• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

22.06.2020

13:24 >> 15:05

GRAĐANI ŠOKIRANI NOVIM IZNOSIMA RATA ZA KREDITE! Lažni moratorijum ga koštao 100.000, BANKE NA KORONI ZGRNULE MILIJARDE!

Zaštitnik potrošača

GRAĐANI ŠOKIRANI NOVIM IZNOSIMA RATA ZA KREDITE! Lažni moratorijum ga koštao 100.000, BANKE NA KORONI ZGRNULE MILIJARDE!

Podeli vest

Pauza od tri meseca u otplati kredita tokom epidemije korone obezbedila je debelu dobit bankarima

Čak 94 odsto kredita u Srbiji bilo je obuhvaćeno takozvanim moratorijumom u vreme kovid-krize, koji ističe 30. juna. Građani su već počeli da dobijaju novi plan otplate, a mnogima od njih se od nove cifre zavrtelo u glavi kada su shvatili da će banci morati na kraju debelo da plate to što im je otplata kredita zamrznuta na tri meseca.

 

 

Ovo je pljačka. Odbila sam moratorijum, a oni mi nisu skidali rate
Dragana Đekić

Prema rečima ljudi koji su nam se javljali, oni smatraju da su banke morale unapred da im predoče koliko će im buduća rata biti veća kako bi doneli konačnu odluku da li da prihvate moratorijum ili ne.

Jedan od njih je Saša Miljković, koji se našao u čudu kada mu je saopšteno da će mu biti uvećana rata za stambeni kredit.

 

 

- U banci sam saznao da će mi svaka naredna rata do kraja otplate kredita biti uvećana po 300 dinara - kaže Miljković, koji treba da otplaćuje pozajmicu još 25 godina.

- Banci ću dati na ime toga dodatnih 100.000 dinara. Nisam ni razumeo da je trebalo da se izjašnjavamo ako smo protiv moratorijuma, a da je automatski važio za sve ostale. Mislio sam da je upravo suprotno.

 

 

Iznenađenje

Isto je doživeo i Zoran Petrović, koji je imao gotovinski kredit.

- Imam keš kredit sa ratom u iznosu od 19.500 dinara. Nisam želeo prolongiranje otplate rata, ali kad sam shvatio da mi koji ne želimo tu pomoć moramo o tome da obavestimo banku, već je bilo kasno.

Pozvali su me iz banke i obavestili da do kraja otplate, narednih devet rata, moram plaćati dodatnu kamatu od 500 dinara. Na moje pitanje u čemu se tu sastoji pomoć, koju uzgred nisam ni tražio, ako plaćam kamatu, odgovor je bio da je to bilo na sajtu banke, a pošto je bilo mnogo više onih koji su tražili prolongiranje, lakše im je bilo da se jave oni koji to ne žele.

Mislim da je ovo pljačka građana jer je meni kao klijentu banke nepoznat način obračuna te kamate - ogorčen je Petrović.

 

 

Igra mačke i miša

On je kredit podigao u novembru 2017. godine u iznosu od 500.000 dinara, pri čemu je po planu otplate trebalo da vrati 600.000. U trenutku moratorijuma ostalo mu je devet rata, odnosno 150.000.

- Kako sam se posle podizanja rate osećao prevarenim, 12. juna sam pozajmio novac i zatvorio kredit, na koji su mi ipak zaračunali kamatu, te sam platio 154.400 dinara.

 

 

Dragana Đekić tvrdi da je pisala banci da odbija moratorijum, ali su joj, kako kaže, uprkos tome skidali novac za rate koji je uredno imala na računu.

- Odbila sam moratorijum, čak dva puta pisala reklamaciju zato što mi ne skidaju ratu od 17.060 dinara.

Treći put kada sam pozvala šefa banke, skinuli su mi ratu u iznosu 18.680 dinara. Sami izračunajte kolika je kamata. Napominjem da sam odbila moratorijum i da su sredstva sve vreme bila na računu. Pljačka - kaže Đekićeva.



                                                PRIMER OTPLATE KREDITA
iznos kredita                                                                                                    500.000 dinara
rok otplate                                                                                                               84 meseca
kamata                                                                                                                            9,82%
mesečna rata pre odlaganja                                                                                8.320 dinara
mesečna rata posle odlaganja                                                                             8.630 dinara
razlika na mesečnom nivou                                                                                    310 dinara
ukupno za vraćanje bez moratorijuma                                                             549.100 dinara
ukupno za vraćanje sa moratorijumom                                                             564.600 dinara

 
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojsa

pre 3 godine

Ovaj gradjanin se pravi mutav. Pa sto nisi placao rate kredita tokom moratorijuma i ne bi imao kamate, niko ti nije branio ni NBS ni banka. A da ces platiti vise 100.000 je moguce samo nisi naveo kolika ti je bila rata i kolika je sada da se vide iunosi kako bi onda videli da nema teorije da se kamata obracuna sa 100.000 dinara za 3 meseca. Ovo je foliranje i obmana.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija