• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević K. Milanović

22.07.2020

14:15

NA ROLNI FOLIJE UKRADU ČAK PO POLA METRA! Proizvođači papirne galanterije ozbiljno zakidaju potrošače, EVO REZULTATA ZAŠTITNIKOVOG TESTA

Zaštitnik potrošača

NA ROLNI FOLIJE UKRADU ČAK PO POLA METRA! Proizvođači papirne galanterije ozbiljno zakidaju potrošače, EVO REZULTATA ZAŠTITNIKOVOG TESTA

Podeli vest

Od sedam izmerenih celofana, pek-papira, alu-folija, samo u dva slučaja metraža je bila kao ona koja je istaknuta na pakovanju * Ne okrećite glavu od prevara bez obzira što proizvodi nisu skupi, već prijavite inspekciji, poručuju sagovornici Zaštitnika potrošača

Proizvođači papirne galanterije u rolni, kao što su folije, papiri za pečenje ili celofani, ozbiljno varaju svoje potrošače! Nakon istraživanja koje je uradio Zaštitnik potrošača, ispostavilo se da skoro nema onog koji nas ne potkrada na dužini rolne.

Iako na svakom pakovanju piše koliko metara proizvoda je umotano, kada ga razmotate i izmerite, videćete da vas proizvođači potkradaju, i to ne malo.

 

 

Plaćate jednu dužinu i kvalitet, a dobijete nešto sasvim drugo, lošije po vas. Čista prevara! Tako se zarađuju ogromne pare NOPS

 

Istina, mnogi od njih ogradili su se i na etiketi napisali da su moguća odstupanja od minus ili plus pet odsto. Međutim, pojedini su otišli i ispod tog minimuma!

Sa druge strane, licemerno je to što kod većine nismo pronašli da je na kartonski valjak namotao više od navedenog na pakovanju, već su neslaganja sa deklaracijom uglavnom na štetu potrošača.

Naime, nasumice smo izabrali sedam različitih proizvođača. Kupili folije, rolne papira za pečenje i celofan kako bismo izmerili dužinu rolni. Proizvode smo kupovali u manjim i većim radnjama, poznatih i manje poznatih proizvođača.

Na spisku su se našli: "fresh" celofan, "fino" aluminijumska folija i papir za pečenje, "bravo" papir za pečenje, "alloro" papir za pečenje i "bravissimo" aluminijumske folije.

Neupotrebljiv deo

Od šest proizvođača kuhinjskih potrepština koje smo testirali, kao fer prema potrošačima pokazali su se samo "fino" proizvodi, koji su, nažalost, i ubedljivo najskuplji. I aluminijumska folija i papir za pečenje imali su na rolni namotano i više proizvoda nego što su obećali svojim kupcima.

 

 

Sa druge strane, manje poznati brend "bravissimo" imao je pola-pola učinak. Manja folija koja bi trebalo da ima 5 metara zapravo je imala 5,15, što je dobro i činilo nam se da će i ovaj brend proći test. Ali njihova duža folija, za koju tvrde da ima 10 metara, imala je 9,72. Što znači da su svojim kupcima "ukrali" 28 centimetara folije.

Varaju i na toalet-papiru

Svi proizvodi koji se motaju na rolnu idealni su za prevare, a Zaštitnik potrošača dokazao je to i pre dve godine, kada smo merili toalet-papire.

Tada smo testirali osam različitih proizvođača. Odstupanja su se pokazala na broju listića, ali i na njihovoj dužini, kao i dužini celokupne rolne. Samo jedan paket papira odgovarao je onome što piše na pakovanju.

Kod ostalih razlika u broju listića varirala je od 5 do 12 listića po rolni, dok su neki zakidali na dužini papira i po više od jednog metra!

Međutim, kada je ova folija u pitanju, domaćica koja bi je kupila realno bi mogla da iskoristi svega 9,55 metara. Zašto? Zato što je poslednjih nekoliko centimetara zalepljeno za kotur na kom je folija urolana i ma koliko da smo nežno i polako pokušavali da je odlepimo, ona se iscepala.

Tako da ovaj deo svakako ne bi bio upotrebljiv, pa su korisnici faktički uskraćeni za skoro pola metra.

Aluminijumske folije zalepljene su kako se ne bi odmotavale, dok celofani i pek-papiri nemaju ovaj problem. Tokom našeg mini-istraživanja svojski smo se trudili da svaku rolnu pažljivo odmotamo i odlepimo tamo gde je zalepljeno.

Sve dužine koje smo naveli uključuju i tih poslednjih dvadesetak centimetara koji su zalepljeni za kotur, iako većina potrošača nakon što stigne do tog dela baci foliju i načne novu.

 

 

Tako "fresh" celofan nije prošao test. Umesto 10, mi smo izmerili svega 9,34 metra. Ako kupite papir za pečenje kompanije "Bravo", ostaćete "zakinuti" za 22 centimetra, dok je proizvođač "Alloro" ubedljivo najgori! Umesto obećanih 10, potrošači koji se odluče za ovaj pek-papir dobiće svega 9,42 metra papira. Što znači da je ovaj proizvod kraći više od pola metra od onoga što piše na pakovanju.

Domaći stručnjaci šokirani su ovakvim rezultatima, ali i smelošću proizvođača da varaju na svojim deklaracijama i na taj način dovode potrošače u zabludu. Prema njihovim rečima, još strašnije je to što neki od ovih proizvoda nisu nimalo jeftini, pa ćete za, recimo, mnogo kraću foliju platiti i mnogo više.

Čista prevara

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) smatraju da je ovakva trgovina čista obmana!
- Na takav način se već duže vreme varaju potrošači. Plaćate jednu dužinu i kvalitet, a dobijete nešto sasvim drugo, lošije po vas. Čista prevara!

 

 

Svi proizvodi kojima na deklaraciji stoji jedna brojka, a u stvarnosti je zapravo druga, treba da se povuku sa tržišta
Nenad Bumbić, "Potrošački savetnik"

 

Tako se zarađuju ogromne pare. Nijednom potrošaču neće pasti na pamet da kada otvori foliju ili pek-papir uzme metar i izmeri koliko tu proizvoda zapravo ima. Zato ovakve prevare nisu retkost. Čak i ako se nekom potrošaču učini da nešto nije u redu, pa uzme metar da proveri koliko je dugačko i shvati da je dobio manje proizvoda nego što je uplatio, uglavnom se neće odlučiti na to da prijavi slučaj inspekciji.

Niko neće da gubi vreme na to, jer ovi proizvodi nisu skupi - kažu oni.
Ipak, savetuju potrošače da ne okreću glavu od ovog problema već da obaveste inspekciju ili neko od udruženja za zaštitu potrošača kako bi se proizvođači kaznili.

 

- Nažalost, to nije ništa novo, već godinama pokušavamo da se izborimo sa tim, ali to je podmuklost proizvođača da na lukav način ostvare što veću zaradu. Zato savetujemo da se ovakvi slučajevi prijave Tržišnoj inspekciji ili nekom od udruženja za zaštitu potrošača- savetuju u NOPS-u.
 

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

 

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

 

"Potrošački savetnik" Nenad Bumbić: Ozbiljno kršenje zakona

Nenad Bumbić iz "Potrošačkog savetnika" ističe da je ovo ozbiljno kršenje Zakona o pravima potrošača i vrlo očigledno podmuklo poslovanje proizvođača zarad većeg profita.

- Zarađuju na sitnom kraduckanju! Svi proizvodi kojima na deklaraciji stoji jedna brojka, a u stvarnosti je zapravo druga, treba da se povuku sa tržišta.

Pogotovu ako su prekršili i navedena odstupanja od tačnog broja koja su sami odredili, odnosno tačne dužine ovih proizvoda koje ste proveravali.

Proizvođači folija, papira za pečenje, čak i celofana na ovaj način varaju svoje potrošače i teraju ih na lošu ekonomsku odluku obećavajući im jednu stvar, a onda im prodajući drugo. Svaki kupac treba da dobije ono što plati, a to ovde nije slučaj - kaže Bumbić i dodaje:

- Najveći problem je nedostatak kontrole na tržištu. Država se mora pozabaviti ovim problemom, jer sve je češći slučaj da ono što piše na deklaraciji zapravo nije tako.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija