• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

01.09.2020

17:03

DA LI BISTE OVIM HRANILI VAŠU DECU? Trgovci bili šokirani, a bićete i vi sa ovim rokom trajanja

Zaštitnik potrošača

DA LI BISTE OVIM HRANILI VAŠU DECU? Trgovci bili šokirani, a bićete i vi sa ovim rokom trajanja

Podeli vest

* Na rafovima možete pronaći "juvitanu" kojoj rok ističe 7. maja 2023. godine, ali niko ne zna kada je proizvedena, jer taj datum nije utisnut na pakovanju kao kod drugih proizvođača * Nutricionisti i pedijatri kažu da rok od tri godine nije normalan i da te proizvode ne bi trebalo davati deci

Rok trajanja kašica za bebe, koji je uglavnom do godinu dana, već godinama izaziva brojne polemike i nameće pitanje da li je normalno dati bebi proizvod star 12 meseci, za koji se proizvođači kunu da ne sadrži aditive i konzervanse? Stručnjaci kažu da ma kako bili pasterizovani i sterilisani, nikako ne mogu biti poželjni za ishranu najmlađih. Međutim, uprkos svemu, "Svislajon" Takovo otišao je korak dalje, pa je prilikom promene ambalaže produžio rok trajanja "juvitana" kašica na čak tri godine, saznaje Zaštitnik potrošača.

Kako tvrde zaposleni iz jednog velikog marketa, bili su šokirani kada su proveravajući rok trajanja videli da je ionako predug rok ispravnosti "juvitane" produžen na još 12 meseci!
- Kada nam stigne nova roba, prvo i osnovno je da proverimo prateću dokumentaciju, deklaraciju i da li je ispravan rok trajanja. Nikome od nas nije promakao šokantan podatak da je "juvitana" kašicama rok trajanja produžen za godinu dana. To je nenormalno dugačak rok upotrebe koji nije karakterističan ni za jednu dečju hranu. Svim kašicama je produžen rok za godinu dana, pa su sad neke upotrebljive 24, a neke čak, verovali ili ne, 36 meseci. Ono što posebno zabrinjava jeste to što su te kašice jedine među takvim proizvodima na kojima nije utisnut i datum proizvodnje - kaže naša sagovornica.

Foto: Informer/shutterstock

U to smo se i sami uverili kada smo u prodavnici na policama pronašli kašice od jabuke i povrća sa ćuretinom kojima je rok do 2022. godine, dok kašica od kruške i jabuke može, prema tvrdnji proizvođača, da se iskoristi, verovali ili ne, do 7. maja 2023. godine (pogledajte slike).

Da tu nisu čista posla, ukazuje i činjenica da na ambalaži nigde nije utisnut datum proizvodnje, kao i da ni na jednom drugom pasterizovanom proizvodu, pa ni u onima koji sadrže konzervanse, nismo pronašli toliko dugačak rok trajanja kao što ima ova hrana za bebe.
Za razliku od "juvitane", na svim ostalim proizvodima ove vrste proizvođači su utisnuli oba datuma - i kada su proizvedeni, a i do kada važe. Takođe, ni jedna od tih kašica nije imala rok duži od 18 meseci.

Foto: Informer/shutterstock

Prema rečima domaćih stručnjaka, rok trajanja koji prelazi godinu dana jasno pokazuje da, bez obzira na deklaraciju, u kašicama nisu samo obrađene sveže namirnice, već da one i te kako sadrže aditive, konzervanse i pojačivače, što nikako ne bi smelo da se nađe u hrani za bebe.
Nutricionista Jovana Srejić Ferluga smatra da je svaki rok trajanja duži od šest meseci nerealan za proizvode poput kašica za bebe.

NE BISTE NI SANJALI ČEGA SVE IMA U HLEBU! Supstanca iz pilećeg perja u vekni, a tek ostalo...

- Ukoliko su napravljene od čistog voća bez veštačkih dodataka, onda bi i rok upotrebe trebalo da bude veoma kratak. A najbolje bi bilo pojesti odmah, čim se napravi. Ni po kojem pravilu nije moguće da jedna teglica kašice može da bude ispravna dve ili tri godine. Ma čak ni godinu dana. Naročito ne hrana koja mora biti bez dodataka, od čistog voća, povrća ili mesa - napominje naša sagovornica i dodaje:

 

 

- Ali, ukoliko proizvođači u ove smese dodaju emulgatore, aditive i konzervanse, onda ovoliko trajanje ima smisla, a što se, s druge strane, kosi sa svim propisima. To jasno znači da tu nešto ozbiljno nije u redu. Zato je najbolje ovakve stvari izbegavati. Bebama i maloj deci najbolje je praviti domaće, ručno napravljene kašice, koje će deca odmah pojesti. Jer, svako duže trajanje utiče da sastojci iz kašica gube svoje svojstvo - objašnjava naša sagovornica.

Zabranjeni zbog pesticida

Pre tri godine inspekcija je utvrdila da se u "juvitana" kašicama nalazi veći nivo pesticida od dozvoljenog, što je prouzrokovalo povlačenje ovog proizvoda sa tržišta. Ministarstvo zdravlja je objavilo da se sumnja u zdravstvenu ispravnost više vrsta "juvitana" dečjih kašica, koje bi mogle da predstavljaju rizik po zdravlje dece jer je u njima pronađen povećan sadržaj određenih vrsta pesticida. No, to nije jedini problem. Zaštitnik potrošača je preneo iskustvo žene koja je u ovoj kašici koja je bila u roku trajanja pronašla gomilu buđi, a ubrzo utvrdila da je još niz teglica problematično.

Sa njom je saglasan i pedijatar dr Saša Milićević. On ističe za Zaštitnik potrošača da je rok trajanja kašica od davnina poznati problem i da se uvek dovodi u pitanje kvalitet tih proizvoda.
- Nelogično mi je da jedna kašica može da traje nekoliko godina. Čak i da se koristi neki poseban proces u pripremi, nema objašnjenja za toliku ispravnost proizvoda. Primera radi, vi kada oljuštite jabuku, ona promeni boju već nakon nekoliko sati, počne da oksidiše i suši se. Isto je i sa bananom, kruškom... Povrće se sparuši, ubajati. A sada zamislite tek nakon dve-tri godine, kako god da je pasterizovano. To nisu čista posla. Zato kao lekar kašice mogu da preporučim samo kao prvu pomoć. Kada, recimo, idete u šetnju, u goste, grad, na put, pa da vam se nađe - priča dr Milićević i upozorava da je konzervirana hrana za decu često uzrok alergija, dijareje i stomačnih tegoba.
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović smatra da "Svislajon" obmanjuje potrošače da su namirnice od čistog voća, ali ih i dovodi u zabludu sa nepotpunom deklaracijom.

 

 

- Ovoliki rok trajanja je nemoguć i smatram da sve inspekcije pod hitno treba da provere ovu kompaniju i način proizvodnje, pakovanja, sanitarni deo... Sve, od početka do kraja! Kompanija "Svislajon" mora da da objašnjenje šta je to toliko produžilo rok trajanja njihovim kašicama i koje su to hemikalije stavili u hranu za bebe?! Jer, podsetiću vas da su oni već imali aferu kada su upravo u "juvitana" kašicama pronađeni pesticidi - napominje Papović i kaže:

- Takođe, nedopustivo je da se na deklaraciji ne vidi datum ili barem godina proizvodnje proizvoda, što jasno govori da je to dovođenje potrošača u zabludu, ali i obmana. Jer nijedno voće, meso ili povrće ne mogu bez dodataka biti ispravni nekoliko godina - zaključuje naš sagovornik.
Do zaključenja ovog izdanja od kompanije "Svislajon" nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

 

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kalesu

pre 3 godine

Ovo je još i vidljivo, a probajte pročitati datum roka upotrebe na jogurtu od 1 kg, proizvod subotičke mlekare! Otisnut je crnom bojom na tamnoplavom čepu! Još pri tradicionalno skromnom osvetljenju u samouslugama, pa nema šanse! Zato uvek nosim baterijsku lampu u kupovinu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija