• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

18.06.2020

14:47

UHVATILA "FORMA IDEALE" U PREVARI, ODMAH JOJ OBRISALI KOMENTAR! Poznati salon manipuliše akcijskim cenama proizvoda, EVO KAKO!

Zaštitnik potrošača

UHVATILA "FORMA IDEALE" U PREVARI, ODMAH JOJ OBRISALI KOMENTAR! Poznati salon manipuliše akcijskim cenama proizvoda, EVO KAKO!

Podeli vest

Snežana Bošković raskrinkala je ovu kompaniju da jednu te istu kuhinju stalno prodaje po sniženoj ceni i da zapravo nikada nije ni koštala po prvobitno istaknutoj * Preko noći sa Fejsbuk stranice "Forma ideale" dokaz sa fotografijom izbrisan

Kada vidite da je neki proizvod u kompaniji "Forma ideale" na akciji, ne verujte da je reč o sniženju, već o marketinškom triku i obmani potrošača. Poslednji u nizu slučajeva koji to dokazuje je komentar Snežane Bošković na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove kompanije. Ona je ispod objave najnovijeg akcijskog kataloga koji obuhvata period od 8. juna do 4. jula raskrinkala promociju kuhinje "Dijana".

 

 

Isti proizvod ne sme da se nađe dva puta zaredom na akciji, to je kršenje zakona i tržišna inspekcija mora da se pozabavi tim
Goran Papović, NOPS

Naime, ova kuhinja u pomenutom periodu prodaje se po akcijskoj ceni od 39.990 dinara, sa popustom od 35 odsto, i precrtanom prvobitnom cenom 61.800 dinara. Na to je Boškovićeva napisala:

- Kakva laž! Slikala sam ovu kuhinju 19. maja, koja je tada bila na "akciji", a cena na navodnoj akciji sada je skuplja - 39.990 dinara. Istina je da kuhinja "Dijana" nikada nije koštala 61.800 dinara - napisala je na Fejsbuku Snežana Bošković.

Foto: Zaštitnikpotrošača.rs

 

Prema fotografiji kojom je dokumentovala svoju tvrdnju vidi se da je ovaj komad nameštaja koštao 33.900 pre više od 20 dana, kada je bio na popustu od 45 odsto.

Foto: Zaštitnikpotrošača.rs

 

Tragom Snežanine priče, malo smo istraživali i shvatili da je ista ta kuhinja i u martu bila na akciji od 48% kao preporuka meseca i koštala je 31.990 dinara, a u aprilu 40.690.

Nestao preko noći

Da ih je uhvatila u prevari i da im je njen komentar i te kako zasmetao, svedoči i to što su ga uklonili sa Fejsbuka. Naime, mi smo ga videli u sredu uveče i slikali, a već u četvrtak po podne nije ga bilo.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović savetuje da se ovakvi primeri nepoštene prakse odmah prijave tržišnoj inspekciji.

 

 

 

- Prema zakonu, proizvod ne bi smeo da bude na akciji duže nego što je trajala redovna cena. Isti proizvod ne sme da se nađe dva puta zaredom na akciji, to je kršenje zakona i tržišna inspekcija mora da se pozabavi tim. "Forma ideale" sprovodi nepoštenu trgovinsku praksu i za to su zaprećene kazne od 300.000 do dva miliona dinara. Kupci moraju obraćati pažnju čak i na ovakve sitnice da ne bi bili prevareni, a ako se to ipak desi, treba prijaviti tržišnoj inspekciji - jasan je Papović.

Lažno oglašavanje

I predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić napominje da su ovi potezi kompanije ne samo nelogični već i nezakoniti.

- To je prekršaj koji se u našem zakonu vodi kao lažno oglašavanje. Svako koga je "Forma ideale" na ovaj način obmanula ima pravo da traži novčanu razliku, koja nije mala - kaže Bumbić.

 

 

Do zaključenja ovog izdanja iz kompanije "Forma ideale" nismo dobili odgovore na postavljena pitanja koja se odnose na akcijsku cenu kuhinje "Dijana", ali i zašto su preko noći obrisali komentar i fotografiju Snežane Bošković sa svoje Fejsbuk stranice.
 

CENE KUHINJE DIANA NA AKCIJI

datum     popust     provobitna cena   nova cena

4. 3.         48%            61.800                31.990

19. 5.       45%            61.800                33.990

 8. 6.        35%            61.800                39.990


 

Nije prvi put, potrošači se žalili

 

Ovo nije prvi put da je ovaj proizvođač nameštaja posegao za ovakvom prevarom sa akcijskim cenama. Zaštitnik potrošača je već u nekoliko navrata ukazivao i dokumentovao da je određen broj artikala stalno na akciji i da se zapravo nikada i ne prodaje po punoj ceni, koja im po svoj prilici služi za cenovnu varku. Jedan od proizvoda koji je uvek bio na akciji je regal "ringo".

 

 

Kako nam je ispričao predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić, potrošači su im se žalili da ih je kompanija "Forma ideale" na ovaj način "navukla" da kupe pomenuti regal.

- Našem udruženju se žalio čovek koji je kupio regal "ringo" na jednoj od nedeljnih akcija. On je pravi primer kako ovakvi nezakoniti propusti kompanije "Forma ideale" mogu navesti kupca na lošu ekonomsku odluku.

Naime, on je ušao u jednu od njihovih prodavnica i pitao prodavca da li će slučajno taj regal ponovo biti na sniženju, pošto trenutno nije baš pri parama. Prodavac mu je rekao da ta snižena cena važi samo do kraja nedelje, nakon čega akcija prestaje i vraća se regularna cena.

 

 

Kako je regal bio dosta jeftiniji na akciji, on je odlučio da uđe u minus kako bi ga kupio po sniženoj ceni. Čovek se šokirao kada je naredne nedelje došao po regal i video da se on opet nalazi na istoj toj nedeljnoj akciji - priča Bumbić.
 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amater

pre 3 godine

KAO I CAJNA U MAKSIJU KOSTALA 1534,00din. A NA AKCIJI 949,00din. IZGLEDA DA JE CAJNA KOBASICA POZLACENA...

Kimi

pre 3 godine

Oni godinama tako rade, to nije nikakva novost.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17