• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

05.02.2020

16:08 >> 17:30

BANKE STAVLJAJU KLIJENTE NA CRNU LISTU: Ne daju im čekove, minus, kartice, a kreditno su sposobni!

Zaštitnik potrošača

BANKE STAVLJAJU KLIJENTE NA CRNU LISTU: Ne daju im čekove, minus, kartice, a kreditno su sposobni!

Podeli vest

Na stotine građana bez zvaničnog objašnjenja odbijene za neki od bankarskih proizvoda. Nezvanično, službenici im rekli da je to zbog tužbe kojom potražuju nezakonito uzet novac. Prebacite platu u drugu banku, savetuju stručnjaci

Ako ste tužili ste banku zato što vam je nezakonito naplatila trošak obrade kredita, osiguranje kod NKOSK-a ili po nekom sličnom osnovu, nemojte se iznenaditi ako vam bez objašnjenja ubuduće ne obnove dozvoljeni minus, odbiju da izdaju čekove, ne odobre kredit ili ukinu kreditnu karticu, piše Zaštitnik potrošača.

 

 

Na stotine klijenata u nekoliko banaka našlo se u ovoj situaciji, iako su kreditno sposobni i obaveze izmiruju na vreme.

Koja banka vas pokrade, kaznite je tako što ćete je odmah promeniti, a ne čekati da lopov glumi gazdu
Dejan Gavrilović, 'Efektiva'

Zvanično nisu dobili obrazloženje zašto su im uskraćeni pomenuti bankarski proizvodi, jer banka ima pravo da to učini, ali su svi do jednog koji su po svoj prilici žrtva bankarske osvete, dobili nezvaničnu, usmenu informaciju od službenika da je to cena koju plaćaju jer su tužili banku.

 

 

Niz banaka

- Prvi put nakon 20 godina banka je odbila da mi izda čekove i produži dozvoljeni minus, bez objašnjenja. Ne treba mi objašnjenje sve mi je jasno, tužio sam ih za naknadu za obradu kredita. Sve drugo je isto kao pre, redovno izmirujem sve obaveze, a i primanja su mi redovna - ispričao je Igor Vujović.

Na njega se nadovezuje Cvetana Radić, kojoj je, kako kaže, službenica nezvanično rekla da je za nju nema čekova jer je tužila banku.

- Žao mi je što nisam snimila šta mi je rekla - kaže Radićeva.

 

 

Goranu Kovačeviću zbog tužbe nije odobren novi kredit, a u pojedinim bankama tužiocima je uskraćen takozvani premijum paket koji im je omogućavao niz usluga i povoljnosti. Svi koji su se javili su klijenti različitih banaka.

Bankarska logika

Predsednik udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" Dejan Gavrilović potvrđuje da se i njima svakodnevno javljaju ljudi koji su zbog tužbi dospeli na crnu listu banaka.

 

 

Za šta sve možete da tužite banku

1. Jednostrano povećavanje kamatne stope

2. Naplata kredita po višem kursu

3. Troškovi obrade kredita

4. Provizija za Nacionalnu korporaciju (osiguranje stambenih kredita)

5. Nezakonita stopa zatezne kamate

- Čak su nam dostavljali izveštaje kreditnog biroa kao dokaz da su kreditno sposobni, a banka neće da im odobri ništa - ni kredit, ni kreditnu karticu, dozvoljeni minus, čekove...

Banke imaju pravo da im ne odobre pozajmice i nisu dužne da im daju objašnjenje. Logika kojom se banke vode je osveta klijentima koje traže svoj novac nazad.

Banke smatraju da one imaju pravo da ukradu, ali da klijent nema pravo da ih tuži.

Jedini način, a i savet je u tim slučajevima da se promeni banka, jer odlazak klijenata za njih je najgora kazna.

 

 

Zašto biste nastavili da sarađujete sa bankom koja vas potkrada? Promenite banku - kaže Gavrilović i apeluje:

- Dragi potrošači, shvatite da je vaša plata vaše vlasništvo i da je izbor banke slobodna volja. Ima ih dovoljno na tržištu da je svaka zamenljiva sa nekoliko minuta posla. Ne robujte navikama! Koja banka vas pokrade, kaznite je tako što ćete je odmah promeniti, a ne čekati da lopov glumi gazdu! Ako tako budemo složno radili, u svakoj prilici i prema svakoj vrsti krađe, lopova će biti sve manje! Ili ćete čekati "da vam Đura oprosti što vas je tukao"?

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

 

Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17