• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/blic

20.03.2020

18:30

GRAĐANIMA I PRIVREDI OSTAĆE 300 MILIONA EVRA: Evo šta bi trebalo da radite da biste odložili plaćanje rata kredita

Zaštitnik potrošača

GRAĐANIMA I PRIVREDI OSTAĆE 300 MILIONA EVRA: Evo šta bi trebalo da radite da biste odložili plaćanje rata kredita

Podeli vest

Banke u Srbiji imaju tri dana da obaveste (objavom na internet strani) svoje klijente o odluci Narodne banke, po kojoj su banke dužne da dužnicima (fizičkim licima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima) ponude moratorijum na otplatu obaveza u narednih 90 dana.

Ako dužnik u roku od 10 dana od dana objavljivanja obaveštenja ne odbije ponudu da ne plaća obaveze smatraće se da ju je prihvatio.

Dakle, samo oni građani koji sami hoće da nastave da plaćaju kredite i tokom trajanja vanrednog stanja, treba da se jave banci i obaveste je o tome, dok drugi ne moraju ništa da rade, pošto će banka posle 10 dana automatski prestati da im naplaćuje rate, piše Kamatica.

 

Banke ne mogu da tokom vanrednog stanja obračunavaju zateznu kamatnu stopu na dospela potraživanja, a prema odluci NBS ne mogu ni da pokrenu izvršenje ni prinudnu naplatu. Takođe, banka ne može da prevali na svoje klijente nikakve troškove koje ima u vezi ove odluke.

Posle isteka moratorijuma, dužnici nastavljaju normalno da otplaćuju svoj kredit, tako da će im se datum otplate poslednje rate kredita samo pomeriti za tri meseca unapred.

 

 

 

Ovaj potez države, odnosno Narodne banke Srbije, koliko će značiti dužnicima, posebno krizom pogođenih sektora, toliko neće biti dobar banke, iako se ne radi o otpisu rata, već samo o odloženom plaćanju.

Prema podacima Narodne banke Srbije, potraživanja bankarskog sektora od privrede krajem januara iznosila su 11 milijardi, a od stanovništva 9,5 milijardi evra.

 

 

 

Gledajući podatke o prihodima bankarskog sektora iz prethodnog perioda ova mera će u naredna tri meseca sačuvati u džepovima privrede i građana više od 300 miliona evra.

Prema poslednjim objavljenim bilansima banaka, u trećem tromesečju prošle godine prihodi od kamata bankarskog sektora iznosili su oko 320 miliona evra.

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

 

Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija