROZNICI CRNOG PETKA: Kupci pred radnjama pre otvaranja, POPUSTI SU I DO 50 ODSTO, EVO ŠTA SE NAJVIŠE KUPUJE!

Zaštitnik potrošača

SRBIJA U GROZNICI CRNOG PETKA: Kupci pred radnjama pre otvaranja, POPUSTI SU I DO 50 ODSTO, EVO ŠTA SE NAJVIŠE KUPUJE!

Podeli vest

Počeo je Crni petak, dan najvećih popusta u godini, a nekolicina građana je u prestoničke tržne centre stigla nešto pre otvaranja prodavnica

Popusti na tehničke uređaje u prodavnicama u Beogradu kreću se od 20 do 50 odsto, a garderoba snižena od 20 do30 odsto.

U prodavnicama garderobe, prodavci očekuju da će se najbolje prodavati artikli iz zimske kolekcije, tačnije kaputi, i zbog toga su na najvećem popustu.

Neke radnje su se odlučile na drugačiju "taktiku" kada su u pitanju popusti za crni petak: Sniženja do 20 odsto su odlučili da daju na drugi, jeftiniji artikal, pa će tako oni koji su planirali da kupuju više stvari, proći bolje u njihovim radnjama. Takođe, u nekim radnjama je moguće kupiti četiri artikla, a platiti tri.

Što se tiče nakita, najveći popusti su na pozlaćene ogrlice, do 50 odsto, dok će po pitanju kupovine kozmetike, najbolje danas proći oni koji su se odlučili da kupe parfeme i senke za oči - na te artikle su najveći popusti, i iznose od 30 do 40 odsto

Tehnika se najviše kupuje

Tehnika najbrže odlazi, snižena je do 50 odsto, a za prvih 30 minuta rada, jedna prodavnica prodala je čak šest laptopova.

Kada se kupuje tehnika, trebalo bi da se obrati pažnja na garanciju. Ovo naročito važi ako se kupovina obavlja onlajn, kažu iz udruženja "Zaštita potrošača".

"Može se desiti i da neki uređaji imaju dodatnu garanciju, mimo dve godine koje su proizvođači u obavezi da daju. Ako trgovac kaže da potrošač ima pravo na tri ili pet godina garancije, potrošači bi trebalo da pitaju pod kojim uslovima mogu da ostvare dodatnu garanciju. Na to bi trebalo posebno da se obrati pažnja", naglašavaju iz udruženja za B92.

I potrošači imaju obaveze

- Potrošači moraju da ispoštuju kupovinu u pogledu popunjavanja obrasca za odustanak od kupovine, i u pogledu vraćanja robe u roku od 14 dana. Tada trgovac ima obavezu vraćanja novčanih sredstava. Ukoliko potrošaču kurirskom službom stigne oštećena roba, potrošač odmah mora da se obrati prodavcu.

Prilikom kupovine u objektima, prodavac mora da popuni garantni list, a ukoliko se obraća elektronskim putem, prodavac mora da potvrdi prijem reklamacije" kažu za naš portal iz Zaštite potrošača.

Napominju i da popust ne sme da bude manji nego što je reklamiran. Elemenata nepoštene prakse je ranije bilo, mada ne konkretno za Crni petak. Dešavalo se da neki trgovinski lanci reklamiraju popust 50 odsto, a u objektima je samo 20 odsto, zaključuju u udruženju.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija