• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/telegraf

02.04.2020

14:48

KUPUJETE ILI PRODAJETE AUTOMOBIL? Ne radite to na reč, makar je u pitanju prijatelj, kum ili rođak, bilo kakav ugovor BOLJI JE OD NIKAKVOG!

Zaštitnik potrošača

KUPUJETE ILI PRODAJETE AUTOMOBIL? Ne radite to na reč, makar je u pitanju prijatelj, kum ili rođak, bilo kakav ugovor BOLJI JE OD NIKAKVOG!

Podeli vest

Notari trenutno overavaju samo hitne ugovore, a šalteri poreskih uprava su zatvoreni...

Trenutna situacija sve nas je zatekla i poremetila nam planove, pa tako i svima onima koji su planirali da kupe ili prodaju auto. Kad kupujete automobil sa auto-placa, tu je situacija nešto lakša i sigurnija jer ne morate da pravite kupoprodajni ugovor i plaćate porez na prenos vlasništva, piše Telegraf. 

 

 

 

Međutim, ako želite da auto, kupite od fizičkog lica, odnosno ako želite da prodate svoj automobil, tu je situacija dosta složenija jer notari trenutno overavaju samo hitne ugovore, a šalteri poreskih uprava su zatvoreni.

Ako ipak nađete notara 

Redakcija sajta Polovni automobili kontaktirala je nekoliko kancelarija javnih beležnika (notara) i pitala da li može da se overi kupoprodajni ugovor za automobil.

I dok je nekoliko notara reklo da to trenutno nije moguće, u nekoliko kancelarija nam je saopšteno da ipak jeste moguće, ali savetuju da ih prvo kontaktirate i da im pošaljete obrazloženje zašto je potrebna hitna overa kupoprodajnog ugovora, nakon čega će vam oni, ako to bude prihvaćeno, zakazati overu.

 

Ukoliko ovo uspete, zahtev za plaćanje poreza na prenos vlasništva, možete podneti i elektronskim putem preko sajta Poreske uprave.

Nikako na reč 

Savetujemo da ne radite samo na reč, makar to bio dobar prijatelj, kum ili rođak. Potrudite se da ostane pisani trag, a poželjno je i da obe strane imaju svedoke.

 

 

Posetilac sajta Polovni Automobili ispričao je da je prodao automobil i da je sa kupcem napravio ugovor koji nije overio kod notara.

"Pored svih standardnih podataka koji se stavljaju u kupoprodajni ugovor - svi podaci o vozilu, kupcu i prodavcu, naveli smo i to da će se prenos vlasništva obaviti u roku od pet dana od dana ukidanja vanrednog stanja. Takođe smo stavili i da će svaku eventualnu štetu ili kaznu snositi kupac. A čak smo u ugovor stavili i brojeve novčanica kojima je kupac platio auto".

Zanimalo nas je koliko su ovakvi ugovori zaista validni. Zato smo se obratili stručnjacima i pitali - da li kupoprodajni ugovori važe ukoliko nisu overeni kod notara?

Advokat Uroš Nedeljković kaže da ako se u ovom trenutku odlučite za kupovinu automobila, budete veoma oprezni, jer kupoprodajni ugovor koji nije overen kod javnog beležnika ne proizvodi pravno dejstvo, odnosno takvim ugovorom se ne može preneti vlasništvo nad automobilom.

 

 

"Ovakav ugovor, pored toga što ne služi svojoj osnovnoj svrsi, jedino može služiti da strane koje su se njime na nešto obavezale, vrate jedna drugoj (kupac automobil, a prodavac novac) ili da pristupe naknadnoj overi kada se stvore uslovi za to. Postavlja se pitanje upotrebe takog vozila, odnosno njegove vožnje od strane nevlasnika, jer ugovorom čak i da je 'preneto' pravo svojine, ono se stiče tek upisom u registar.

Sa stanovišta zakona vlasnikom se smatra samo onaj ko je upisan u registar, slično kao i kod nekretina. Ako neko kupuje automobil na način koji nije podoban za prenos vlasništva, smatram mnogo rizikuje i da bi trebalo da bude veoma oprezan."

U svakom slučaju, bilo kakav ugovor je bolji od nikakvog.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

 

Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djura

pre 4 godine

Pitam se samo zasto je u Srbiji tolika birokratija,zasto ne postoje vlasnicke knjizice i zakonska obaveza da se auto prevede u roku od tri dana a sa kupoprodajnim ugovorom prodavac kod svog osiguranja odjavi auto i posao je zavrsen.Ps.Nadam se da ce Ministarka saobracaja ovo procitati.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija