• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

19.12.2019

15:48

VELIKA FORD PREVARA KUPACA! Radnici priznali da su u fabrici namerno ugrađivali FALŠ MENJAČE, EVO U KOJE MODELE

Zaštitnik potrošača

VELIKA FORD PREVARA KUPACA! Radnici priznali da su u fabrici namerno ugrađivali FALŠ MENJAČE, EVO U KOJE MODELE

Podeli vest

Reč je o defektu koji može dovesti do potpunog gubljenja snage motora, i to pri kretanju velikim brzinama

Sedmorica radnika koja su radila na razvoju i lansiranju novih "Fordovih" modela "fijesta" i "fokus" priznali su da je ta kompanija učestvovala u prevari kupaca, tako što im je svesno prodavala automobile s neispravnim menjačima. Reč je o defektu koji može dovesti do potpunog gubljenja snage motora, i to pri kretanju velikim brzinama.

- Znali smo njihovu tajnu i ništa nismo učinili po tom pitanju - potvrdila su sedmorica zaposlenih iz te auto-kompanije.

 

 

Znali smo njihovu tajnu i ništa nismo učinili. Ruke su nam prljave, osećamo se grozno - Radnici "Forda"

Naime, pojedini modeli automobila s neispravnim menjačima prodavani su kupcima bez ikakve šanse da se menjači uopšte poprave.

- Ruke su nam prljave, osećamo se grozno - rekao je jedan inženjer koji je želeo da ostane anoniman, a koji je igrao ključnu ulogu u sklapanju i proveri spornih automobila.

 

 

Bez provere

Kad su ga pitali da li je kompanija ignorisala rana upozorenja svojih stručnjaka na neispravnost pojedinih menjača, zaposleni u "Fordu" potvrdio je da su vozila bila ispravna kad su ih dopremili na testiranje, ali su tokom probne vožnje i nakon hiljade pređenih kilometara bili svesni da nešto nije u redu. Inženjer je između ostalog rekao:

- Rečeno nam je: "Ništa ne proveravajte", dobili smo čudna naređenja. Nakon toga, ako postavljate pitanja, optuženi ste za pobunu. Neke od kolega su čak i pokušale da učine nešto, ali bezuspešno, a većini su ruke bile vezane. Ipak, bili smo svesni da će takvi menjači izazvati mehaničku katastrofu - ispričao je ovaj inženjer.

 

 

Ćutali godinama

Reč je o takozvanom DPS-6 menjaču s dvostrukom spojnicom zvanom "paueršift", koja je upotrebljena u čak dva miliona automobila "fokus" i "fijesta" prodatih u protekloj deceniji. To je postalo predmet masovnih parnica i savezne istrage za prevaru.

U "Fordu" su bili svesni do koje mere je DPS-6 loš još od 2011. godine. Dizajn je do te mere neuspešan da može izazvati potpuni gubitak snage motora tokom vožnje, i to na autoputu pri visokim brzinama.

 

Odšteta od pola miliona dolara

U julu 2018. godine porota u Los Anđelesu je dodelila odštetu od 554.000 dolara vlasniku koji je optužio "Ford" da mu je "na prevaru prodao 'fokus' sa DPS-6 uprkos tome što je znao da ne može da se popravi".

Dokaz da su u "Fordu" svesni problema je to što su vlasnici "fokusa" 2014-2016. i "fijeste" 2014-2015. dobili ponudu za produženu garanciju na sedam godina ili 160.000 milja (257.495 kilometara), dok je standardna garancija pet godina ili 100.000 milja (160.934 km).

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Treba svi da ih tuže i uzmu im novac dok ne bankrotiraju.

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 4 godine

Da li je prevara kada proizvodjaci kazu-napisu da neko-svako vozilo trosi 6L goriva na 100 km. I sa takovom informacijom proda vozilo . Medjutim u mnogim auto-magazina vrse i probnu-test voznju pa se dobije rezultat od recimo 7-8L. na 100km.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija