• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

17.03.2020

18:31

SRAMOTNO! NUMANOVIĆ BI I VAZDUH NAPLATIO: Tvrde da ne naplaćuju 200 dinara po spratu za uslugu nošenja, A IMAMO DOKAZ DA LAŽU!

Zaštitnik potrošača

SRAMOTNO! NUMANOVIĆ BI I VAZDUH NAPLATIO: Tvrde da ne naplaćuju 200 dinara po spratu za uslugu nošenja, A IMAMO DOKAZ DA LAŽU!

Podeli vest

Osim troškova prevoza, odbijanja montaže nameštaja na zidove, poznati salon svojim kupcima naplatiće dodatno za svaki stepenik preko kog pređe dok dostavi nameštaj

U salonima nameštaja "Numanović" svojim kupcima naplaćuju prevoz, montažu (ako je proizvod jeftiniji od 20.000), ali i uslugu nošenja stvari, i to po čak 200 dinara za svaki sprat ukoliko kupci žive u zgradi bez lifta!

Da trgovci ne prezaju više ni od čega kako bi zaradili koji dinar više, pokazuje i to što ove usluge naplaćuju čak i ljudima koji planiraju da im plate i po nekoliko stotina hiljada dinara, a ne pada im na pamet da nagrade svoje verne kupce tako što će im poručeni i plaćeni nameštaj izneti na sprat gratis.

 

 

- Za kupovinu u iznosu većem od 20.000 dinara prevoz se naplaćuje 1.500 dinara na teritoriji Beograda. Montaža se ne naplaćuje, ali naši radnici ne kače elemente na zid. Ukoliko živite u zgradi bez lifta, naplaćuje se 200 dinara po spratu i taj novac se kolegama daje na ruke - rekli su nam u ovom salonu nameštaja.

Užasnut kupac

Upravo ovo se dogodilo Beograđaninu M. M. (29), koji je želeo da iskešira skoro 100.000 dinara za ugaonu garnituru, ali je od toga odustao kada mu je rečeno da za ovu neobičnu uslugu mora da izdvoji dodatnih 1.000 dinara jer živi na petom spratu.

- Uskoro se useljavam u novi stan koji je potpuno prazan, pa već nedeljama obilazim razne salone nameštaja po Beogradu i detaljno se raspitujem kako bi pronašao najkvalitetnije, najfunkcionalnije i najlepše komade. Kod prodavaca se uvek raspitam i o cenama prevoza i montaže, jer se od salona do salona veoma razlikuju, a ne koštaju malo. Put me je naveo i u jedan od nekoliko salona nameštaja "Numanović".

 

 

Tamo sam pronašao odličnu ugaonu garnituru po ceni od 120.000 dinara, ali je na popustu koštala 83.000 dinara. S obzirom na to da ni akcijska cena nije mala, ponadao sam se da ću prevoz i montažu dobiti na poklon, jer u nekoliko drugih salona u kojima sam bio, ukoliko kupovina pređe preko određenog limita, ove usluge budu gratis i na taj način nagrađuju svoje verne kupce - rekao je naš sagovornik.

Odustao iz inata

Kako kaže, malo je falilo da naruči ugaonu garnituru, kada mu je radnica objasnila da će morati da iskešira još hiljadu dinara samo zato što njegova zgrada nema lift.

- Rekli su mi da gratis dostava kod njih nije praksa i da će me prevoz koštati 1.500 dinara. To je bio mali šok za mene, jer ponavljam ne ostavljam im malo novca, ali sam pomislio, kad ću dati tolike pare, pa daću i još tih 1.500 dinara. Ali tu iznenađenjima nije bio kraj! Prodavačica me je pitala na kom spratu živim.

 

 

To mi je bilo u prvu ruku malo čudno, ali odgovorih joj da se moj stan nalazi na petom spratu. Pitala je ima li moja zgrada lift, a na moj odričan odgovor, kao da mi je neko lupio šamar: "E, onda ćete i za svaki sprat morati da platite po 200 dinara." Bio sam, malo je reći, šokiran - kaže on i dodaje:

- Iznervirano sam je pitao šta tačno plaćam, a ona mi je rekla da je to naknada za nošenje stvari. Tolike sam salone obišao, nigde nisam čuo da se svaki sprat naplaćuje 200 dinara. Sramota! Nije problem da iz novčanika izvadim još 1.000 dinara, ali neću iz principa. Nikada više neću ući u taj salon jer smatram da nisu fer prema svojim kupcima - napominje M. M.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović ističe da zakon ne zabranjuje naplatu ovih troškova, ali bi bilo lepo prema potrošačima da bar na nečemu uštede i dobiju ovu uslugu gratis.

- U ovom salonu nisu prekršili zakon, oni imaju pravo to da naplaćuju, ali sa druge strane, kupci treba da odluče da li će da kupuju kod njih ili ne. Dobro je što su potrošaču rekli da se to plaća, jer po zakonu moraju kupce da obaveste o svim dodatnim troškovima.

 

 

E, sad, ako gledamo iz ugla potrošača, bilo bi lepo da su te usluge besplatne. Ako već uzimaju tolike pare, tu su sigurno i dobre marže, pa im je i zarada dobra, ne bi bilo loše da su te usluge gratis i da potrošači na taj način uštede bar malo - napominje on i dodaje:

- S obzirom na to da novac za unošenje stvari dajete radniku na ruke, pitanje je da li to plaćate "Numanoviću" ili nekom privatniku čije je usluge salon nameštaja iznajmio - kaže Gavrilović.

Tvrde da ne naplaćuju, imamo dokaz da lažu

U kompaniji Numanović tvrde da ne naplaćuju uslugu nošenja

- Što se tiče isporuke nameštaja "Numanović", isporuka se sastoji od montaže nameštaja i transporta nameštaja. Montaža je besplatna, dok se transport naplaćuje po cenovniku. Transport nameštaja po važećoj poslovnoj politici obuhvata prevoz od magacina naše kompanije do adrese kupca.

 

 

Naglašavamo da svaki dodatni trošak koji kupac može imati nije deo prihoda kompanije "Numanović" - kažu u ovoj kompaniji. 

Iako negiraju da naplaćuju ovu uslugu, redakcija Zaštitnika kao dokaz ima snimljen razgovor sa operaterom ove kompanije koji jasno kaže da se nošenje nameštaja po spratu košta 200 dinara.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 4 godine

Ima gospodin 100000 dinara za garnituru a nece da plati hiljadu dinara za dva jadnika kojima ce puci kičma dok mu to iznesu na peti sprat.Bezobrazluk...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija