• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

19.03.2020

13:45

ČUVAJTE SE PREVARE! U NAZIVU JEDNO, U SASTAVU NEŠTO DRUGO: U prodaji guščija, ćureća i pačija pašteta a VIŠE OD POLA KOKOŠIJEG MESA?!

Zaštitnik potrošača

ČUVAJTE SE PREVARE! U NAZIVU JEDNO, U SASTAVU NEŠTO DRUGO: U prodaji guščija, ćureća i pačija pašteta a VIŠE OD POLA KOKOŠIJEG MESA?!

Podeli vest

Na "delikata" paštetama piše da su od pačijeg, odnosno ćurećeg ili guščijeg mesa, a tek ako uspete da pročitate sitno ispisan sastav, shvatićete da veći udeo čini meso od kokoške

Prevarama sa mesnim prerađevinama nema kraja. Posle Zaštitnikove priče o "Neoplantinoj alpskoj kobasici od čistog svinjskog mesa", potrošači su nam ukazali i na "delikata" paštete.

Najopasnije je što je ova mesna prerađevina omiljena među decom koja je često jedu za doručak i večeru, bez obzira na to da li je pašteta označena kao "jetrena", "posna", "riblja" ili "pileća"
Milka Raičević, nutricionista

Naime, guščija, pačija, ćureća pašteta, pa još pod imenom "delikata" - zvuči kao skup i zdrav specijalitet, ali ne i kada ovi proizvodi izlaze iz fabrike "Juhor". Na konzervama u kojima su upakovane "delikata" paštete jasno piše "pašteta od pačijeg mesa", odnosno ćurećeg ili guščijeg.

Međutim, proizvođač je izostavio i te kako važnu informaciju, a to je da u ovim paštetama isto toliko ima i kokošijeg mesa, što je bez sumnje obmana potrošača.

Tako "delicata" pašteta od guščijeg mesa sadrži 15 odsto mesa ove pernate životinje, ali isto toliko i kokošijeg. Isto je i sa pačijom - polovina mesa je pačetina, a polovina kokošije. Obe su dodatno "obogaćene" sa pet odsto pileće jetre, tako da je meso patke, odnosno guske u manjini.

 

 

Nešto bolja situacija je sa "delikatom od ćurećeg mesa", koja sadrži 20 procenata ćuretine, a 10 odsto kokošijeg mesa. Pored toga, više od polovine ovih namaza čine bujon, krompirov skrob, belančevinasti proizvodi od soje i mleka, stabilizatori i emulgatori (pogledajte grafiku).

Obmana kupaca

Domaći stručnjaci napominju da je ovo obmana i prevara potrošača, jer ono što je naznačeno na pakovanju nema veze sa sastavom samog proizvoda. Prema njihovim rečima, ovo je prevarno oglašavanje, jer je nedopustivo da se u namirnici, recimo od ćuretine ili pačetine, nalazi minimalni udeo tog mesa.

 

 

Ovaj slučaj bi trebalo prijaviti veterinarskoj inspekciji, koja bi morala da uzme uzorke paštete na analizu i da utvrdi tačnu količinu sastojaka
Pokret potrošača

U Pokretu za zaštitu potrošača Beograd objašnjavaju da se u konkretnom slučaju radi o nepotpunom informisanju, odnosno obmani potrošača.

- Kompanija je dužna, po osnovu Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, da navede sve sastojke proizvoda po opadajućim vrednostima.

Po međunarodnoj regulativi i našim propisima, proizvođač je dužan da naziv pašteti da na osnovu dominantnog sastojka koji je prisutan.

- Ovaj slučaj bi trebalo prijaviti veterinarskoj inspekciji, koja bi morala da uzme uzorke paštete na analizu i da utvrdi tačnu količinu sastojaka. Takođe i da kaže na osnovu kojih elemenata proizvođač ne poštuje Zakon o bezbednosti hrane - smatraju u ovom Pokretu.

Pašteta je otpad

Nutricionista Milka Raičević smatra da je pašteta ubedljivo najnezdravija namirnica, dok ostale mesne prerađevine nisu štetne ako se pravilno konzumiraju.

 

 

- Od paštete, ali bogami i viršli, nema gore hrane! U pašteti se nalazi sve ono najgore po zdravlje ljudi - kandže, kljunovi, nitrati, veštačke boje, so... Naravno da niko neće da dobije rak ako pojede jednu paštetu u 15 dana, ali ako je konzumira svakodnevno, onda je vrlo verovatno da hoće. Zbog lošeg kvaliteta tu je svakako i povišen holesterol, zatim gojaznost.

Foto: Informer DN

 

Najopasnije je što je ova mesna prerađevina omiljena među decom koja je često jedu za doručak i večeru, ali je imaju i kao užinu u vrtićima, bez obzira na to da li je to pašteta označena kao "jetrena", "posna", "riblja" ili "pileća" - upozorava Milka Raičević.

Pileća pašteta puna otpada

Situacija sa drugim "Juhorovim" paštetama van brenda "delikata" još više je zabrinjavajuća. Tako u "Juhorovoj" pilećoj pašteti najveći udeo čini mašinski separisano pileće meso (20%). Čistog pilećeg ima duplo manje, ali zato 70 odsto sastojaka su skrob, i najštetniji emulgatori i pojačivači ukusa poput E621 i stabilizatora E407. Obojena je crvenom košenila bojom, koja se dobija iz buba.

Njena koleginica Jovana Ferluga apeluje na potrošače da moraju pažljivo da čitaju deklaraciju kako bi bili upoznati sa onim što zaista kupuju.

 

 

- Sa mesnim prerađevinama je najveći problem, jer tu svega ima, a proizvođači se dovijaju na razne načine da više zarade i izbore se za tržište. Ovo je zaista obmana, jer ukoliko vi kupujete zaista pačiju paštetu, onda tog mesa mora biti u najvećem procentu, do 100 odsto, a nikako u kombinaciji sa drugim mesima, jer je to onda poluproizvod, nikako pašteta od jednog mesnog sastojka. Još gore je što je, osim više vrsta mesa, proizvođač u ove prerađevine stavljao i veštačke dodatke, emulgatore, pojačivače ukusa i mirisa - kaže Ferluga.

Kompaniji "Juhor" poslali smo pitanja povodom obmane sa "delikata" paštetama, ali odgovore nismo dobili.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija