• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

04.12.2019

16:43

KOGA OVI LAŽU: BIĆETE VITKI AKO JEDETE SALAMU?! Prevarantskim sloganom obmanjuju potrošače, NEMOJTE DA SE UPECATE!

Zaštitnik potrošača

KOGA OVI LAŽU: BIĆETE VITKI AKO JEDETE SALAMU?! Prevarantskim sloganom obmanjuju potrošače, NEMOJTE DA SE UPECATE!

Podeli vest

Na mesnim prerađevinama punim štetnih aditiva i praznih kalorija ovaj proizvođač utisnuo je poruku "fit end slim" *Ovo je lukav potez proizvođača, jer je nemoguće da se sa ovim namirnicama budete ni zgodni ni mršavi, tvrde stručnjaci

Kompanija "Perutnina ptuj" promoviše iseckane i vakumirane salame kao "fit end slim", iako je dobro poznato da su ovi suhomesnati proizvodi puni štetnih sastojaka, praznih kalorija i veoma nezdravi, piše Zaštitnik potrošača.

Kada kod zdrave ishrane preporučimo pileće i ćureće meso, mi mislimo isključivo na sveže namirnice, a ne proizvode od njih
Jovana Srejić, nutricionista

Tako možete naći "fit end slim" ćureću šunku ili dimljena pileća prsa koji u 100 grama pakovanja sadrže 99 kalorija, ali su i prepuni aditiva, konzervansa, začina, pojačivača ukusa i mirisa, vode, arome dima, čak i kancerogenog karagenana. Da stvar bude gora, na deklaraciji je istaknut i natrijum nitrit, takođe štetni konzervans iza kojeg se krije oznaka E250, ali i natrijum difosfati poznatiji pod brojem E450. 

Foto: InformerDN

 

Da je ovo samo marketinški trik ovog proizvođača i obmana potrošača kako bi se što bolje plasirali na tržište, potvrđuju i domaći stručnjaci. Oni napominju da je nedopustivo da se bilo koji suhomesnati proizvod reklamira i prodaje kao neka namirnica koja ide uz kategoriju zgodan i mršav iliti "fit end slim" jer je dobro poznato koliko oni štete imaju po ljudski organizam. Bilo da su u pitanju salama, prsa, šunka, viršle ili pašteta...

Puno aditiva

Nutricionista Jovana Srejić napominje da je ovo samo lukav potez proizvođača i da je nemoguće da sa ovim namirnicama u ishrani budete ni zgodni ni mršavi.

- Danas svega imamo u prehrambenoj industriji i potrošači zaista imaju velikih problema pri kupovini, jer je sve manje kvalitetnih i zdravih proizvoda. Suhomesnati proizvodi su pre svega puni aditiva, a većina njih je dokazano štetna.

Opasni aditivi u "fit end slim" proizvodima

Konzervans natrijum nitrit (E250)
* potencijalna kancerogena supstanca
* u želucu stvara nitrozamine, odnosno jedinjenja nastala od unosa nitrita
* kod dece stvara hiperaktivnost
* izaziva poremećaj krvnog pritiska

Karagenan (E407)
* Polisaharid koji se dobija iz crvenih morskih algi
* Sredstvo za zgušnjavanje i želiranje
* Izaziva ulcerozni kolitis i rak debelog creva

Difosfati (E450)
* sredstva za regulisanje kiselosti
* emulgatori i stabilizatori
* mogu ometati resorpciju kalcijuma, magnezijuma i gvožđa u organizmu

Da ne govorimo o drugim dodacima, pojačivačima ukusa, mirisa, boja, raznih aroma, šećera, masti... Zato ni ne čudi što se sve više ljudi nakon obroka žali na nadutost, grčeve, probleme sa varenjem, alergijske reakcije i ja sam sigurna da je to zbog toga što jedu hranu koja ima sve više i više aditiva. I onda dođete u prodavnicu i uz ponudi imate jedan takav proizvod sa sve oznakom "fit end slim" - smatra Srejićeva i dodaje:

- Kad pročitamo ove deklaracije, već na prvi pogled se vidi da nam stižu drastično lošiji i nezdraviji proizvodi i da ovo nije nimalo zdrava namirnica, bez obzira na to što su u pitanju pileća prsa ili šunka. Jer, zbog uštede novca i veće gramaže proizvođači uzimaju samo deo čistog mesa, koje "pune" štetnim hemikalijama, a one produžavaju trajnost i poboljšavaju ukus, miris i boju.

Svaki proizvod sa ovim dijet oznakama ili namenama za mršavljenje i dobar izgled treba dobro da se proveri, deklaracija dobro iščita. Moj savet je da jedete zdravu i svežu hranu, domaće proizvodnje, bez dodataka ili po preporuci stručnjaka. Uostalom, i kada kod zdrave ishrane preporučimo pileće i ćureće meso, mi mislimo isključivo na sveže namirnice, a ne na proizvode od njih.

Briga ih za kupce

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida ističe za Zaštitnik potrošača da je prodaja proizvoda pod oznakom "fit end slim" tipičan primer lukavog marketinškog trika i mamac za lakoverne potrošače!

Ovakva deklaracija uopšte ne čudi jer je tržište tesno, ambicije velike, pa se pribegava svim sredstvima da se izborite za bolju prodaju Vera Vida, predsednica CEPS

- Proizvođači na tržištu gledaju samo profit i dobit, a najmanje potrošače, njihove potrebe i bezbednost. Oni to rade zarad sebe, a ne zato što vole potrošače i to vam tvrdim sa aspekta kupaca! Ovakav način pakovanja i deklarisanje suhomesnatog proizvoda ne može da se svrstava u obmanu, jer se u reklami ništa ne obećava, ali i te kako jeste lukav poslovni potez da na takav način privučete kupce. Zato me ovakva deklaracija uopšte ne čudi.

Danas je tržište tesno, ambicije velike, pa se pribegava svim sredstvima da se izborite za što bolju potražnju - priča Vera Vida.

Ona ističe i da je ova sporna oznaka i pomalo kontradiktorna, jer je poznato koliko lekari i nutricionisti savetuju da se suhomesnati i vakumirani proizvodi izbegavaju i da se ne koriste svakodnevno.

- I onda imamo situaciju da na sve to ovaj proizvođač stavi na salamu "fit end slim" i tako pošalje jasnu poruku - jedite slobodno, nećete se ugojiti, što baš u praksi i nije istinito - naglašava naša sagovornica i savetuje sve potrošače da pažljivo čitaju deklaracije, rok trajanja, sastav i da namirnice ne biraju na osnovu cena i aktuelnosti, već isključivo na osnovu proverenog kvaliteta.
 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE
 
Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija