• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

12.06.2020

15:59

KONAČNO OTKRIVENO - EPL NAMERNO KVARI TELEFONE POSLE 2 GODINE, sad plaćaju ogromnu kaznu! Evo kako da proverite vaš mobilni!

Zaštitnik potrošača

KONAČNO OTKRIVENO - EPL NAMERNO KVARI TELEFONE POSLE 2 GODINE, sad plaćaju ogromnu kaznu! Evo kako da proverite vaš mobilni!

Podeli vest

Italijanski sud potvrdio presudu prema kojoj je američki tehnološki div kažnjen jer je namerno usporavao starije modele telefona i tako primoravao korisnike da kupe nove modele

Italijanski sud je odbio žalbu "Epla", koji će sada morati da plati kaznu od 10 miliona evra.

Naime, nezavisni testovi sprovedeni 2017. godine pokazali su da je "Epl" u svoje ajfon telefone namerno ugradio tajni sistem koji im smanjuje performanse, pa je zbog toga 2018. godine Italijanska agencija za zaštitu konkurencije (AGCM) podnela tužbu.

 

 

"Epl" je priznao da je usporavanje performansi ugradio zbog degradacije baterija, kako bi održao autonomiju uređaja čak i kada su baterije stare

Nakon što je izgubio sudski spor, "Epl" se žalio. Međutim, italijanski sud je žalbu sada odbio, pa je presuda postala pravosnažna.

To znači da će ova kompanija morati da plati kaznu u visini od 10 miliona evra.

Jeftine baterije

Nakon što su testovi ukazali da ajfoni usporavaju zbog promena implementiranih u iOS, "Epl" je priznao da je usporavanje performansi ugradio zbog degradacije baterija, kako bi održao autonomiju uređaja čak i kada su baterije stare.

 

 

"Epl" je "uporno predlagao" korisnicima ajfona 6 iz 2014. godine da ažuriraju operativni sistem svog uređaja onim koji je namenjen novijem ajfonu 7, "bez upozorenja da njegova instalacija može da smanji brzinu izvršavanja i funkcionalnost uređaja".

 

 

Kako da proverite brzinu telefona

 

1. Učitajte aplikaciju koja vam pokazuje brzinu glavnog čipa vašeg ajfona - aplikacija "Lirium Device Info Lite" je besplatna i daje gomilu informacija o unutrašnjoj aktivnosti ajfona.

2. Proverite brzinu glavnog čipa na aplikaciji - pritisnite dugme "Options" gore levo > This Device > CPU. Proverite "CPU Actual Clock" naspram "CPU Maximum Clock". Ako su obe brojke iste, vaš ajfon ne usporava.

3. Evo originalnih brzina čipova (Clock speed) za novije "Eplove" telefone (ajfon 6 i noviji):
- ajfon 6 i 6 plus: 1.4 GHz
- ajfon 6S i 6S plus: 1.84 GHz
- ajfon SE: 1.84 GHz
- ajfon 7 i 7 plus: 2.34 GHz

Štaviše, "Epl" nije ponudio nikakve posebne mere podrške za ajfon uređaje koji su imali takve operativne probleme i nisu više bili pokriveni zakonskom garancijom. Ipak, u decembru 2017. godine "Epl" je bio primoran da obezbedi mogućnost zamene baterija po sniženoj ceni od 29 dolara, što je znatno manje od pune cene od 79 dolara. 

Varali kupce

Pored toga, "Epl" je u iOS implementirao dodatno praćenje stanja baterija, a korisnicima se sada omogućava da isključe sistem usporavanja, koji se automatski pokreće kada nivo degradacije baterije postigne određenu vrednost.

"Eplu" to neće pomoći u izbegavanju plaćanja kazne italijanskom sudu, koji smatra da su zbog te skrivene karakteristike mnogi korisnici kupovali nove telefone kada su im pale performanse ajfona, što im je izazvalo dodatne troškove.

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cinik

pre 3 godine

Apple telefone u Srbiji kupuju samo prostitutke, kriminalci i sponzoruše, a oni iste menjaju na rok kraći od dve godine. Izvinjavam se ruralnim tipovima sa izraženim kompleksima niže vrednosi i/ili građanina drugog reda što ih nisam pomenuo u prvoj rečenici, pa to eto činim naknadno, čisto da se i oni osete pomenutim negde.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17