• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: ZP

01.04.2020

13:20

MOGU DA SE ZAPALE, DA VAS OTRUJU ILI UGUŠE: Većina paketa naručenih preko interneta ne prolazi ovaj test

Zaštitnik potrošača

MOGU DA SE ZAPALE, DA VAS OTRUJU ILI UGUŠE: Većina paketa naručenih preko interneta ne prolazi ovaj test

Podeli vest

Ako ste već imali sreće pa vam u paketu nije bila upakovana cigla, evo nove opasnosti: šanse su 66 posto da artikl koji ste kupili ne prolaze test bezbednosti - odnosno da bi se mogao zapaliti, uzrokovati strujni udar ili biste se njime, ne daj Bože, mogli da ugušite.

Takve su rezultate, naime, pokazale analize šest evropskih udruženja za zaštitu potrošača koja su putem internet trgovina kao što su Amazon, AliExpress, eBay i Wish naručivale uređaje i proveravale da li proći uobičajene evropske testove bezbednosti.

Među njima su bili uređaji za otkrivanje dima i ugljen-dioksida, igračke, USB kablovi i adapteri, odeća - pa čak i sredstva za izbeljivanje zuba.

Analize su uz pomoć specijalne Međunarodne mreže za potrošačko testiranje i istraživanje sprovele belgijska, italijanska, holandska, danska, nemačka i britanska organizacija za zaštitu potrošača, dok su Španci i Portugalci učestvovali u objavi rezultata.

 

 

Svaki naručeni artikal prvo je bio podvrgnut “vizuelnoj” inspekciji, a posebno je šokantno da je već i takva “primitivna” analiza bila dovoljna da se dođe do zaključka kako s predmetom nešto ne štima.

Na primer, igračke su imale delove koje je vrlo lako odvojiti od ostataka, a pristigli su i primerci majica s kapuljačama koje su imale predugačke vezice i predstavljale realnu mogućnost da će se dete udaviti.

Ostali uređaji i artikli koji su na prvu izgledali pristojno, završili su na analizi u laboratoriju gde su istražena i njihova brojna druga svojstva.

Foto: pixabay.com

Neki od rezultata bili su zapanjujući.

Tri od četiri USB punjača i putnih adaptera “pali” su na testu jer se pregrevaju ili mogu izazvati strujni udar, a većina testiranih bila je jeftina i produkt nepoznatih brendova.

Alarmantni su i rezultati testiranja igračaka: od ukupno 29 artikala koji su bili podvrgnuti analizi, njih devet imalo je u sebi nedozvoljen nivo ftalata, supstanci koji pomažu da igračke budu mekane, ali za koje se sumnja da mogu uticati na hormone pa su zato propisane tačne količine prisustva ftalata koji su dopušteni u proizvodima.

Ipak, svaka treća igračka imala je prekomernu količinu ftalata, a u nekima od njih je bila i do 200 puta veća od dopuštenog.

Posebno je zabrinjavajuće naručivanje odeće za decu putem interneta: 14 od 16 artikala imalo je delove - pantljike, dugmiće i ostalo - prisutno izvan dopuštenih okvira, što znači da opasnost za decu preti od čak 87 posto naručene odeće.

Istraživači su posebnu pažnju posvećivali uređajima za detekciju dima kod kojih su rezultati bili najrazočaravajući: ni jedan od sedam naručenih uređaja za detekciju ugljen monoksida nije uspeo detektovati prisustvo gasa, a četiri među njima pritom su bila i pretiha.

 

 

Osim toga, zaštitnici potrošača putem interneta naručili su i analizirali četiri uređaja za detekciju dima, ali, ni jedan od njih nije uspeo detektovati dim od gorućeg drva, pamuka ili plastike.

Rizičnim se pokazalo i kupovanje sredstava za izbeljivanje zuba preko online trgovina: sedam od deset testiranih primeraka raznih brendova u sebi je sadržalo previsok nivo hidrogen peroksida za kućnu upotrebu, i to od 14 do 70 puta veći od propisanog, i od kojih dva proizvoda ne bi bila legalna za upotrebu ni u stomatološkim ordinacijama.

Kako napominju iz evropskog udruženja za zaštitu potrošača BEUC, čije su članice i napravile testiranje, analiza pokazuje kako su online trgovine, usprkos činjenici da s vremena na vreme uklanjaju proizvode za koje se pokaže da nisu ispravni, i dalje mesto na kojem je moguće kupiti artikl koji ne zadovoljava standarde.

POČINJE DOSTAVA SA PIJACA NA KUĆNU ADRESU: Evo kako ćete moći da naručite voće i povrće

- Problem leži u činjenici da se dobar deo online trgovina ne smatra odgovornim za bezbednost proizvoda koji se putem njih prodaju pa onda niti dovoljno ne kontrolišu artikle, proizvođače niti prodavce - poručili su iz BEUC-a.

 

 

Direktorka Monique Goyens poručila je da online trgovina jednostavno nije sigurna poput klasične trgovine, najpre zato što same platforme ne posvećuju dovoljno pažnje bezbednosti već proizvode uklanjaju tek nakon upozorenja koja im pristižu iz udruženja za zaštitu potrošača.

- Vreme je da EU prisili online trgovine da budu odgovorne za robu koju prodaju te da se što pre nađu pod nadzorom evropskih tela - poručila je Goyens.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17