• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

30.07.2020

16:34

AKO VAM NE PRIKAŽU TROŠAK, NE PLAĆAJTE! Prodavac mora da vas upozori da naplaćuje isporuku, U SUPROTNOM NISTE MU NIŠTA DUŽNI!

Zaštitnik potrošača

AKO VAM NE PRIKAŽU TROŠAK, NE PLAĆAJTE! Prodavac mora da vas upozori da naplaćuje isporuku, U SUPROTNOM NISTE MU NIŠTA DUŽNI!

Podeli vest

Potrošači se iznenade kada im isporučilac saopšti da će im naručeni proizvod doneti na treći sprat, ali uz dodatno plaćanje te usluge. Ako vam to nije predočeno, nemate obavezu da snosite taj trošak

Ukoliko vam trgovac prilikom isporuke robe traži da dodatno platite dostavu do ulaza u stan, a nije vas na to upozorio prilikom kupovine, niste dužni da platite taj trošak. U većini slučajeva potrošači ne znaju za ovo svoje pravo i isporučiocu plate dodatno da kupljeni proizvod unese do vrata stana.

 

Često se desi da, nakon što potrošač digne frku, radnici ipak unesu proizvod tamo gde treba, što je očita potvrda da se oni ponašaju po principu "ako prođe, prođe"- Udruženje "Efektiva"

 

Prema zakonu o zaštiti potrošača, predviđeno je da trgovac ne sme da naplaćuje dodatne troškove isporuke ako pre toga nije dobio saglasnost potrošača, i to pre zaključenja ugovora o kupovini, pre same kupovine.

U slučaju da potrošač plati takav trošak, on ima pravo na povraćaj novca, i to od samog trgovca (prodavca), jer on odgovara za sve što urade druga pravna lica koja je angažovao (kurirska služba).

Informišite se

Zato je važno da se prilikom kupovine informišete koliko koja usluga košta i šta tačno podrazumeva. Većina prodavaca obavlja isporuku proizvoda do kućne adrese, što podrazumeva ulaz u zgradu ili kuću.

 

 

Često se potrošači iznenade kada im isporučilac (obično kurirske službe koje trgovac angažuje za to), saopšti da naručeni proizvod neće odneti na treći sprat, do ulaza u stan, odnosno hoće, ali uz dodatno plaćanje te usluge.

U Udruženju za zaštitu potrošača "Efektiva" kažu da je važno da se potrošač, pre nego što naruči proizvod, detaljno informiše o načinima isporuke kako se ne bi desilo da veš-mašina stigne do parkića, a da je za ostalo potrebna solidarnost komšija.

Nejasne cene

- Dodatni problem je to što na sajtovima prodavaca ne stoji jasan cenovnik, pa se može desiti da se potrošač pogađa za cenu unošenja proizvoda. Ono što znamo iz dosadašnje prakse, često se desi da, nakon što potrošač digne frku, radnici isporučioca ipak unesu proizvod tamo gde treba, što je očita potvrda da se oni ponašaju po principu "ako prođe, prođe" - kažu u ovom udruženju i savetuju:

- Svakako, roba kupljena putem interneta može se vratiti u roku od 14 dana od dana kupovine, tako da i taj argument potrošač može koristiti kako bi proizvod dobio do ulaza u stan, jer se trgovcu ne isplati da ga vraća.

 

 

Savetujemo potrošače da koriste svoje pravo, da ne plaćaju dodatno trošak isporuke, a oni koji su to platili mogu se obratiti Tržišnoj inspekciji, koja je direktno nadležna za ovaj problem. Zakonom o zaštiti potrošača ovo se tretira kao prekršaj koji se novčano kažnjava iznosom od 300.000 do dva miliona dinara.

Šarenolika praksa

Proverom sajtova poznatijih trgovaca belom tehnikom i kućnim aparatima uvideli smo šarenoliku praksu, pa tako imamo sledeće:

* "Tehnomanija" - obavlja isporuku do vrata stana. Isporuka je besplatna za proizvode čija je cena veća od 2.000 dinara

* "Tehnomedija" - isporuka do zgrade, odnosno adrese. Unošenje do vrata stana se dodatno plaća

* "Emeceta" - isporuka do vrata stana za predmete težine do 30 kg. Teža roba se isporučuje do mesta gde je moguće prići autom, plus dodatna naplata za unošenje do vrata stana

* "Vin vin" i "Emi šop" - isporuka do zgrade, odnosno adrese

* "BC grup" - isporuka do 3. sprata, preko toga dodatno plaćanje. Ovaj trgovac za kupljenu robu jednog brenda ima opciju isporuke do vrata i robe koja je manjih gabarita

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija