• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

26.02.2020

15:11

OTIMAČINA! PEĐA M. OGORČEN NA MOBILNOG OPERATERA: Ugasili mi pripejd karticu i uzeli 5.000 dinara, VIP ME JE OPLJAČKAO!

Zaštitnik potrošača

OTIMAČINA! PEĐA M. OGORČEN NA MOBILNOG OPERATERA: Ugasili mi pripejd karticu i uzeli 5.000 dinara, VIP ME JE OPLJAČKAO!

Podeli vest

Ukoliko ne dopune karticu u roku od tri meseca, VIP im blokira broj, a sav postojeći kredit poništava. Reč je o krađi, tvrdi Peđa A., koji je ostao bez pozamašne sume novca

Pripejd korisnici VIP-a besni su na ovog operatera zbog ograničenog roka važenja kredita na tri meseca. Nakon pomenutog perioda sav novac na računu koji im je preostao se briše, a kartica blokira. Ponovo je mogu koristiti tek kada uplate novu dopunu, ali trajno ostaju bez sredstava koja su imali, piše Zaštitnik potrošača.

Da bih aktivirao ponovo taj broj, moram da uplatim novih 200 dinara, ali stari kredit neću povratiti
Peđa A.

Klijenti smatraju da je ovo krađa jer niko nema prava da im uzme novac na ovakav način, a jedan od njih je Peđa A., kome je ovaj mobilni operater poništio 5.000 dinara kredita sa pripejd kartice.

On je želeo da taj broj prebaci na postpejd paket i da mu u to uključe i više od 5.000 dinara koje je imao na njoj. Međutim, rekli su mu da je to nemoguće, pa je uzeo novi postpejd, a stari pripejd sa pozamašnim kreditom je zadržao.

To je nezakonito

- Da li je VIP jedina mreža sa ograničenim važenjem pripejd uplate? Ukrali su mi 5.000 dinara! Tražio sam im da novac pre isteka pripejd broja bude prebačen na postpejd. Rečeno mi je da je to nemoguće. U VIP podršci žale slučaj, bez ikakvog uputstva da bi se stvar mogla rešiti. Morao sam da uzmem nov postpejd broj, a onda su mi dva meseca kasnije ugasili pripejd, brišući sav novac sa kartice - kaže Peđa. A.

 

Kako kaže, s obzirom na to da je uzeo pripejd, nije imao potrebe da dopunjava staru karticu, na kojoj je bilo više od 5.000 dinara.

- Deaktivirali su karticu i uzeli sav kredit sa nje. Dok im se pravo na deaktivaciju i može priznati, mada je rok od tri meseca izuzetno kratak, nemaju nikakvo pravo na brisanje kredita. Nisu pružili nikakvu uslugu koja bi to opravdala. Stoga, reč je o krađi. Da bih aktivirao ponovo taj broj, moram da uplatim novih 200 dinara, ali stari kredit neću povratiti. Kakva logika dozvoljava da ugase broj sa više 5.000 dinara kredita, broj koji ljudi zovu skoro svakodnevno. To što rade je nezakonito - ogorčen je ovaj klijent VIP-a.

Zloupotreba

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević smatra da u ovom slučaju VIP ozbiljno krši prava potrošača i dovodi ih u zabludu.

- To što oni rade je marketinški trik, manipulacija, loša poslovna politika, gde i te kako ima mesta za žalbu i reagovanje nadležnih organa. Niko nema prava da blokira vaš novac na vašem računu i da vas natera da kredit, recimo, od 200 dinara potrošite za 90 dana, jer je tako odlučeno u ovoj kompaniji.

 

 

Oni uzimaju od potrošača ono što je već plaćeno, što je zloupotreba. Nisam ja odložio plaćanje, nego sam dao svoj novac, za šta bi trebalo da mi budu zahvalni
Petar Bogosavljević, Pokret potrošača

Zaštita potrošača je na prvom mestu i ne sme se vršiti pritisak na njih zarad nečije zarade i boljeg poslovanja - izričit je Bogosavljević i dodaje:

- Oni uzimaju od potrošača ono što je već plaćeno, što je zloupotreba. Nisam ja odložio plaćanje, nego sam dao svoj novac, za šta bi trebalo da mi budu zahvalni jer ih mi na taj način kreditiramo. Teraju nas da uplaćujemo više nego što nam je potrebno.

Ovo nije direktno uređeno zakonom kao zabrana ponašanja, ali ne može sve zakonom ni da se zabrani, postoje određeni ekonomski principi kojih se moraju pridržavati, a ovo je najmanje u skladu sa etičkim normama - kaže Bogosavljević.

 

 

On napominje i da je rok od tri meseca veoma kratak.

- Ovo je nedopustivo. Bilo bi dobro ako bi neko pokrenuo pitanje ustavnosti takve odluke - dodaje Bogosavljević.

VIP: Posle 13 meseci gasimo broj

Prema poslovnoj politici VIP-a, korisnici pripejd usluga ostaju bez sredstava na kartici ukoliko u roku od tri meseca od prethodne dopune ne uplate dodatna sredstva.

- Ako koristite pripejd telefonsku karticu, vaš kredit traje tri meseca od dana uplate. Svaki put kada dopunite kredit važenje celokupnog kredita se produžava za nova tri meseca (ali samo ukoliko to učinite u roku od tri meseca).

 

 

 

Ako vam istekne kredit, biće vam omogućen samo dolazni saobraćaj na SIM kartici. Pripejd kartica traje 13 meseci od datuma kada je aktivirana. Svaki put kada dopunite kredit važenje kartice se produžava za novih 13 meseci.

Ako neko vreme ne uplaćujete kredit i on vam istekne, u narednih mesec dana omogućen vam je samo dolazni saobraćaj, ne i odlazni.

Dakle, možete da primate pozive, ali ne i da pozivate, da primate SMS, ali ne i da šaljete. Ako je prošlo više od 13 meseci od poslednje dopune, zaključićemo da ne koristite karticu. Ona će isteći i nećete više moći da koristite taj broj - kažu u VIP-u.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZVEROG

pre 4 godine

Pređi u Telenor, tamo je još "lepše, 60 dana...

Rade

pre 4 godine

To isto radi i naš MTS. Nema ovde mogućnosti da vam dokažem i pokažem snimke sa mog ekrana......

Sasa

pre 4 godine

Sve su to lopovska posla. Cini mi se da nigde u svetu mobilni operatori ne zaradjuju vise i isto tako klepaju napaceni narod. Mts,telenor,vip,bez tazlike su svi lopovi!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija