• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: ZP

27.03.2020

12:56

PODIVLJALE CENE LIMUNA: Cena za kilogram prešla sve moguće granice

Zaštitnik potrošača

PODIVLJALE CENE LIMUNA: Cena za kilogram prešla sve moguće granice

Podeli vest

Potražnja za agrumima, ali pre svega za limunom povećana je za čak 30 odsto. Voća ima dovoljno, ali cene rastu iz dana u dan

Do pre nekoliko dana limun je mogao da se kupi po ceni od 130 do 150 dinara, ali na današni dan najmanja cena za kilogram je 200 dinara. U brojnim trgovinama prodaje se i po čak 360 dinara po kilogramu. 

Prema podacima Privredne komore Srbije tražnja za agrumima je povećana za 30 odsto. Ubedljivo se najviše kupuje limun, i u trgovinama i na pijacama. Kako pišu Večernje novosti, u četvrtak je na kvantaškoj pijaci kilogram koštao od 160 do 200 dinara.

Sada nam taj citrus stiže iz Turske i Španije, a sezona u Grčkoj je završena. Potrošači treba da računaju da od maja kreće uvoz limuna iz Afrike i Argentine, i njegova cena će, kao i svake godine, biti viša, oko 300 dinara.

 

 

Građani su zabrinuti da bi moglo da dođe do značajanih problema u lancu snabdevanja južnim voćem zbog pandemije virusa korona, koja dovodi do zatvaranja granica i luka, što bi otežalo dopremanje tih proizvoda. Za sada sve funkcioniše. Iz trgovinskih lanaca poručuju da nema nikakvih problema sa snabdevanjem južnim voćem, da robu redovno dobijaju od distributera i da se cene neće menjati.

- Situacija sa transportom robe je znatno poboljšana - kaže za "Novosti" Aleksandar Bogunović iz PKS. - Prošle nedelje zadržavanja su bila duža od 10 sati, to je sada drastično smanjeno i pojedinih dana nema čekanja. Napravljeni su zeleni koridori, roba prolazi, samo vozači koji uđu moraju da poštuju pravilnik ponašanja.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

Zakon ponude i potražnje: kad je tražnja nekog proizvoda povećana, prodavac tom proizvodu povećava cenu - to je normalno reagovanje svakog prodavca, svejedno je da li je to na pijaci ili u prodavnici.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija