• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

07.07.2020

14:02

NE POŠTUJU PRAVILA KOJA SAMI PROPISUJU: Ikeinu politiku "365" okačite mačku o rep, to je TIPIČAN PRIMER LOŠE POSLOVNE PRAKSE!

Zaštitnik potrošača

NE POŠTUJU PRAVILA KOJA SAMI PROPISUJU: Ikeinu politiku "365" okačite mačku o rep, to je TIPIČAN PRIMER LOŠE POSLOVNE PRAKSE!

Podeli vest

To što švedska robna kuća privlači kupce sa opcijom zamene proizvoda ili povraćaja novca u roku od godinu dana, a na koju je zakon ne obavezuje, samo je šarena laža, jer u praksi zaposleni to odbijaju

Ukoliko mislite da u robnoj kući "Ikea" zaista imate rok od 365 dana da vratite proizvod i dobijete novac nazad kao što propagiraju, grdno ste se prevarili, jer je u praksi potpuno drugačije!

Naime, prema politici ove švedske kompanije, kupljeni proizvodi na teritoriji Srbije mogu se vratiti u roku od 365 dana od dana kupovine, isporuke ili preuzimanja proizvoda, bez obzira na način kupovine.

 

 

Ukoliko u pravilniku stoji da potrošač ima 365 dana da vrati proizvod, to robna kuća mora da ispoštuje! To je obmana potrošača, a samim tim i dovođenje u zabludu - NOPS

 

Pored toga, jasno stoji istaknuto da se u povraćaj stvari ne podrazumevaju samo korišćeni tekstili, proizvodi kupljeni na poslednjim akcijama, hrana, baterije... (pogledajte tabelu).

Međutim, uprkos jasno istaknutim pravilnicima, zaposleni u ovoj firmi nimalo to ne poštuju, pa čak i kada poželite da vratite potpuno nov, nekorišćen proizvod.

Loša praksa

Na ovakvu lošu poslovnu praksu ukazala nam je i Beograđanka Sanja Ć., koja nije mogla da vrati kupljene česme u "Ikei".

- Prvo bih istakla da sam najveći fan ove robne kuće i da gotovo sve proizvode tamo kupujem. Tako sam odlučila da i prilikom opremanja kuće tamo sve kupim. Međutim, ni slutila nisam da ću ovako proći i da ću naići na ovoliku dozu neprofesionalizma i neljubaznosti. U septembru prošle godine kupila sam dve česme i platila ih oko 20.000 dinara. Uporedo sa gradnjom kuće, spremali smo jedno po jedno za opremanje.

 

 

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

REKLI PA POREKLI: Sve jasno piše na Ikeinom sajtu

Bile su u prodaji i nisam želela da ih propustim. Bojala sam se da ih možda neće biti. Međutim, kao i svi radovi, i naši su se odužili, nismo sve stigli, a posle toga došla je i korona. Tek pre oko mesec dana došla su na red kupatila, kada smo shvatili da nam kupljene česme ne odgovaraju.

Nisam mnogo brinula, jer sam ih kupila u "Ikei", koja ima svoju poslovnu politiku da u roku od 365 dana možete da vratite proizvod, važno je samo da nije upotrebljen - započinje svoju priču Sanja i nastavlja:

- Česme nismo bukvalno ni takli. Čak smo otvorili samo jednu kutiju, nismo ni probali da ih montiramo, jer je majstor odmah video otvor koji nije odgovarao našim instalacijama. Druga nije bila ni otvorena. Otišla sam sa dve kutije i fiskalnim računom u "Ikeu".

Iz politike povrata se isključuju:

korišćeni tekstili i svi tekstili koji su van originalnog pakovanja

korišćeni dušeci preko roka za isprobavanje (90 dana, dušek možeš zameniti isključivo za drugi dušek i samo jednom)

proizvodi izmenjeni na zahtev kupca (tekstili, zavese, radne ploče po meri)

IKEA elektronske kartice, poklon-kartice i vrednosne kartice

biljke, proizvodi kupljeni na odeljenju "To je što je", hrana i baterije

Prva namera mi je bila da nađem nešto slično, a ukoliko nema, da tražim povraćaj novca. Onda je usledio šok! S obzirom da nisam mogla da nađem adekvatnu zamenu, došla sam po povraćaj novca. Međutim, radnica mi je bez pardona rekla da nemam pravo na pun iznos novca, jer je kutija otvorena?!

 

 

Kada sam je pitala kako bih inače znala da mi proizvod ne odgovara da ga nisam otvorila, a zatim joj i objasnila da česme nismo ni vadili iz pakovanja, nije bila voljna ni da da me sasluša već se pozivala na nekakvu politiku firme.

Naravno da nisam htela da me zakinu i da mi vrate deo novca, jer sam sve uradila po pravilu, a njihov rok je 365 dana. Uostalom, to nije mali iznos. Nije fer i velika je nepravda. Tako da ću potražiti pomoć nekih organizacija potrošača i pravnika - izričita je naša sagovornica.

Obmana potrošača

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo obmana potrošača i nepoštovanje Zakona o reklamaciji! U Nacionalnoj organizaciji potrošača (NOPS) napominju da je ovo tipičan primer loše poslovne prakse!

 

 

- To je neprofesionalnost i pružanje dezinformacija kupcima. Ukoliko u pravilniku stoji da potrošač ima 365 dana da vrati proizvod, to robna kuća mora to da ispoštuje! To je obmana potrošača, a samim tim i dovođenje u zabludu. Uostalom, nigde se ne navodi da proizvod ne sme biti otvoren.

Kako bi se inače reklamacija izvršila da kupac nije pogledao šta je u pakovanju?! Zaista jedno loše poslovanje - ističu u NOPS. Iz kompanije "Ikea" nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZZ

pre 3 godine

Nije to IKEA od pre 30 godina .. shvatite .. dolaze tamo gde nikada nisu bili jer gube trziste tamo gde su ranije poslovali . . gube jer je kvalitet opao ..

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija