• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

26.08.2020

15:08 >> 15:22

VIP HOĆE DA MU OTME PARE! Operater prekršio zakon, a traži naknadu za raskid ugovora

Zaštitnik potrošača

VIP HOĆE DA MU OTME PARE! Operater prekršio zakon, a traži naknadu za raskid ugovora

Podeli vest

S obzirom na to da mu nisu isporučili uređaj u zakonskom roku, Veselin Đukičin zatražio je raskid ugovora, za šta mu traže plaćanje penala, iako na to nemaju zakonsko pravo

Kompanija "Vip" nezakonito traži svom klijentu 7.000 dinara naknade za raskid ugovora, iako on na njega ima puno pravo jer mu telefon u garanciji nisu popravili u zakonskom roku od 30 dana. Da sve bude gore, tokom više od mesec dana, koliko je trajala agonija ovog čoveka, on je svako malo odlazio u "Vipovu" prodavnicu, ali su mu tamo svaki put davali netačne i kontradiktorne informacije.

Muke našeg čitaoca Veselina Đukičina iz Borče počele su početkom avgusta prošle godine kada je produžio ugovor sa "Vipom" i "uzeo" telefon marke "nokia", koji mu se ubrzo pokvario.

 

 

 

- Novi ugovor potpisao sam 10. 8. 2019. i dobio sam telefon marke "nokia", nalik onim najstarijim i najjednostavnijim modelima, samo malo modernizovan. Veoma brzo je počeo loše da radi, ali sam prvo pomislio da je to do mene. Međutim, to je postalo toliko često da sam ga početkom jula, manje od godinu dana nakon što sam ga dobio novog, odneo u prodavnicu. Oni su ga pregledali i rekli da je u pitanju problem u softveru telefona i da mora na servis. Telefon sam im predao 13. jula ove godine. Na moje iznenađenje, 21. jula mi je prvo stigla poruka da mi je reklamacija odbijena, a potom nekoliko sati kasnije istog dana da će ipak biti prihvaćena - priča Đukičin i nastavlja priču o svim peripetijama koje je imao sa ovim operaterom.

Zakon na strani klijenta

Ako bude potrebno, pomoći ćemo čoveku da ovaj problem uspešno reši u svoju korist jer je pravo na njegovoj strani
Goran Papović, NOPS

- Pošto mi niko ništa nije javljao, nakon sedam dana otišao sam u prodavnicu u Borči i rekli su mi da je telefon popravljen i da "putuje" od servisa do radnje. Vratio sam se kući i ponovo čekao da me pozovu, ali pošto je prošlo pet-šest dana bez ikakvog poziva, još jednom sam otišao do radnje da vidim da li im je taj servis u Norveškoj pošto telefon "putuje" toliko dugo. Tamo su opet "promenili ploču" i rekli mi da meni zapravo stiže novi telefon, a ne popravljeni i da ću zbog toga morati još da sačekam. Strpeo sam se još pet-šest dana i shvatio sam da me i dalje niko ne zove, a da je prošlo više od 30 dana, koliko je zakonski rok u kom moraju da mi poprave uređaj - priseća se naš sagovornik.

A gde je taj servis?

Otišao sam do "Vipove" radnje da vidim da li im je taj servis u Norveškoj pošto telefon "putuje" toliko dugo
Veselin Đukičin

Zbog svega toga Đukičin je odlučio da iskoristi svoje zakonsko pravo i da zatraži raskid ugovora sa "Vipom".

- Došao sam u prodavnicu 16. avgusta i rekao im da je prošlo 33 dana, čime su prekršili Zakon prema kom moraju da otklone kvar ili da mi daju novi uređaj u roku od 30 dana. Zbog toga sam shodno Zakonu tražio raskid ugovora, jer su neozbiljna firma. Međutim, radnica mi je rekla da, ako želim da raskinem ugovor, moram da platim 7.000 dinara. Znam da je Zakon na mojoj strani i ne želim ovo da im platim jer je do raskida ugovora došlo zbog njihove greške - jasan je Đukičin.

 

 

 

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović rekao je za naš list da je potrošač u potpunosti u pravu i da "Vip" mora da mu omogući raskid ugovora bez ikakvih penala.

- Ako njima u "Vipu" nešto nije jasno, uvek mogu da pogledaju Zakon, gde je sve precizno definisano. Oni nisu ispunili zakonski rok za zamenu ili popravku tog uređaja i potrošač sa punim pravom može da raskine ugovor sa njima, i to bez plaćanja bilo kakvih penala. Dakle, sve što mogu da kažem jeste da je potrošač u potpunosti u pravu, da ne treba da odustane i da treba da nastavi da se bori. Za svu pomoć koja mu bude trebala naša organizacija mu stoji na raspolaganju i pomoći ćemo mu da ovaj problem uspešno reši u svoju korist jer je pravo na njegovoj strani - rekao je Papović.
 

"Vip": Kriva je korona

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo i sa kompanijom "Vip", ali nam oni nisu baš dali najjasniji odgovor na pitanje zbog čega od klijenta traže naknadu za raskid ugovora kada na to ima pravo jer mu nisu popravili telefon u zakonskom roku. Njihov odgovor prenosimo u celosti:
- Kao i uvek, trudimo se da pružimo maksimalnu podršku našim korisnicima, pa tako i u ovom slučaju. Što se servisa uređaja tiče, u skladu sa našim zakonskim obavezama obavestili smo korisnika o trenutnom statusu uređaja. Prvo obaveštenje je u zakonskom roku bilo da zahtev nije prihvaćen, ali da sa ovlašćenim servisom vršimo dodatne provere i da će biti obavešten ukoliko dođe do promene rešenja. Ovlašćeni servis je pronašao kvar i odobrena je zamena. Usled novonastale situacije sa koronavirusom, bio je izmenjen rad nekih prodajnih mesta, a susrećemo se i sa brojnim novim izazovima u cilju da našim korisnicima omogućimo neometano korišćenje svih usluga, zbog čega je korisnik naknadno kontaktiran povodom preuzimanja uređaja - odgovorili su nam u "Vipu".

 

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija